USA podpořily vznik syrské "zahraniční vlády" ve stalinském stylu

21. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Členové syrského Muslimského bratrstva po svých protestech získali 40% zastoupení ve vedení "Syrské národní koalice", která nahradila zaniklou "Syrskou národní radu" v roli hlavní střechové opoziční organizace. Nová koalice zahrnuje tentýž soubor islamistů, lupičských gangů a zpravodajských agentů jako ta předchozí, je jen o něco pestřejší. Ve vedení dostaly místa také sekta alávitů a syrské ženy. Organizaci vede sunnitský klerik šejk Ahmad Muáz al-Chatíb. Mezi viceprezidenty najdeme obchodníka a důvěrníka amerického velvyslanectví v Damašku Rijáda Sejfa. Generálním tajemníkem se stal předseda Syrského obchodního fóra Mustafa al-Sabag, představitel exilových kapitalistů ochotných spolu s Katarem a Saúdskou Arábií platit žold.

Nezdá se, že by jmenované osoby měly nějaké vazby či dokonce jinou než finanční kontrolu nad sektářskými milicemi, islamistickými džihádisty, zahraničními bojovníky a sebevražednými atentátníky, kteří hrají uvnitř Sýrie hlavní roli v občanské válce proti režimu prezidenta Asada. A ještě méně dokladů hovoří o nějaké jejich politické podpoře v zemi. Nicméně zahájili sérii zahraničních cest s cílem získat uznání Ligy arabských států a "Přátel Sýrie", klubu USA a jejich spojenců. Postupně by se měla organizace změnit v přechodnou vládu, která bude instalována v "osvobozené" Sýrii.

Mezi hlavní principy organizace patří závazek neúčastnit se jakéhokoliv dialogu nebo vyjednávání se stávajícím režimem v Damašku. To znamená jednoznačné americké odmítnutí ženevských dohod zprostředkovaných OSN vloni v červnu. Tehdy se Washington zavázal podporovat "mírový dialog a jednání".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5700

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2012