Všechno je jinak

13. 3. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 10 minut

Lid se také někdy mění v lůzu. Lůza v revolucionáře, revolucionáři v lid. A ten opět v lůzu.

Lubomír Brožek

Kde jsou ty časy, kdy jsem přelaďoval z jedné krátkovlnné frekvence na druhou, abych ošálil rušičky, které se pletly do řeči hlasatelům Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky.

Bylo to hodně o lidu, jak by si rád svobodně zavolil a vůbec rozhodoval o vlastním osudu.

Když jsem volil v poprvé, někdy kolem roku 1960, nebyla ve volební místnosti plenta, a tak jsem "jim to tam hodil". To byl tehdejší eufemismus pro volební akt. Pak jsem nějaké volby vynechal a při těch dvou posledních jsem šel za plentu a kandidáty NF přeškrtl. Byl to hrdinný kousek, protože ve volební komisi byla učitelka mého syna.

Politolog: Ruský útok na Ukrajinu začne 17. nebo 18. března

13. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Politický analytik Pavel Nuss je přesvědčen, že oficiální vojska Ruské federace zahájí vpád na Ukrajinu 17. nebo 18. března. "Podle mého přesvědčení realizace plánu "B" začne právě po takzvaném "referendu" 16. března. 17.-18. března už oficiální vojska Ruské federace zahájí vpád na Ukrajinu, současně z jižní a východní strany", tvrdí Nuss.

Na sankce EU proti Rusku nejvíce doplatí Lotyšsko

13. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

V případě, že EU uvalí ekonomické sankce na Rusko, největší ztráty ponese Lotyšsko, prohlásil v programu LTV Rīta Panorāma ministr hospodářství Vjačeslav Dombrovskij. První obětí se stane potravinářský průmysl, energetika a doprava.

Ministr upozornil, že Rusko je co do objemu exportu druhým největším partnerem Rigy. 43% všech vývozů směřuje právě do Ruské federace - především potraviny a zemědělská produkce. Další odvětví je energetika. Veškerý zemní plyn Lotyšsko dováží z Ruska. A 70% dopravních operací je spojeno s Ruskem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Zaměstnání jako vysoce riziková záležitost

13. 3. 2014

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Boticelli, s.r.o.

Muži přicházejí k úrazu v práci dvakrát častěji než ženy. Loni se nejvíce lidí v zaměstnání zranilo v Jihomoravském a Středočeském kraji, přičemž Praha se řadí s úrazovostí na pracovišti hned na čtvrté místo. Nejčastěji dochází k úrazům v práci z důvodu neodhadnutého rizika, na kterém má vinu zaměstnanec i zaměstnavatel. Podtrženo a sečteno: Podle předběžné statistiky Státního úřadu inspekce práce se v Česku loni zranilo kvůli nedodržování pravidel bezpečnosti práce 39 412 lidí, z toho jich 108 na následky zranění zemřelo.

Můžete sledovat Britské listy na Twitteru

13. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britské listy jsou už delší dobu na Twitteru, ZDE. Pokud máte zájem vědět okamžitě, kdy vydáme nový článek, sledujte Britské listy na Twitteru.

Pomozte nám prosím s výzkumem

Vyplňte dotazník týkající se vašich politických názorů a názorů na současnou podobu KSČM

4. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Postgraduální studentka na univerzitě v Glasgow Lani Seeliger píše diplomovou práci o tom, proč je v České republice tak populární Komunistická strana Čech a Moravy. Připravila dotazník, jehož vyplnění vám zabere asi dvacet minut. Prosíme, vyplňte nám pro tuto vědeckou práci náš dotazník.

Podrobnosti a dotazník naleznete ZDE

Děkujeme

Jan Čulík

šéfredaktor

Technická poznámka: Programátor měl problémy upravit existující dotazníkový systém, tak, aby se při záporné odpovědi na nějakou otázku dalo přeskočit několik irelevantních otázek (například, odpovíte-li, že jste nikdy nehlasovali pro KSČM, mělo by být možné přeskočit otázky, v kterých letech jste pro KSČM hlasovali). V těchto případech prosím zvolte odpověď "Otázka je irelevantní". Děkujeme.

AKADEMICKÁ SVOBODA V BRITÁNII:

Warwick University suspendovala známého kritika britského vysokoškolského managerialismu

13. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Jeden univerzitní odborník napsal na Twitteru, že se dověděl, že profesor Docherty byl "suspendován na dobu neurčitou za své vystupování proti univerzitním škrtům".

