Evropský den protestů proti škrtům: Bouří se třiadvacet zemí, v ČR nic

14. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Zaměstnanci z třiadvaceti zemí EU dnes zahájili sérii protestů a stávek proti rostoucí nezaměstnanosti a úsporným opatřením. Generální stávky ve Španělsku a Portugalsku zastavily dopravu, obchod a školství. V Madridu se policie střetla s demonstranty.

Celoevropskou akci koordinuje Evropská odborová konfederace. Představitelka konfederace Judith Kirton-Darling sdělila BBC, že úspory nefungují: "Zvyšují nerovnost, zvyšují sociální nestabilitu ve společnosti a ekonomickou krizi neřeší". Na akcích se podíli zhruba 40 organizací z 23 zemí EU.

Odbory ve Španělsku a Portugalsku zahájily stávky o půlnoci. Protestují proti zvyšování daní kombinovanému se snižováním mezd, penzí, omezováním zaměstnaneckých výhod a sociálních služeb.

Ve Španělsku vláda stávku bagatelizovala poukazem na fakt, že elektrická rozvodná síť vykazuje asi 80% normální zátěže. Podle odborů však velké společnosti jako Danone a Heineken musely přerušit provoz.

V sousedním Portugalsku vyšli demonstranti do ulic nad ránem s transparenty odsuzujícími Evropskou unii, Mezinárodní měnový fond a Evropskou centrální banku. Tato tzv. trojka ordinuje portugalské vládě úsporná opatření, jimiž podmoňuje poskytování finanční pomoci. Veřejná doprava v Lisabonu se prakticky zastavila a mnoho škol a veřejných úřadů bude patrně uzavřeno.

V Itálii odbory vyzvaly k sérii po sobě následujících čtyřhodinových stávek během dne, která měla zasáhnout všechny druhy dopravy. Podle prvních zpráv byl dopad akce poněkud omezen. V Římě došlo k potyčkám s policií, i když v menším rozsahu než v Madridu.

V Řecku se jedná o třetí velkou veřejnou akci v posledních dvou měsících.

Ve Francii pět odborových ústředen zorganizovalo pochody ve více než stovce měst, ale nevyzývají ke stávce.

V Belgii se protestující shromáždili v Bruselu před velvyslanectvími Německa, Španělska, Kypru, Portugalska a Irska. Komisaři pro zaměstnanost, sociální záležitosti a začleňování předali demonstranti písemnou gratulaci k získání "Nobelovy ceny za úspory".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10523

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012