Donedávna neznámé chemikálie znovu ničí ozónovou vrstvu

10. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Desítky záhadných chemikálií zřejmě podkopávají zacelování obrovské ozónové díry nad Antarktidou. Tyto látky, které jsou současně extrémně silnými skleníkovými plyny, možná unikají z průmyslových provozů, nebo jsou používány ilegálně, v rozporu s Montrealským protokolem z roku 1987 o zničení ozón poškozujících látek. Vědci konstatují, že úbytek ozónu není žádnou "včerejší historkou".

Dosud bylo známo, že se na poškozování ozónosféry podílí 13 chlorofluorovodíků a chlorofluorouhlovodíků, které jsou kontrolovány v rámci Montrealského protokolu považovaného za nejúspěšnější environmentální mezinárodní zákon. Avšak vědci nyní identifikovali a naměřili čtyři dosud neznámé sloučeniny a varovali před existencí mnoha dalších.

Doktor Johannes Laube z University of East Anglia konstatuje, že výzkumníci již zjistili desítky dalších sloučenin s podobnými účinky. A mohou být nebezpečné, pokud dojde k nacházení stále dalších.

Laube je obzvlášť znepokojen atmosférickými koncentracemi dvou nových látek, které jsou zatím nízké, ale rychle se zvyšují. Upozorňují zjevně na to, že Montrealský protokol je "děravý" a bude třeba jej posílit.

Nový výzkum publikovaný v časopise Nature Geoscience několika způsoby analyzuje vzorky vzduchu odebrané od poloviny 70. let. Vědecký tým přitom objevil čtyři dosud neznámé ozón ničící sloučeniny - tři "tvrdé" freony (CFC) a jeden chlorofluorouhlovodík (HCFC). Do atmosféry jich zatím dohromady uniklo nejméně 74 000 tun.

Ačkoliv výroba všec CFC byla zakázána v roce 2010, atmosférická koncentrace jednoho z nich - CFC113a - se stále rychleji zvyšuje. Zdroj je neznámý, Laube se domnívá, že zdroj se může nacházet v procesu výroby zemědělských pesticidů. "Ale nevylučujeme ilegální zdroje", dodává.

Sloučeniny CFC a HCFC byly používány hlavně v chladírenství a aerosolových sprejích, ale v roce 1985 vědci objevili ozónovou díru nad Antarktidou. Do roku 2006 narostla do plochy 26,6 milionu čtverečních kilometrů. Po zavedení Montrealského protokolu se pomalu zmenšila na 21 milionů čtverečníc kilometrů v roce 2013. Ozón zachycuje škodlivé ultrafialové záření, které může vyvolat rakovinu a zákal oční čočky, poškozuje mořský život, úrodu a zdraví zvířat.

V prosinci NASA oznámila objev nového skleníkového plynu 7 000 x silnějšího, než oxid uhličitý. Čtyři nové sloučeniny jsou patrně rovněž tisíckrát účinnějšími skleníkovými plyny, než CO2.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8857

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2014