Salman Rushdie a další čelní indičtí umělci jsou znepokojeni pravděpodobným sektářským výsledkem všeobecných voleb v Indii

11. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Spisovatel Salman Rushdie, sochař Anish Kapoor a více než deset dalších čelných indických intelektuálů vyjádřili "vážné znepokojení" nad možností, že kontroverzní hinduistický nacionalistický politik Narendra Modi by se po nynějších volbách v Indii mohl stát premiérem. Modiho stoupenci ho vidí jako schopného administrátora, který oživí zpomalující se hospodářský rozvoj Indie. Potíž však je, že Modi má pověst hiduistického fundamentalisty, což by poškodilo sekularistický, pluralitní charakter Indie.

Modi byl ministrem ve státě Gudžarat, když tam vypukl požád ve vlaku s hinduistickými poutníky a usmrtil 59 lidí. Z incidentu byli obviňováni místní muslimové, vyvolalo to silné bouře, v nichž bylo usmrceno více než 1000 muslimů. Modi je obviňován, že proti vraždění muslimů neudělal nic a naopak ho údajně povzbuzoval, i když několik vyšetřování nenašlo proti němu dostatečně silné důkazy. Jeden z Modiho blízkých spolupracovníků však byl odsouzen spolu s příslušníky fundamentalistické hinduistické organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5753

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2014