Mluvčí univerzity ve Warwicku konstatoval: "Univerzita normálně nereaguje na interní záležitosti týkající se zaměstanců. V tomto případě, vzhledem k tomu, že se vyskytly nepřesné informace jinde, chceme potvrdit, že člen akademického sbotu byl suspendován a bude podroben oficiálnímu disciplinárnímu řízení. Toto disciplinární řízení nemá žádný vztah k názorům této osoby na britskou vysokoškolskou politiku."

Články profesora Dochertyho v časopise Times Higher Education kritizovaly marketizaci a byrokratizaci britského vysokého školství.

Odborová organizace vysokoškolských učitelů UCU požaduje, aby suspendování profesora Dochertyho bylo zrušeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

O Věře Chytilové a jejích filmech

13. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 31 minut

Chytilová byla svedena na cestu, která vede k "siláckým nářkům na poměry v pivnicích čtvrté cenové skupiny", na "směr podbízivé politické satiry, popravující zběsile a neobratně trestuhodné milionáře, poslance a vůbec prohnilou čeládku, stvořenou velmi naivními představami". "A tak se plátnem plouží mátohy dílem zdecimované odpudivou sexualitou, dílem mravně ocejchované jako tlustí kapitalisté s doutníky v někdejších karikaturách Rudého práva." "Zrodil se výlev ublížené trpkosti, útočící na nejnižší lidské stránky, křiklavá sociálně kritická agitka," argumentuje Mirka Spáčilová (Mladá fronta Dnes, 17. 4. 1998, str. 19). --- "Plody filmařské práce [Chytilové] v devadesátých letech nejsou hodny respektu, jemuž se Chytilová jako umělkyně těší." Její film prostupuje "toporný a místy až křupanský humor", míní Ondřej Štindl (Lidové noviny, 20. 4. 1998, str. 13).

Jak je zdokumentováno citáty výše, někteří pražští novináři psali o filmech Věry Chytilové ve svých recenzích dost neuvěřitelným způsobem. Papír snese všechno. Je fakt, že Chytilová byla provokatérka, její filmy byly vždycky provokativní, argumentativní pamflety, snažila se diváky jimi přimět k tomu, aby mysleli. Bohužel u mnohých pražských kritiků se jejich šedá hmota mozková vůbec nepohnula.

Je dobré vědět o kvalitě recenzentů. Filmy Věry Chytilové jsou samozřejmě jen hraný názor, a žádný z jejích filmů není příliš hluboký. Soustřeďovala se na šokující polemiku. I pro to má být prostor. I takové filmy si zaslouží férového a rozmyslného hodnocení.

Je velmi zajímavým kulturním jevem, že Chytilová už v devadesátých letech viděla něco - stejně jako Karel Kryl - zmínku o čem mnozí, zejména v médiích považovali za skandální a urážlivou a reagovali zuřivě. To je kulturní fenomén, který trvá dodneška a je ve veřejném zájmu na něj poukazovat, protože existence tohoto kulturního fenoménu vážně ztěžuje lidem hlubší analýzu toho, v čem žijí.

Při příležitosti úmrtí této výrazné české filmařky si připomeňme, čím se zabývaly filmy Věry Chytilové z postkomunistického období, z éry, kdy, jak nedávno napsal britský odborník na českou kinematografii a autor knihy Avant-Garde to New Wave: Czechoslovak Cinema, Surrealism and the Sixties Jonathan Owen, v recenzi na anglickou verzi knihy Jana Čulíka o postkomunistickém českém hraném filmu A Society in Distress, svět o českou filmovou produkci ztratil zájem. Informace o postkomunistických filmech Věry Chytilové citujeme z české verze knihy Jana Čulíka o českém hraném filmu devadesátých a nultých let Jací jsme, kterou vydalo nakladatelství Host v Brně a je k dispozici ZDE

VŠECHNO UŽ TADY BYLO

Konzervativci ve Walesu navrhují zavést rychlokvašné dvouleté univerzitní kurzy

13. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

V Anglii - na rozdíl od Skotska a většiny evropských zemí, kde trvá vysokoškolské studium čtyři nebo pět let - trvá univerzitní studium pouze tři roky. Vzhledem k tomu, že anglická vláda tam nedávno zavedla horentní univerzitní školné ve výši 9000 liber (297 000 Kč) ročně, je nyní i tato zkrácená délka vysokoškolského studia považována za příliš velké finanční břemeno.

