Britská policie špehuje miliony řidičů, ale systém jí naštěstí (zatím) řádně nefunguje

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfové britské policie přiznali, že jejich špehovací systém, který zaznamenává a ukládá podrobnosti o každodenních jízdách automobilem milionů motoristů, nefunguje všude.

Policejní šéf, který koordinuje rostoucí síť více než 5000 policejních kamer, které na silnicích a na ulicích zaznamenávají pohyb asi 16 milionů automobilů, přiznal, že síť není dobudována a v různých částech Británie v podstatě neexistuje.

Policie to přiznala, když se u tribunálu zabývajícím se svobodou informací deníku Guardian navzdory tříletému úsilí nepodařilo dosáhnout zveřejnění údajů, kde jsou rozmístěny funkční špehovací kamery. Policie argumentovala, že by to pomohlo pachatelům trestných činů vyhnout se zatčení.

Britská policie už deset let prosazuje budování špehovací kamerové sítě. Kamery na silnicích, které čtou státní poznávací značky projíždějících automobilů, se podle nich staly hlavním nástrojem v boji proti zločinnosti.

Kamery, rozmístěné na dálnicích, na hlavních silnicích a u letišť a v centrech měst automaticky zaznamenávají státní poznávací značky a předek automobilu, zaznamenávají také čas, datum a místo, kde byla fotografie pořízena.

Každá pouliční kamera nasnímá až 3600 fotografií automobilů za hodinu. Fotografie jsou přenášeny do centrální databáze v Hendonu v severním Londýně. Tato databáze obsahuje více než 7 miliard záznamů o cestách automobily, uskutečněných britskými občany za posledních šest let. Policie doufá, že bude vbrzku moci zaznamenávat 50 milionů státních poznávacích značek denně.

Žádná jiná demokratická země takto nezaznamenává jízdy nevinných motoristů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8420

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2012