Nečas hovoří nesmysly

16. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Podle IDnes zaútočil Petr Nečas na plány ČSSD znovu zavést v České republice normální daně a zlikvidovat nesmysl zvaný rovná daň, který ničí ekonomiku České republiky, protože se v důsledku rovné daně nevybere dostatečné množství financí na mandatorní výdaje, takže vláda škrtá a škrty vedou k nezaměstnanosti a k hrozivému útlumu hospodářství.

NIKDE v západní Evropě nebyla zavedena rovná daň, tu zavedli pouze ideologové v pobaltských zemích a v některých dalších kontroverzních režimech bývalého komunistického bloku.

Před časem vysílala televize BBC diskusi o rovné dani, z níž zcela jasně vyplývá, že je to šílenost a kontroverzní vlády, které ji přijmou, neodpovědně hazardují s ekonomikou svých zemí.

BBC: Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? ZDE

Výše zmíněná diskuse se vysílala v BBC v roce 2005. Od té doby se ekonomika v pobaltských zemích drastickým způsobem propadla. Pobaltské země, které zavedly rovnou daň a neoliberální experimenty, děsivým způsobem potrestaly své obyvatelstvo, Radikálně tam poklesla délka průměrného života. Nečas a Kalousek chtějí zjevně v ČR docílit téhož.

Co se týče osobních daní z příjmu, upozorňuji, že nejvyšší pásmo daní z příjmu je například ve Velké Británii - kde vládne konzervativní vláda - 45 procent (od 1. dubna 2013, předtím byla nejvyšší daňová sazba 50 procent). V Británii je podnikatelská daň také ve výši 21 procent, takže návrh Jana Mládka zvýšit nejvyšší pásmo osobních daní na 38 procent a podnikatelskou daň na 21 procent je uměřený a rozumný a vrátil by Českou republiku z oblasti Divokého východu a neodpovědných politiků do civilizované Evropy.

Všichni v Británii považují 21 procentní podnikatelskou daň za mimořádně nízkou. Britští občané by ovšem - právem - považovali osoby s vyššími příjmy, které by neplatily z příjmů nad cca 32 000 liber ročně čtyřicetiprocentní daň, za parazity. Za parazity jsou ve veřejné debatě například v současnosti označovány v Británii americké multinacionální společnosti, které v zemích, kde nemají ústředí, neplatí daně a odvádějí veškeré zisky do zahraničí. Britská vláda v součinnosti s dalšími vládami proti takovým firmám podniká razantní kroky. I konzervativní vlády však v Evropě dnes tvrdě trvají na placení daní a sociálních odvodů.

Pokud se chce česká sociální demokracie vyhnout demagogickému obviňování od vládnoucích "pravičáků", možná by stačilo publikovat přehled toho, jak vysoké daně se platí v Německu, v Dánsku, v Británii, ve Francii, ve Španělsku a v USA.

Označovat jakoukoliv sociální skupinu v zemi za parazity, či častovat ji jinými nadávkami, je však samozřejmě pro jakoukoliv politickou stranu cesta do pekla.

0
Vytisknout
15638

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2013