Ukrajinské protesty už nejsou jen o vstupu do EU

23. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Extremní pravice infiltrovala opoziční hnutí, které nezastupuje všechny občany a propadá se do nesmyslného násilí, argumentuje v deníku Guardian Volodymyr Iščenko. Dodává:

Není pochyb, že vláda Viktora Janukovyče je zkorumpovaná. V ukrajinské, tvrdě nerovné společnosti, zastává Janukovyčova vláda pouze zájmy těch nejbohatších a nese odpovědnost za brutální potlačování opozice. Většina protestujících Ukrajinců doufá ve spravedlivou demokratickou společnost, i když to naivně spojuje s nadějí na zidealizovanou "Evropu".

Avšak "Euromajdan", ukrajinské protestní hnutí ve prospěch EU, nemá podporu ukrajinské společnosti jako celku. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že jeho podpora je koncentrována jen v západních a centrálních regionech a Ukrajinci žijící na východě a na jihu země s ním hluboce nesouhlasí.

Při násilných střetech s policií od neděle, v nichž hraje velkou roli ultrapravicová síť organizací, která si říká "Pravý sektor", není pochyb, že lidé z východu a jihu Ukrajiny by odsoudili tyto protesty ještě silněji. Je to politováníhodné, protože protesty nyní už jsou protesty proti policejnímu státu poté, co parlament roztrhal ústavu a rychle schválil zákony omezující svobodu projevu a svobodu shromažďování.

Pravicoví extremisté prosazují "národní revoluci". Jejich účast při těchto demonstrací je varovná, protože ukrajinskou extremní pravici legitimizuje. Nezapomínejme, že tato extremní pravice, pokud by se dostala k moci, schválí ještě represivnější zákony, ale jen proti etnicky definovaným nepřátelům.

Násilných střetů s policií se účastní několik tisíc lidí, ale mimo dvě hlavní náměstí v Kyjevě a několik okolních bloků je každodenní život v Kyjevě zcela normální.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11241

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2014