Proto navrhla britská Konzervativní strana ve Walesu, aby byly univerzitní kursy zkráceny na pouhé dva roky.

Angela Burns, stínová welšská konzervativní ministryně školství, konstatovala. "Tři roky je na univerzitní studium příliš dlouhá doba a příliš to odkládá vstup na pracovní trhy. Proto konzervativci ve Walesu nyní zahájí konzultační proces týkající se zavedení zrychleného studia, v jehož rámci by se pro některé univerzitní obory zkrátilo studium na dva roky. Zadluženost studentů každoročně stoupá a v budoucnosti by se mohla stát vážnou překážkou k univerzitnímu vzdělání. Proto by zkrácení univerzitního studia zřejmě vysokoškolské vzdělání více zpřístupnilo lidem z chudších vrstev."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ubytovny

13. 3. 2014 / Stanislav Křeček

čas čtení 3 minuty

Tak jsem si dovolil navrhnout, aby jeden z nejhanebnějších kšeftů s chudobou -- tedy provozování "ubytoven" pro lidi, kterým nikdo jinde jiné bydlení neposkytne,- přezval stát, a začal tak plnit svoje závazky k zajištění přiměřeného bydlení pro všechny, které převzal na základě mezinárodních dohod . "Je pravda, že Listina, jako ústavní zákon, neuvedla mezi vyhlášenými sociálními právy výslovně právo na ochranu přiměřené životní úrovně, včetně bydlení. Tato okolnost však nikterak nediskvalifikuje ústavní relevanci tohoto práva zakotveného v mezinárodních smlouvách," uvádí Ústavní soud v odůvodnění svého nálezu č. 231/2000. Povinnost státu se mi tedy zdá v celku jasná.

Nová kniha o postkomunistické podnikatelské morálce

13. 3. 2014

čas čtení 5 minut

Christopher Swader je autorem knihy The Capitalist Personality: Face-to-Face Sociality and Economic Change in the Post-Communist World (Kapitalistická osobnost: Socialita tváří v tvář a hospodářské změny v postkomunistickém světě), Routledge. V pořadu rozhlasu BBC Thinking Allowed ho interviewoval Laurie Taylor:

Christopher Swader: Většina studií postkomunistické transformace se specializuje na hospodářské změny a na politické změny v tom smyslu, jak lze ty struktury adaptovat. Velmi málo studií se však zabývá otázkou, co se stalo s mezilidskými vztahy, s rodinami a s přátelstvím a s tím, jak lidé v postsocialistických společnostech tyto hodnoty oceňují. Takže jsem se rozhodl studovat místa, na něž teoreticky změny mohly mít největší vliv. Soustředil jsem se na muže, protože z výzkumu vyplývá, že muži jsou často daleko materialističtější než ženy, také mají velkou vzájemnou soutěživost. Zkoumal jsem města, kde by tohle mělo být co nejvíce výrazné, totiž Šanghaj, Lipsko a Moskvu.

Pomoc po hurikánu Katrina pro obyvatele New Orleansu nepřišla

13. 3. 2014

čas čtení 5 minut

Vincanne Adams je profesorkou lékařské antropologie na University of California v San Francisku. Ve své nové knize Markets of Sorrow, Labors of Faith: New Orleans in the Wake of Katrina (Duke University Press) analyzuje šokující způsob, jímž se oběti záplav vzniklých v New Orleansu v roce 2005 po zásahu hurikánu Katrina staly terčem vykořisťování komerčních amerických firem. Profesorku Adamsovou interviewoval Laurie Taylor v pořadu rozhlasu BBC Thinking Allowed:

Podle profesorky Adamsové byl způsob, jak americké úřady po zásahu hurikány Katrina jednaly s postiženými, druhou katastrofou:

Které motory se (ne)rozeběhnou

12. 3. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

"Španělsko bylo vnímáno jako brzda Evropy, nyní je vnímáno jako motor," pronesl na konci února 2014 španělský premiér, Mariano Rajoy při svém projevu v parlamentu. Jeho země se v posledních letech potýkala s recesí (a především se potýká obří nezaměstnaností zejména mladých lidí, absolventů škol), z níž se čtvrté největší ekonomice eurozóny podařilo zřetelně vybřednout až v posledních třech měsících roku 2013.

Zemřela Věra Chytilová, nejslavnější režisérka českého filmu

12. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Praze dnes ve věku 85 let zemřela režisérka Věra Chytilová, představitelka Nové vlny českého filmu 60. let a nejslavnější žena českého filmu.

