EXKLUZIVNĚ: Věci veřejné podaly ústavní stížnost na církevní restituce. Za neústavní mají i část zákona o Ústavním soudu

4. 1. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

16:15 Věci veřejné jako politická strana, Poslanecký klub politické strany Věci veřejné i jednotliví členové poslaneckého klubu Michal Babák, Vít Bárta, Otto Chaloupka, Radek John, Kateřina Klasnová, Petr Skokan a další, spolu se senátorem Pavlem Lebedou podali u Ústavního soudu stížnost na neústavnost církevních restitucí. Napadli jako protiústavně diskriminující i část zákona o o Ústavním soudu, který omezuje podání stížnosti na minimální počet poslanců 41. Ústavní soud tak bude muset rozhodovat i o vlastním zákoně...

Věci veřejné formulují v podání, že situace nastalá přijetím zákona o církevních restitucích je "situace vyvolávající podezření z korupce a nerespektování platného právního řádu",snaží se "prosadit přijetí zákona měnícího charakter celého státu, jehož znění neodpovídá volebnímu programu žádné z politických stran."

Návrh VV na zrušení zákona o tzv. církevních restitucích ARCHIV BL

" Navrhovatelé si jsou vědomi, že Ústavní soud může dospět k závěru, že politická strana, její poslanecký klub, menšina poslanců či senátorů, a tito ani jako fyzické osoby, nemohou zabránit znevýhodnění většiny národa a přijetí nedemokratického zákona, pokud se podaří části společnosti po volbách ovládanou většinu zákonodárného sboru... "

Ve stížnosti se konstatuje, že

"Majoritní politické strany prosadily v minulosti takové znění zákona o Ústavním soudu, které narušuje volnou soutěž politických stran a pošlapává samotné materiální jádro Ústavy za podmínky, že dojde k přijetí jiného zákona, který je nedemokratický a jehož obsah vyhovuje většině poslanecké sněmovny. Znění zákona o Ústavním soudu v konečném důsledku vytvořilo podmínky pro to, aby vybrané politické strany se střídaly u moci, podstatně omezily volnou soutěž politických stran a případně bez možnosti ochrany většiny společnosti ze strany Ústavního soudu např. prosadily i takový zákon, který zruší republikánskou formu vlády, zavede diktaturu, zruší Ústavní soud, zruší Parlament a zavede doživotní mandáty atd., přičemž poslanci menších politických stran nebudou mít možnost tomu zabránit. ..."

"Znění zákona o Ústavním soudu je naformulováno dokonce takovým způsobem, že by v konečném důsledku měla nastat situace, že ani čtyři poslanecké kluby či čtyři parlamentní politické strany či jejich poslanci představující více než 20% oprávněných voličů by neměli oprávnění napadnout jakýkoliv protiústavní zákon pošlapávající materiální jádro ústavy. "

Podrobnosti stížnosti, kterou mají Britské listy k dispozici, přineseme později.

0
Vytisknout
10327

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2013