Mrázkova interpretace je hodně manipulativní

18. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Nevím, kdo je Josef Mrázek. Vím však, že jeho interpretace je hodně manipulativní, píše Petros Michailidis.

1. Způsob výpočtu základu, ze kterého se počítá "sociální daň", je hodně na vodě. U zaměstnanců je zcela samozřejmé, že základem je hrubá mzda, čili mzda před zdaněním. U OSVČ mu přijde divné, že shodným způsobem se stanovuje první fáze základu, a to tak, že se pokoušíme dostat k nějaké "hrubé mzdě". Dost těžko bych si dovolil tvrdit, že příjem z podnikání u OSVČ se rovná hrubé mzdě zaměstnance. Manipulativní tanec kolem paušálů a vtípky kolem optimalizace jsou opravdu nechutné.

Shrneme-li si to, pak konstatuji, že hrubá mzda zaměstnance je ekvivalentem hrubého zisku u OSVČ. Základ pro výpočet "daně" je u zaměstnance celá hrubá mzda a u OSVČ je to polovina jeho hrubého zisku.

K tomu jenom jedna poznámka. Zaměstnanec si za svou mzdu nic potřebného k výkonu své práce nemusí pořizovat. OSVČ musí ze svého příjmu financovat veškerou svoji činnost spojenou s živností. Že zde jsou nějaké paušály? No, prosím. Měly by představovat určitý typ nákladů, které s danou činností souvisí v hrubých odhadech. Zjednodušují život živnostníkům. Ale na stanovení "nulového" základu nemají vůbec vliv. Právě použití paušálu nedovoluje tzv. "optimalizaci", čili stanovení nulového základu. To jen tak na okraj.

2. Další otázkou je, kolik kdo platí? To je taky otázka do pranice. Zaměstnanec odvádí ze své hrubé mzdy 6,5%. Naproti tomu OSVČ z té poloviny hrubého zisku odvede 29,2%. Divné? Ne! Prostě je to tak. Tu další část odvodů za zaměstnance tvoří odvod zaměstnavatele. Což s příjmem zaměstnance má spojitost pouze výpočtovou. Zaměstnavatel sečte hrubé příjmy svých zaměstnanců (opomíjím záměrně takové věci, jako jsou stropy odvodů některých jednotlivců) a z této částky vypočte "daň" ve výši 25% - a tuto částku odvede.

3. Zaměstnanec sám o sobě tedy nijak zvlášť "znevýhodněn" oproti OSVČ není. Problém je v tom, že za OSVČ nikdo žádné další odvody neplatí. Můžeme to chápat jakkoliv, ale jako "nespravedlivost" určitě ne. Vnímám to tak, že zaměstnavatel odvádí státu další částky za své zaměstnance, protože poté, co opustí zaměstnání, přechází "starost" o ně na stát. V případě OSVČ nic takového OSVČ očekávat nemůže. Musí se postarat sám o sebe.

Ať si každý z těchto údajů udělá obrázek o "parazitech" i o "rozdílech" mezi odvody zaměstnanců a OSVČ.

0
Vytisknout
10705

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2013