Ztvárnila látky tak odlišné jako jednu z Hrabalových povídek ve filmu Perličky na dně (1963) a vedle toho například horror Vlčí bouda (1985). V letech 1959-2009 režírovala celkem 32 filmů, za něž obdržela řadu českých i mezinárodních ocenění.

Angažovala se i občansky, například v roce 2007 se připojila k signatářům petice požadující vypsání referenda o umístění amerického protiraketového radaru v Brdech.

CYNICKÝ POHLED Z FACEBOOKU:

Rozhovor Obama-Putin

11. 3. 2014

čas čtení 7 minut

Přepis odposlechu telefonního hovoru mezi prezidenty RF a USA

Následující text je 100% fikce a nemá nic společného s realitou... aspoň v to pevně doufám, píše Michal Koudelka, který se přihlásil Britským listům jako autor tohoto fiktivního rozhovoru, který koluje na Facebooku

... zvoní telefon...

Putin: Ano?

Obama: Vlado, musíš s tím okamžitě přestat!

Putin: Proč?

Obama: Protože je to špatné, jak si vůbec něco takového můžeš před Bohem dovolit?

Putin: Ale klid, víš že každý velký státník má nějakou slabůstku... a jak si to vůbec zjistil?

Obama: Jak? Sem kvůli tomu musel seděl dvě hodiny v Pentagonu a poslouchat ty jejich analýzy situací a scénářů a pak se mě na to každý ptal při tiskovce.

"Ukrajinské ozbrojené síly potřebují zdroje a finanční podporu"

12. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

"Další kroky státních představitelů by se měly soustředit na zdroje a finanční podporu ukrajinských ozbrojených sil", prohlásil ukrajinský ministr obrany Ihor Těňuch. "Strategickou chybou bylo, že Ukrajina nepovažovala Rusko za svého potenciálního protivníka", řekl Teňuch. Podle ministra Rusko nyní u východní hranice a na Krymu rozmístilo až 220 000 vojáků, 1 800 tanků, 400 vrtulníků, 150 bojových letounů a 60 lodí.

Alegorický průvod projel Prahou

12. 3. 2014 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 4 minuty

Už jsem si pomalu začínala myslet, že dnešní mládež je konformní. Že peče s establishmentem, protože ji zajímá jen dostudování jedno čeho, jedno kde, hlavně získat štempl a nasadit si kravatu v nějaké firmě, kde budou nastavovat mechanismy, optimalizovat, dělat prezentace a portfolia - zkrátka touží stát se frikulíny... jak čtenář ráčí. Že jim není vlastní to, co vždy v minulosti charakterizovalo mladé lidi, totiž touha měnit svět, udělat do něj díru, ukázat, že na to mají, natřít to fotříkům, i když třeba jednou pochopí, že se v něčem mýlili, což se stává, když člověk zraje. Vidím, jak hrubě jsem se sekla já. I kdyby jako v Sodomě... Těch pár studentů ve mně vzbudilo pocit, že generace dnešních mladých lidí není zdaleka k zahození.

I já žaluji

12. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 2 minuty

Motto: Nemůžete-li s někým vyjít, zkuste s ním vyběhnout

Žaluji minulý režim. Žaluji jej za dokončení elektrifikace naší země. Žaluji a žádám.

Všichni obyvatelé (minus cca 1%) České republiky jsou ve svých obydlích vlastníky elektrické zásuvky. Z toho vyplývá, že jsou ze zákona povinni platit koncesionářský poplatek za příjem televizního signálu a jeho obsahu.

Světová síť v českém rybníku: spustí se až na dno?

12. 3. 2014 / Jan Maršálek

čas čtení 4 minuty

Century 21, v jejíž největší domácí pobočce (Reality 21) došlo před téměř dvěma roky k šedesátimiliónové zpronevěře, své klienty nechala nejprve rok a půl ve štychu, poté jim velkodušně nabídla "dar" v řádu tisícikorun za každý ukradený milión a nyní se jim vysmívá přesunem celého slavného složení původní realitky pod novou "čistou" střechu nové filiálky s názvem Premium (plným jménem Century 21 Premium). Morální a manažerský kredit lidí, kteří podle všeho museli dělat mnoho pro to, aby si nevšimli rozkrádání advokátních úschov člověkem, který s nimi spojil své sídlo a s nímž chodili na pivo, nemůže být zřejmě pro Century 21 nikdy natolik nízký, aby se jim nedala střelit či svěřit licence, bude-li samozřejmě vynášet.

