ČT: Dvořák lže Radě, Kvapilová couvá a Rada ČT stále neví, k čemu vlastně je

20. 11. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Generální ředitel České televize se chová jako hlupák. Vymlouvá se a lže Radě ČT, že spolupracuje s analytiky Kohovolit.eu Michalem Škopem a Kamilem Gregorem, kteří hackli už ukončené hlasování jednoho z pořadů Hydepark v archivu ČT. Dvořák tvrdil Radě, že s autory hacku komunikuje a spolupracuje. Škop ovšem dnes veřejně tvrdí, že to není pravda.

Dodává, že ale jeho ochota zlepšovat kvalitu pořadů ČT a spolupracovat trvá. Na spolupráci ovšem musí být dva.

Škop: Seznam zfalšovaných Hyde Parků: Hackeři stranili vládě, ČT odmítá zveřejnit data ZDE

Ředitelka sekce nových médií Kvapilová, která je z logiky věci zodpovědná za využití nových médií v publicistice ČT, oznámila přes mluvčího, že hlasování v diskusním pořadu Hyde Park "dočasně" zastavuje. Proč dočasně? To ta nevinná duše ve vedoucí funkci netuší, že i kdyby nikdo hlasování nehackl, tak je to manipulace z principu, protože není reprezentativní, i kdyby "hlasovalo" deset tisíc "diváků" (nebo stovka jejich počítačů)? ČT odmítá zveřejnit data, ze kterých by šlo poznat, že k manipulaci "naostro" došlo u řady dalších pořadů. Ve prospěch politiků této vlády, na zlepšení jejich mediálního obrazu. Dvořák navíc hackerům vyhrožuje "právními kroky", aniž tuší, že nikdo neprovedl nic neoprávněného (jako v případě hacku P1r@t3zSec v březnu 2012). Geekové tentokrát pouze využili blbosti programátorů ČT (absence ochrany před klikacími roboty), stejně jako jiní využili v roce 2010 absenci bezpečnostních prvků k manipulaci vnitrostranickým hlasováním Věcí veřejných. Radek John byl v primárkách zvolen pomocí falešných hlasů. Tehdy zmanipulované výsledky internetového hlasování dokonce potvrdila státní notářka... Dvořákovi podřízení jsou tak neschopní, že všeobecně známé prvky ochrany hlasování neměli nainstalované .

Vyjádření ČT - Pozastavení ankety o výkonu hosta ZDE

Mezitím ale Rada ČT připravuje projednání několika dalších stížností na nepřijatelnost nepodávání informací ze strany generálního ředitele ČT. Jednou s nich je stížnost redaktora Lidových novin na odmítnutí zveřejnění platů manažerů ČT,který Rada nebyla schopna rozhodnout.

Š. Kotrba: Uhdeho bobřík odvahy - aneb diskuze o právu veřejnosti na informace v kolektivu placených zástupců veřejnosti ZDE

Naposled si nyní stěžuje další z kritiků manipulativních praktik v předvolebních průzkumech ČT - který si ovšem prozatím stěžuje nikoliv na to, že ho ČT (procesně v souladu se zákonem) odmítla, ale proto, že v rozporu se zákonem nereagovala nijak - nevydala rozhodnutí o odmítnutí žádosti. Autor stížnosti navrhuje, aby orgán kontroly dle § 4 zákona 483/1991 Sb. o České televizi, tj. Rada České televize, zajistil poskytnutí informace sám, když toho není schopen nebo ochoten generální ředitel.

Rada bude povinna zaujmout stanovisko. Nemůže se vymlouvat, jakby chtěla, že "nemá právo diktovat České televizi, jak se má v takovém případě zachovat, a musí vyčkat", případně "že generál má vždy pravdu a kdyby neměl, platí pravidlo1.". Rada je ze zákona povinna dbát na dodržování zákonů Českou televizí a stát ve sporných případech na straně veřejnosti, nikoliv na straně managementu. Budou si to muset uvědomit i ti radní, kteří jsou k České televizi či Dvořákovi vázáni jinými, než zákonem předpokládanými vztahy. Rada nyní stojí jen krůček od toho, že svými činy dokáže svou naprostou nekompetentnost a zpronevěří se tomu, kvůli čemu byla zvolena. Pak nezbyde, než požádat Parlament o její odvolání.

stížnost Michala Nového na neposkytnutí informací a nezaujetí stanoviska ČT k žádosti o zpřístupnění kompletní datové matice z předvolebního průzkumu České televize "Krajské volby 2012". č.j. e113/12 ZDE

Stížnost autora tohoto článku Rada ČT nebyla schopná už skoro tři měsíce vyřešit a odpovědět. Nebude toho (podle důvěrných informací z ČT) díky své nekompetentnosti ani zítra...

Odpověď dluží Rada už skoro dva měsíce i Radimu Hrehovi, bývalému generálnímu řediteli STV, který si stěžoval na porušení Pravidel předvolebního vysílání, zákona a Kodexu ČT .

Radim Hreha: Televize veřejné služby ovlivňuje nadcházející volby - Stížnost na porušení Pravidel předvolebního vysílání, Kodexu České televize a zákona o České televizi Petrem Fischerem, Danielou Písařovicovou a Zdeňkem Šámalem ZDE

Česká televize koná záslužné dílo. Většinou. Většina zaměstnanců ví, co je veřejná služba a nemá s jejími zásadami problém. Nemá problém ani s jejich naplňováním vlastní prací. Česká televize si ovšem nezaslouží nekompetentního generálního ředitele, který se s veřejností permanentně hádá a myslí si stále, že řídí soukromou firmu,kde si může dovolit cokoliv, dokud ho nezavřou. A nezaslouží si ani takto nekompetentní a svému poslání se protivící Radu, která jedná v zájmu bůhvíkoho (čest výjimkám). Nicméně Rada rozhoduje jako orgán - ve sboru a většinou přítomných. Menšinové názory jsou menšinové. A těch, kteří své poslání v Radě berou vážně a s plnou odpovědností, je nyní menšina. Je na čase se poohlédnout po jiném generálním řediteli a po jiných členech Rady. Veřejná služba si to zaslouží.

0
Vytisknout
10269

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2012