Staré stromy rostou rychleji než mladé, ukázala studie

22. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

V protikladu k dlouho převládající falešné představě stromy během svého života nikdy nepřestanou růst. Ve skutečnosti čím jsou starší, tím se jejich růst zrychluje, i když už dosáhly masívní velikosti. To znamená, že staré stromy v uhlíkovém cyklu na Zemi hrají mimořádně důležitou roli.

Novinku zjistila bioložka Sabrina Russoová z University of Nebraska v Lincolnu a studie vyšla v časopise Nature. Je založena na měření růstu 673 046 stromů 403 různých druhů patřících do mírného až tropického pásu na šesti kontinentech. Na měření spolupracovalo 38 výzkumníků z 29 vědeckých institucí.

Výsledkem je zjištění, že většina stromů fakticky roste stále rychleji, přičemž ty největší za jediný rok zaznamenají přírůstky ekvivalentní středně vzrostlému stromu.

Staré lesy coby jednotky jsou sice méně produktivní, to ale neznamená, že staré stromy přestávají růst. Pravdou je opak.

Asi 50% dřevní hmoty tvoří uhlík odebraný ze vzduchu, což znamená, že rychle rostoucí staré stromy mají velkou kapacitu snižovat podíl oxidu uhličitého v ovzduší - mnohem větší než mladé, které se lidé snaží obyčejně využívat při tzv. offsetech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Rate of tree carbon accumulation increases continuously with tree size ZDE

0
Vytisknout
10294

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2014