Krym: Krok od referenda, půl kroku k válce

12. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

Jak se blíží referendum o statusu Krymu, na poloostrově získává na váze vojenský faktor. Včera o možnosti občanské války na Ukrajině hovořil svržený prezident Viktor Janukovyč. Přitom potenciání silové scénáře, které mohou zasáhnout do hlasování a změnit situaci na Krymu, píšou v Kyjevě, Simferopolu i Moskvě, konstatuje v Nězavisimoj gazetě Vladimir Muchin.

EU dala Rusku ultimátum, vyprší v pondělí

12. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Evropská unie v pondělí vydá zákaz vstupu a zmrazí aktiva ruským představitelům a důstojníkům zapojeným do okupace Krymu, pokud Moskva nepřistoupí na návrh vytvoření "kontaktní skupiny" zaměřené na dialog s Ukrajinou.

Radar, radar über alles, aneb Strategie odstrašení pro mateřské školky

11. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Bylo by zhola zbytečné opakovat všechny argumenty, které už v souvislosti s projektem protiraketového radaru v Brdech zazněly. Ty ovšem byly předkládány v jakési mezinárodní situaci, kdežto dnes existuje jiná, diametrálně odlišná. Ozývají se hlasy z politického záhrobí, že projekt radaru v Brdech je třeba exhumovat, a některá citlivá média v předpažení a poslepu bloudí českou kotlinkou opakujíce sborem fantasmagorie, jež jim byly vyvolaným duchem zjeveny.

Může tedy americký protiraketový systém posloužit jako prostředek odstrašení Ruska od expanze do Evropy, až za pár let dokončí přezbrojení na techniku srovnatelnou se západními standardy?

Starý kabát

11. 3. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 7 minut

Pan Bernard byl mezi redaktory deníku Mladý zástup skutečným nováčkem. Nastoupil sotva před několika dny. A hned taková příležitost, považte! Článek do politické rubriky. A do zahraničního sloupku, jako by toho štěstí už tak nebylo dost.

Jeho článek byl o nepokojích na Ukrajině. Měl ho hotový a na papíře složený v kapse nového módního kabátu. Obešel kvůli němu několik přátel, kteří měli rodinné vazby snad ve všech koutech té země. Přečetl si, co se o všem píše v Paříži, New Yorku i v Moskvě a nestačil se divit, kolik různých pohledů to je. Co člověk to názor, a tak vypadal i Bernardův sloupek -- nic se v něm nezdálo černobílé. Jmenoval se "Pravda o Ukrajině?" Byl na svou práci opravdu pyšný a byla to chyba. Alespoň v Mladém zástupu.

Dick Cheney by krizi na Krymu řešil "vojenskými opatřeními"

11. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ukrajinská krize krom toho, že ohrožuje jako každý konflikt nejen zájmy mocenských aparátů až již v Moskvě, nebo v Kyjevě, ale ohrožuje především obyčejné lidi. Tím hůře, když se do záležitostí dvou států vměšují jiné, veskrze jestřábí síly, o nichž jsme nějaký čas neslyšeli a jimž na srdci osudy Ukrajinců rozhodně neleží.

Zachrání adorace českého radaru popularitu senátora McCaina?

11. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Čerstvě zveřejněný průzkum společnosti Public Policy Polling zjistil, že senátor John McCain je právě nejméně populárním senátorem v celých USA. Pouze 30% obyvatel Arizony schvaluje jeho práci, zatímco 54% je opačného názoru. Je přitom vcelku jedno, za jakou stranu byl volič registrován, nebo zda jde o nezávislého voliče. Vážně tedy hrozí, že v příštích volbách McCain ze Senátu vypadne.

OPOŽDĚNĚ K MASARYKOVSKÉMU VÝROČÍ:

Vzpomínat, či bilancovat?

