Trefený Nečas se ozval. Výše daní a pojistného podnikatelů je korupční

18. 3. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

Námitky proti výši daní podnikatelů (OSVČ) je nutné doložit stručným seznámením se skutečností a potom výsledek označit pravými jmény.

U zaměstnanců je základ pro výpočet daně dán výší hrubé mzdy či platu a pes je zakopán v tom, jak se stanoví obdobný základ u podnikatelů (OSVČ). Tam se z jejich příjmu odečtou náklady vynaložené za účelem získání toho příjmu a nemusí se to případně ani dokládat, je povolen paušální odečet. Je dost způsobů, jak se dá již sám údaj o příjmech "optimalizovat", ale mnozí to nedělají, neboť i když využijí jen odečtu dovoleného zákonem, žalostný zbytek se ještě dělí dvěma, a to je základ pro výpočet daně. Následkem tohoto zvýhodnění se od podnikatelů vybere jen zlomeček toho, co od zaměstnanců s obdobným příjmem.

Tento způsob zdanění se praktikuje ode dávna, kdy ho uvedla do chodu první vláda ODS údajně na podporu začínajících podnikatelů. Později tuto diskriminaci zaměstnanců neodstranila ani vláda ČSSD, asi proto, že nechtěla popudit podnikatele a jejich rodiny v roli voličů. To byl samozřejmě omyl, protože v této výhodě lze hledat charakter úplatku, za který si ODS kupuje voliče dodnes. Takže by se nemělo mluvit o parazitování, ale o korupci, kterou nelze odmítnout. Řeči o nevýhodnosti podnikání jsou nesmysl.

Ještě názorněji je nesprávnost vidět na zdravotním pojištění, které se počítá podobným diskriminačním způsobem. Jen s tím rozdílem, že je zavedeno minimální pojistné, které platí i podnikatelé s velmi malými příjmy (je tak naznačena pochybnost o jejich výši). Ale i tak je průměrné pojistné u OSVČ o dost menší, než polovina průměrného pojistného u zaměstnanců. Ani tuto nesrovnalost bych nenazval parazitováním ze strany OSVČ, ale korupcí od stran, které za to očekávají hlasy a skutečně je dostávají. Nápravu tohoto stavu požaduji v různých rolích již asi dvacet let marně a potvrzuji věcnou správnost obsahu Mládkova sdělení.

0
Vytisknout
14276

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2013