Krajský soud potvrdil podmíněný trest pro Romana Smetanu

15. 3. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Krajský soud v Ostravě, pobočka Olomouc, včera na odvolání státního zástupce potvrdil podmíněný trest pro bývalého řidiče MHD v Olomouci Romana Smetanu (celá zpráva).

Smetana soudu před jednáním zaslal toto vyjádření:

Dobrý den,

dne 14.3.2013 ve 12:45 se bude konat veřejné zasedání v trestní věci, ve které jsem obžalován. Chci požádat, aby se zasedání konalo v mé nepřítomnosti. Důvody k nezúčastnění se mám v zásadě dva. Prvním důvodem je předpokládaná přítomnost novinářů, po nichž nijak netoužím a nehodlám se jim k čemukoliv vyjadřovat. Druhým důvodem je, že k věci samotné nemám již co dodat, vše již bylo řečeno při líčení u okresního soudu. Nechápejte tedy, prosím, mou nepřítomnost tak, že je mi zatěžko přijít, ale především první mnou uvedený důvod a skutečnost, že má přítomnost není nutná, mne vede k tomuto rozhodnutí.

K odvolání státního zástupce těžko hledám slova. Jsem přesvědčen, že již v původní kauze jsem neměl být nijak sankcionován, stát se neměl snažit o moji nápravu, neměl jsem být odsouzen ani k obecně prospěšným pracím, ani k odnětí svobody - nejsem pro společnost nebezpečný, netřeba mne izolovat, ani napravovat. Následný trest jsem považoval za zcela nesmyslný, proto jsem v určeném termínu nenastoupil do vězení. Není myslím nutné se dále rozepisovat, vše jsem již opakovaně vypověděl jak do policejního protokolu, tak u soudu. Za zmínku snad ještě stojí, že protistrana, Občanská demokratická strana, kauzy lituje, dnes by již po nikom v podobném případě náhradu údajné škody nepožadovala, což se projevilo i při nedávných senátních a krajských volbách, kdy žádná politická strana, i přes masivní pomalování reklam, náhradu nepožadovala a nepadlo pokud vím ani žádné trestní oznámení, ať již na známého či neznámého pachatele. Ačkoliv justice, včetně Nejvyššího soudu, trvá na tom, že jsem zločinec, je zřejmé, že společenská poptávka po mém potrestání neexistuje, mé "zločiny" jsou většinově vnímány jako "společensky přijatelné", a to především vzhledem ke kontextu, tedy neutěšenému stavu politické scény, proti čemuž bylo mé konání namířeno. Příliš proto nechápu zarputilost státního zástupce, se kterou mne označuje za recidivistu a neustále požaduje nepodmíněný trest. Osobně nemám žádný zájem na pokračování a prodlužování mé kauzy, proto jsem ani nepodával odvolání proti poslednímu rozhodnutí okresního soudu. Uvítal bych, kdyby krajský soud zamítnutím odvolání státního zástupce kauzu definitivně ukončil.

Smetana byl stíhán ve dvou trestních věcech, jejichž skutkovou podstatou bylo tzv. maření výkonu úředního rozhodnutí, jehož se měl dopustit tím, že ve dvou případech (před nástupem trestu za "poškozování cizí věci" a posléze po jeho přerušení) tento trest v určeném termínu nenastoupil. Soudce okresního soudu se v původním rozsudku ze dne 15. 1. t. r. opřel o judikát Nejvyššího soudu, který se vztahoval k opakovanému nenastoupení vojenské služby a jednání posoudil jako jeden čin.

Státní zástupce Libor Skácel odcházel od soudu nespokojen, zváží prý dovolání k téže instituci, která vydala zmíněný judikát, tedy k NS.

Je v této souvislosti příznačné, že olomoucké státní zastupitelství ponechává bez povšimnutí nepoměrně závažnější kauzy týkající se místních mocných.

Roman Smetana, který je po loňském rozvázání pracovního poměru s DP v Olomouci bez práce, naopak přijal rozsudek odvolacího soudu bez odporu, byť s ním v principu nesouhlasí. Doufá, že se tím kauza uzavře a bude si moci konečně upravit i své osobní poměry.

0
Vytisknout
12368

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2013