11. 3. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 10 minut

Přistihl jsem se při myšlence, že je obtížné už jen nějakou vzpomínku vztahující se k TGM přijatelně začít. Mohlo by se zdát, že jde jen o obligátní povinnost; málem jako kdyby se jen mělo zopakovat pár dat, a potom k tomu přidat, že ten v Hodoníně narozený chlapec, motající se nejdříve se svými rodiči po Slovácku, od Mutěnic do Čejkovic, nato do Čejče, a pak zase zpátky, chlapec, který se možná měl stát "jenom řemeslníkem", kupodivu se dostal nakonec s jistým zpožděním přece jen do škol, v německo-českém Brně se -- jako po otci Slovák -- stal vědomě Čechem, ve Vídni se habilitoval, stal se na obnovené české větvi pražské univerzity profesorem, významně začal ovlivňovat český kulturní život, a po jenom velmi krátkém aktivním poslancování krátce po čtyřicítce teprve jako málem šedesátiletý začal znovu působit v politice, pouhých sedm let před hned tehdy okamžitě nerozpoznaným vojenským konfliktem, z něhož se nakonec vyklubala "1. světová válka".

Proč národy selhávají

11. 3. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 16 minut

Město Nogales, severní část Arizona, USA, jižní Sonora, Mexiko. Identická geografie i klima, stejní obyvatelé - potomci stejných evropských přistěhovalců, žádná zeď, která by bránila volně přecházet z jedné části do druhé. Severní část odpovídá naší představě fungujícího moderního města. V jižní části jsou příjmy třetinové, špatná infrastruktura, nízká kvalita života, vysoká kriminalita. Proč? Nad původem síly, prosperity a chudoby se zamýšlejí Daron Acemoglu a James A. Robinson (Why Nations Fail: the origins of power, prosperity and poverty, Crown Business, New York 2012).

"Mé čtyři dcery jsou v Saúdské Arábii léta vězněny," protestuje bývalá manželka saúdského krále

11. 3. 2014

čas čtení 3 minuty



Ve svém prvním, exkluzivním televizním rozhovoru pro Channel Four News svědčila bývalá manželka krále Abdullaha ze Saúdské Arábie, že její čtyři dcery jsou dlouhá léta vězněny v rozpadávajícím se královském paláci v městě Jeddah. Bývalá králova manželka v rozhovoru zveřejnila pozoruhodné informace o saúdské vládnoucí dynastii, která má v zemi už 80 let absolutní moc.

Opora v nouzi - OvN

11. 3. 2014 / Jiří Gracias

čas čtení 6 minut

Vážení čtenáři Britských listů, je to už nějaký pátek, co jsem se rozhodl k pokusu, spojit partu šikovných lidí, kteří by dokázali dát dohromady po technické, právní, obsahové a pracovní stránce úředně posvěcené společenství, zabývající se nezištnou pomocí všem, které stát ČR svými nespravedlivými zákony a přístupem k chudobou ohroženým lidem, dovedl až na dno existence, psychických a mnohdy i fyzických sil. Nyní je nás sice několik, kteří jsme dokázali najít nepatrné trošky volného času k postupnému utřídění myšlenek, tvorbě webu více různých schopností a možností, náčrtu jeho designu a trochy obsahu. Bohužel, časově to nedokážeme dotáhnout do konce, ačkoli máme představu (na našem soukromém fóru a na Trellu), jak věci zajistit po technické a pracovní stránce.

Svoboda, nebo Rusko!

11. 3. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 3 minuty

Začnu až banálním konstatováním: Česká televize neplní svou úlohu sdělovacího prostředku veřejné služby. Hodně se o tom napsalo a ještě dost napíše. Jde přece o jev zapadající přesně do dětského puzzle naší mediální krajiny. Sféry jednostranných soudů a laciných odsudků, nejlépe ještě zabalených do hávu špatné češtiny. Koreluje to i s obvyklou povrchností, šablonovitostí a arogancí ČT, v níž pravidelně vídáme "vše podstatné". Ačkoliv samotný slogan implicitně popírá právo na jiné informace či souvislosti, než které jsou "veřejnoprávně" nastoleny... Klasický projev agenda settingu.

Reklama nemusí být jen tupá

11. 3. 2014 / Jan Stejskal

čas čtení 1 minuta

Má sedmiletá dcera chodí na plavání do bazénu na Zelený pruh a tam jsou instalované automaty (nejspíš pro děti, protože si nedovedu představit dospělého zákazníka takového automatu) na nejrůznější předměty. Jeden je zřetelně označen sice poněkud podivným, leč přesto srozumitelným nápisem šperky. No, za deset korun jde spíše o bižuterii, ale nešť. Podotýkám, že obsah umělohmotného míčku nelze kvůli matnému materiálu vůbec identifikovat a výběr toho, co člověk za svých deset korun obdrží, určuje automat; po otočení klikou je náhodně nabrán míček a ten vypadne do otvoru dole. Jde tedy o jistý druh překvapení. Dcera viděla, jak jiné účastnici kurzu vypadl míček s prstýnkem a chtěla to také zkusit. No, překvapeni jsme byli oba a dlužno podotknout, že já mnohem víc. Po prohlídce obsahu míčku jsem byl doslova zaskočen tím, co bylo uvnitř.

