Seznam zfalšovaných Hyde Parků: Hackeři stranili vládě, ČT odmítá zveřejnit data

20. 11. 2012

čas čtení 3 minuty
tisková zpráva KohoVolit.eu

Pozn. red. Znovu upozorňujeme, že i bez hackerského zfalšování hlasování ČT je toto hlasování hrubě zavádějící, protože neodpovídá reprezentativnímu sociologickému vzorku. Proto televizní hlasování slušné televizní stanice pro politické pořady a diskuse nepoužívají. Je to totiž politická manipulace. ČT tento argument léta ignoruje.

Matematik a programátor Michal Škop ze sdružení KohoVolit.eu, který nedávno upozornil na snadnou manipulovatelnost hlasování v Hyde Parku, dnes zveřejnil seznam pořadů, u nichž s největší pravděpodobností došlo k falšování hlasování diváků. Vždy šlo přitom o hlasování ve prospěch vládních stran. ČT včera oznámila, že hlasování ruší, stále ale odmítá vydat data a kauzu dál komentovat. Z webu pořadu navíc zmizely grafy s průběhem hlasování.

Petr Dvořák, generální ředitel ČT, na 20. zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání prohlásil: "Lidé z Nových médií v tuhle chvíli s panem Škopem diskutují o tom, jakým způsobem může dojít k tomu zneužití." Michal Škop k tomu říká: "Není pravda, že ČT se mnou spolupracuje. Nabídku ke spolupráci jsem dal přímo prostřednictvím jejich Facebooku, nepřímo svými blogy a analýzami. Nicméně za měsíc a půl mě nikdo z ČT nekontaktoval. Tato moje nabídka samozřejmě dále trvá, ale ke spolupráci jsou třeba minimálně dva."

"Televize od počátku tvrdí, že celou situaci analyzuje. Jenže po měsíci a půl práce s celým odborným zázemím televize stále marně čekáme na jakékoli výsledky. Tvůrci Hyde Parku navíc nyní prohlašují, že případ nebudou vzhledem ke zvažovaným právním krokům dále komentovat. Kdyby existovala skutečná vůle vše objasnit, ČT mohla už dávno zveřejnit data z analytických nástrojů, jako je Google Analytics. Je totiž velmi pravděpodobné, že se z nich dá přesně vyčíst, kdo za útoky stojí," dodává Michal Škop.

Michal Škop stáhl z grafů na webu Hyde Parku počty hlasů pro hosty pořadu a rekonstruoval z nich průběh hlasování. Podezřelých pořadů se objevila celá řada. Téměř vždy šlo přitom o přidávání kladných hlasů vládním politikům nebo záporných hlasů politikům opozičním. "Tento seznam nemusí být konečný. Bylo by zapotřebí dalších analýz, a to i za použití dalších dat, která má ČT k dispozici, ale odmítá je zveřejnit," komentuje Michal Škop. Nejvíce podezřelé jsou následující pořady:

  • 4. 10. 2012, Jaromír Drábek, TOP 09 (ovlivnění ve prospěch hosta, vysoký počet hlasujících)
  • 14. 4. 2011, Vít Bárta, VV (ovlivnění ve prospěch hosta, vysoký počet hlasujících)
  • 6. 9. 2012, Jiří Besser, TOP 09 (ovlivnění ve prospěch hosta, vysoký počet hlasujících)
  • 21. 5. 2012, Jiří Dienstbier, ČSSD (ovlivnění v neprospěch hosta)
  • 25. 9. 2012, Tomáš Ježek (ovlivnění ve prospěch hosta)
  • 15. 10. 2012, Miroslav Kalousek, TOP 09 (ovlivnění ve prospěch hosta, vysoký počet hlasujících)
  • 30. 1. 2012, Miroslav Kalousek, TOP 09 (ovlivnění ve prospěch hosta)

Vysoký počet hlasů u vládních politiků

Výsledky analýzy si můžete stáhnout ZDE

Výsledky analýzy v archivu BL XLS

0
Vytisknout
12711

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2012