Poznámka k diskusi o ostřelovačích na Majdanu

11. 3. 2014 / Miroslav Prokeš

čas čtení 1 minuta

Nebylo by to asi poprvé, kdy by zabíjeli odstřelovači neznámé provenience, aby bylo možno oběti přičíst násilí druhé strany, která je následně prohlášena za zločineckou a to už nesmí nikdo zpochybňovat.

Přikládám případ mladého litevského levicového opozičního politika Algirdase Paleckise, který byl v roce 2011 pravomocně odsouzen (naštěstí ne k jednomu roku odnětí svobody, jak navrhl prokurátor) k citelné pokutě 3000 euro, na niž jsme se mu - aktivisté Evropského sociálního fóra - složili, píše Mirek Prokeš.

A čeho že se nešťastník dopustil? Dovolil si na veřejnosti citovat výrok jiného politika, že svědci a pitevní nález některých ze třinácti údajných obětí střelby sovětských vojáků, obránců vilniuské televizní věže před davem zastánců jednostranného odtržení Litvy od SSSR v lednu 1991, ukazují na to, že ty lidi zabili odstřelovači shora, ze střech domů, kde byli také zahlédnuti.

Takové prohlášení se ovšem rovná obrazoborectví nového národního mýtu, ba víc - velezradě ve prospěch říše zla SSSR. Pro něco takového přece nemůže být omluvou ani svoboda projevu.

Dělostřelecké granáty na sarajevské tržiště byly také vypáleny právě včas a z té pravé (nebo levé?) strany. Pro Čechy není třeba až tolik krve, k pádu režimu a vytvoření mýtu tu stačí jeden agent StB, "padlý" na Národní třídě. Akorát že u nás se to vždycky vykecá...

0
Vytisknout
11084

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2014