Chápu, že si věřící člověk něco takového může zakoupit v obchodě, třeba i ve zcela jiném provedení a že nošením se může ke své víře hlásit. Chápu dokonce i toho, kdo si něco podobného pořídí jen jako ozdobu. Nechápu ovšem, že si někdo dovolí podstrčit něco takového dítěti, které zpravidla netuší, oč jde, nezná souvislosti, ani význam používání. A člověk si musí klást otázku, zda jde o lidskou blbost, vědomý neetický obchod nebo dokonce o snahu ovlivňovat nezletilé dítě. A automaticky se vynoří otázka, co všechno onen automat ve svých útrobách ještě tají. Možností je celá řada, od pěticípé hvězdy se srpem a kladivem až třeba po svastiku. Nesnaží se nám náhodou někdo zase vychovávat naše děti k obrazu svému?

Když to říkají všichni, musí to být pravda

11. 3. 2014 / Michal Vimmer

čas čtení 4 minuty

Jak se blíží se výročí zahájení 1. světové války, množí se v médiích spekulace, kdy vypukne ta 3. Prý se to může stát náhodou, podobně jako před 100 lety. Tu první válku prý taky nikdo nečekal. Druhou pomineme, když ta letos neslaví tak kulaté jubileum.

Demokracia v Amerike?

11. 3. 2014 / Karol Krpala

čas čtení 13 minut

V komentári Jana Čulíka z 6.3. vidno určitý posun v politickom diskurze. Autor pri porovnaní Ruska so Spojenými štátmi americkými poukazuje na to, že ani Amerika nie je ideálom demokratickosti. Možno je toto zistenie banálne, ale ak vezmeme do úvahy, že dosiaľ bolo v našom oficiálnom politickom diskurze v móde nezmyselne stotožňovať spriatelené politické režimy s ideálom "demokracie", tento prístup sa javí rozumnejší. Napriek tomu je tu jeden apriórny predpoklad, ktorý má stereotypnú povahu a vzhľadom ku komplikovanosti problému "demokracie" vyznieva zjednodušene. O Amerike sa síce už nepíše ako o "demokracií", čo určite nikdy nebola, ale ako poznamenáva Jan Čulík, "je o hodne demokratickejšia" napríklad v porovnaní s Ruskom. Nemám ilúzie o otvorenosti politického systému Spojených štátov ani Ruska. Ale predstava nevyhnutnej "o hodne väčšej" demokratickosti amerického politického režimu, ktorá v o niečo rozumnejšej podobe nahradila doposiaľ používanú dogmu o americkej "demokracií", nie je takisto celkom reálna.

Poznámka k diskusi o ostřelovačích na Majdanu

11. 3. 2014 / Miroslav Prokeš

čas čtení 1 minuta

Nebylo by to asi poprvé, kdy by zabíjeli odstřelovači neznámé provenience, aby bylo možno oběti přičíst násilí druhé strany, která je následně prohlášena za zločineckou a to už nesmí nikdo zpochybňovat.

Přikládám případ mladého litevského levicového opozičního politika Algirdase Paleckise, který byl v roce 2011 pravomocně odsouzen (naštěstí ne k jednomu roku odnětí svobody, jak navrhl prokurátor) k citelné pokutě 3000 euro, na niž jsme se mu - aktivisté Evropského sociálního fóra - složili, píše Mirek Prokeš.

A čeho že se nešťastník dopustil? Dovolil si na veřejnosti citovat výrok jiného politika, že svědci a pitevní nález některých ze třinácti údajných obětí střelby sovětských vojáků, obránců vilniuské televizní věže před davem zastánců jednostranného odtržení Litvy od SSSR v lednu 1991, ukazují na to, že ty lidi zabili odstřelovači shora, ze střech domů, kde byli také zahlédnuti.

Takové prohlášení se ovšem rovná obrazoborectví nového národního mýtu, ba víc - velezradě ve prospěch říše zla SSSR. Pro něco takového přece nemůže být omluvou ani svoboda projevu.

