Pětihvězdičkové hnutí skládá zkoušku dospělosti

17. 3. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 3 minuty

V sobotu 16. března obě komory italského parlamentu yvolily své předsedy. Předsedkyní Poslanecké sněmovny byla zvolena při čtvrtém hlasování Laura Boldrini hlasy kolegů z levice a ze středu. Boldriniová působila nejdříve jako novinářka, později přešla do struktur OSN. Po začátcích v Organizaci pro výživu a zemědělství, od roku 1998 do italských voleb působila při Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V parlamentních volbách, které se odehrály před měsícem, kandidovala za stranu Levice ekologie svoboda, jež je ve vítězné koalici vedené Demokratickou stranou (DS).

Předsedou Senátu se stal Pietro Grasso, věhlasný státní zástupce, který úspěšně vedl boj proti mafii. Od roku 2005 do voleb vykonával funkci vedoucího Direktorátu vyšetřování proti mafii -- orgánu, který koordinuje vyšetřování proti organizované trestné činnosti na celostátní úrovni. Ve volbách kandidoval za DS v Latiu, ale sám pochází ze Sicílie. Protože Boldriniová kandidovala právě na Sicílii, nové vedení parlamentu symbolizuje, že Itálie považuje sicilskou problematiku za celostátní téma.

V senátu se volba předsedy ukázala nakonec velmi napjatá a poslední hlasování rozhodlo mezi Grassem a kandidátem Strany svobody Renatem Schifanim. Schifani pochází též ze Sicílie, ale představuje spíš tu část společnosti, která se nedokáže obejít bez podpory mafie. Kromě toho je jeden z nejznámějsích "dinosaurů": je členem parlamentu od roku 1996, odcházejícím předsedou Senátu a hlavním navrhovatelem zákona, po něm pojmenovaného "Lodo Schifani" (Schifaniho smír), který v roce 2003 ukončil amnestií nebezpečné stíháni Silvia Berlusconiho.

Nakonec Grasso dostal jen 11 hlasů navíc než Schifani, což znamená, že pro něj hlasovalo aspoň 12 senátorů zvolených za Pětihvězdičkové hnutí (H5H), tedy pětina celé parlamentní skupiny. Tato skutečnost dokázala, že v H5H je značný počet senátorů, kteří nejsou ochotní slepě poslouchat příkazy hnutí. H5H se totiž úředně rozhodlo dat prázdný hlas, aby žádným způsobem nepodpořilo zavedené tradiční strany. A to i za cenu, že nakonec stejně předsedou bude člen zavedené strany, ale ten s nejhorší možnou minulostí (a přítomností), když naopak stačí hlasovat a může vyhrát osobnost čistá až symbolická jako Grasso.

Teď Itálie čeká na další vývoj uvnitř H5H. Na jedné straně skupinka senátorů nedodržela rozhodnutí hnutí. Na druhé straně slepou poslušnost vyžadují typicky právě sekretariáty tradičních stran, jejichž metody chce H5H překonat. Zvlášť těžko se bude vedení H5H zbavovat "zrádců". Je jich hodně -- pětina senátní skupiny hnutí -- a toto hlasování bylo v podstatě hlasem proti mafii, za kterým lze stěží najít nějakou podobu korupce. Volba předsedy Senátu může tedy vyústit ve změnu vnitřního fungování H5H, která rozmrazí dosud zmražený potenciál hnutí, jež svým odmítáním jakékoli spolupráce s ostatními parlamentními stranami znemožňuje vznik nové vlády.

0
Vytisknout
9328

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2013