Zachrání adorace českého radaru popularitu senátora McCaina?

11. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Čerstvě zveřejněný průzkum společnosti Public Policy Polling zjistil, že senátor John McCain je právě nejméně populárním senátorem v celých USA. Pouze 30% obyvatel Arizony schvaluje jeho práci, zatímco 54% je opačného názoru. Je přitom vcelku jedno, za jakou stranu byl volič registrován, nebo zda jde o nezávislého voliče. Vážně tedy hrozí, že v příštích volbách McCain ze Senátu vypadne.

Nepopulární senátor teď navrhuje, aby "kvůli Krymu" došlo k oprášení plánů na výstavbu protiraketového radaru v České republice. Obávám se však, že nejsem sám, kdo takové argumentaci ani trochu nerozumí. Po celou dobu kampaně za radar jsme byli ujišťováni, že toto zařízení nemá vůbec nic společného s Ruskem. Že je určeno proti Íránu, proti KLDR, nebo možná dokonce snad proti Plejáďanům, ale proti Rusům nikoliv. Nechápu ten obrat. Vy snad ano?

Leda by senátor disponoval důvěrnými zprávami, že neoznačené jednotky na Krymu, které samozřejmě dozajista nepodléhají ruskému velení, jsou ve skutečnosti vojsky náležícími Íránu, KLDR, případně Plejáďany. Zejména to poslední by zde leccos vysvětlovalo.

Protiraketový systém ovšem obraně Evropy nikterak prospět nemůže. Není žádnou náhradou za armádu, která by odrazovala útočníka, protože takové zařízení lze mnoha způsoby snadno zničit, dokonce právě i raketou. A dokáže si snad někdo představit, k čemu by teď radar byl, kdyby ho před pár lety postavili třeba právě na Krymu? Jak by pomohl ukrajinské armádě ubránit územní celistvost svého státu před infiltrujícím výsadkem?

Radar může snad prospět jen zbrojařským firmám, se kterými byl "trigger-happy" senátor po celou politickou kariéru vždy jedna ruka, k realizaci zisků, díky nimž by mu pak přispěly na kampaň. Vzhledem ke své oblíbenosti to McCain dozajista potřebuje. Ale to je také veškerý prospěch, který z ohřívání mnoho let vystydlé radarové polévky může vyplynout.

Nejsem si ovšem jist, zda kampaň, kterou pro McCaina právě vedou některé české sdělovací prostředky, může jeho volební vyhlídky v Arizoně skutečně zlepšit.

0
Vytisknout
11674

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2014