Dělostřelecké granáty na sarajevské tržiště byly také vypáleny právě včas a z té pravé (nebo levé?) strany. Pro Čechy není třeba až tolik krve, k pádu režimu a vytvoření mýtu tu stačí jeden agent StB, "padlý" na Národní třídě. Akorát že u nás se to vždycky vykecá...

Čtyřdenní pracovní týden jde udělat i jinak

10. 3. 2014 / Jiří Gracias

čas čtení 12 minut

Před nedlouhou dobou na Britských listech a nejen na nich, vyšly články, zabývající se snížením nezaměstnanosti prostřednictvím zkrácení pracovního týdne z pěti na čtyři dny. Přiznejme si, naše malá země, a nejen ta naše, z pochopitelných důvodů bojuje s nekonečným fenoménem jménem nezaměstnanost, poslední roky atakující čím dál nepříjemnější čísla. Jsou čísla nepříjemná i politikům, velkým, lobbujícím zaměstnavatelům a propagandou zblbnutým jedincům?

Jaká je úloha americké "nevládní" organizace National Endowment for Democracy na Ukrajině?

10. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Americký historik William Blum není ve Spojených státech osamoceným hlasem, dojde-li na kritiku aktivit americké organizace National Endowment for Democracy (NED) třeba proto, že tato organizace na území Ukrajiny realizuje 65 projektů jako by se nechumelilo. Bývalý kongresman Dennis Kucinich a bývalý analytik CIA Ray McGovern vedle dalších insiderů americké politické scény s Blumem souhlasí a zdůrazňují, že vnímají působení NED na Ukrajině jako destabilizační faktor, jenž přispívá k další eskalaci už tak vyhroceného konfliktu v zemi.

Nemyslitelná operace - Churchillův plán III. světové války

10. 3. 2014 / Josef Vít

čas čtení 12 minut

Roku 1945 existoval plán spojenců, zvaný Nemyslitelná operace, který se zdá skutečně nemyslitelný, totiž začít třetí světovou válku těsně po skončení války druhé. Měl jí být útok na Rudou armádu a kobercové bombardování ruských měst - něco na způsob Drážďan, kde za jednu noc zahynulo více než 100 tisíc lidí.

"Vyrobil" Západ "fašistickou revoluci" na Ukrajině?

10. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Klíčovým prvkem ruské propagandy je tvrzení, že "v Kyjevě vládnou fašisté" (nikoliv, že tam funguje vláda s výrazným vlivem dvou ultrapravicových organizací). Pokračuje se pak tvrzením, že "fašisty dostal k moci Západ". Ve prospěch druhého se argumentuje působením NEDu na Ukrajině, mj. (bez analýzy) projekty za rok 2012, které lze objevit na jeho stránkách - ale ne loňskými a čerstvými, o nichž zatím nic nevíme.

Jak je to tedy s NEDem a jeho možnými vazbami na ukrajinské ultrapravicové organizace?

Donedávna neznámé chemikálie znovu ničí ozónovou vrstvu

10. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Desítky záhadných chemikálií zřejmě podkopávají zacelování obrovské ozónové díry nad Antarktidou. Tyto látky, které jsou současně extrémně silnými skleníkovými plyny, možná unikají z průmyslových provozů, nebo jsou používány ilegálně, v rozporu s Montrealským protokolem z roku 1987 o zničení ozón poškozujících látek. Vědci konstatují, že úbytek ozónu není žádnou "včerejší historkou".

Produkce masa v Kalifornii zhoršuje dopady klimatických změn

10. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Kalifornie zažívá jedno z nejhorších období sucha v zaznamenané historii. Před pouhými dvěma a půl lety bylo Folsomské jezero, důležitý rezervoár poblíž Sacramenta, z 83% plné. Dnes už pouze z 36%. V lednu nebyly v Los Angeles naměřeny žádné srážky. Guvernér Jerry Brown vyhlásil mimořádný stav a prezident Obama poskytl 183 milionů dolarů na mimořádné výdaje. Navzdory tomu, že minulý týden v Jižní Kalifornii silně pršelo, je situace vážná.

Evropská unie versus Rusko

10. 3. 2014 / Robert Filgas

čas čtení 12 minut

Tak podle Vladimíra Putina -- ruského prezidenta, který si hraje na cara -- je okupace Krymu (jenž je toho času součástí Ukrajiny) humanitární mise a samozřejmě bratrská pomoc příbuznému slovanskému národu. No, jak jinak! Někteří příbuzní jsou holt neuvěřitelní...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

45738