V Polsku zadržen atentátník, chtěl vyvolat revoluci

20. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Atentátník zadržený na upozornění manželky kvůli podezření z přípravy pokusu o útok na prezidenta a Sejm věří, že by v zemi měla vypuknout revoluce. Není příznivcem žádné politické strany, tvrdí list Gazeta Wyborcza v souvislosti s dnešním oznámením krakovské prokuratury o chystaném atentátu. Pracoval jako odborný asistent na Fakultě zemědělské ekonomiky zemědělské univerzity v Krakově. Muž, jehož jméno je uváděno jako "Brunon K.", se narodil v roce 1967 a chtěl sérií explozí bomb usmrtit nejvyšší polské vládní představitele, aby vyvolal v zemi politický převrat.

K tomu: Tomasz Orynski, Proč se v Polsku konají demonstraceZDE

"Brunon K." shromáždil arsenál zbraní a výbušnin, ale také se manželky bioložky začal dotazovat na možnost rozprašování velkého množství antimikrobiálních látek, tak aby vznikla panika a bylo otráveno velké množství lidí. Žena byla jeho chováním znepokojena a informovala policii. Zatčený plánoval akci na 11. listopad a doufal, že spustí lavinu násilí. Jeho terčem měli být prezident, premiér, ministr zahraničí a ministr financí.

Zatčený byl tajně sledován nejméně od konce října. Na internetu sbíral informace o výbušninách a videa zaznamenávající experimenty s výbušninami. Podle svého tvrzení na Varšavské technické univerzitě "jako koníček" studoval problematiku výbušnin a raketových paliv. Jinak napsal disertační práci o spektroskopii.

Atentátník několik týdnů připravoval profesionálně vyrobená výbušná zařízení, která chtěl umístit do budovy Sejmu a v jejím okolí. Z tohoto důvodu opakovaně cestoval do Varšavy a zkoumal místo plánovaného činu. Protože se vyšetřující orgány obávaly, že by mohl zaútočit během oslav polské nezávislosti, byl na Brunona K. 5. listopadu vydán příkaz k zatčení. Po zatčení se přiznal.

Při zatčení byly v jeho bytě nalezeny zbraně a výbušniny.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
7844

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2012