Zaměstnání jako vysoce riziková záležitost

13. 3. 2014

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Boticelli, s.r.o.

Muži přicházejí k úrazu v práci dvakrát častěji než ženy. Loni se nejvíce lidí v zaměstnání zranilo v Jihomoravském a Středočeském kraji, přičemž Praha se řadí s úrazovostí na pracovišti hned na čtvrté místo. Nejčastěji dochází k úrazům v práci z důvodu neodhadnutého rizika, na kterém má vinu zaměstnanec i zaměstnavatel. Podtrženo a sečteno: Podle předběžné statistiky Státního úřadu inspekce práce se v Česku loni zranilo kvůli nedodržování pravidel bezpečnosti práce 39 412 lidí, z toho jich 108 na následky zranění zemřelo.

Pokud jste si mysleli, že chodit do práce je bezpečnější, než třeba přecházet na silnici přechod pro chodce, pak jste na omylu. Předběžná statistika pracovních úrazů a úmrtí Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) za minulý rok hovoří jasně. Téměř 40 tisíc zranění v práci v sobě skrývá pády ze schodů, přimáčknutí těžkými břemeny, pády z výšek i smrtelná zranění ve firemních autech. "Nejčastějšími zraněními v práci jsou zlomené končetiny. I přes hrozící pokuty mnozí zaměstnavatelé nezabezpečují potřebnou ochranu před zraněním svých lidí, vystavují je nebezpečí a riskují jejich zdraví a život," říká Milan Pavelčík ze společnosti BUREAU VERITAS, která se bezpečností práce zabývá po celém světě.

Hrozivé číslo loňského roku: 108

Loni přišlo k úrazu 11 822 žen a více než dvojnásobný počet mužů. Na 38 tisíc zaměstnanců bylo po úrazu z práce v domácím léčení, přes 1 300 se léčilo v nemocnici a 108 lidí dokonce na následky zranění v práci zemřelo. "Závažnost zranění se samozřejmě odvíjí od oboru Pravděpodobnost těžkého nebo smrtelného zranění v těžařském průmyslu je vyšší než v kancelářské budově.T ato logika však nemusí vždy platit. V každém případě je na zaměstnavateli, aby své lidi od možných rizik ochránil," upozorňuje Milan Pavelčík.

Druh úrazu

Počet úrazů

V domácím léčení

37 945

Smrtelně zranění

108

S hospitalizací v nemocnici nad 5 dnů

1 359

Celkem

39 412

Nejvíce úrazů v loňském roce se stalo v Jihomoravském kraji, kde zranění přesáhla hranici 4 tisíc. Druhou příčku pak obsadil Středočeský kraj. Není bez zajímavosti, že Praha je v nechvalném žebříčku čtvrtá. Nejvíce lidí přitom přišlo v zaměstnání o život ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. V každém z nich se událo po čtrnácti případech s následkem smrti. Druhý nejvyšší počet úmrtí v práci zaznamenala Praha, kde přišlo loni o život 12 lidí.

Kraj

Počet úrazů

Jihomoravský kraj

4 183

Středočeský kraj

3 988

Moravskoslezský kraj

3 739

Hl. m. Praha

3 438

Plzeňský kraj

3 419

Jihočeský kraj

3 260

Ústecký kraj

2 812

Vysočina

2 613

Královéhradecký kraj

2 369

Olomoucký kraj

2 277

Zlínský kraj

2 264

Pardubický kraj

2 098

Liberecký kraj

1 664

Karlovarský kraj

1 250

Zraněných bude méně než předloni

I přes hrozivá čísla z loňského roku se dá v meziročních statistikách vypozorovat jistý pozitivní trend. Předběžný počet zranění a úmrtí SÚIP za loňský rok je totiž nižší než za rok 2012, kdy bylo zaznamenáno 44 108 pracovních úrazů, z toho 113 s následkem smrti. Nicméně statistika SÚIP, kterou předkládáme, je předběžná a čísla se budou velmi pravděpodobně zvyšovat.

Příklady: Mezi nejčastější zdroje pracovních úrazů patří pády z výšek nebo zranění cizím předmětem:

K pádu a následnému pracovnímu úrazu došlo při demontáži plechu ze střešního pláště.

Podobně došlo k pracovnímu úrazu při pádu z mostní konstrukce při kontrole zařízení.

V dalším případě došlo k pracovnímu úrazu pádem při provádění údržby pásového dopravníku.

Při ukládání materiálu z nákladního vozidla pomocí mostového jeřábu došlo k pohybu břemene a k přimáčknutí postiženého zavěšeným tělesem k ložné ploše vozidla.

V jiném případě byl postižený zasažen sesutou hromadou balíků dřeva.

V dalším případě došlo při skládání materiálu -- ocelového potrubí -- na nákladní návěs mostovým jeřábem k rozvalení stohu a k zavalení poškozeného.

0
Vytisknout
8166

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2014