Libye "nebude riskovat" konflikt s islamisty, kteří zničili súfijské svatyně

29. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Libyjský ministr vnitra v úterý prohlásil, že že by "neriskoval" ozbrojenou konfrontaci s islamisty tvrdé linie, kteří stojí za sérií sektářských útoků z posledních dnů.

Ultrakonzervativní muslimové zaútočili buldozery na svatyni súfijských muslimů v Tripolisu a ve městě Zlintan na západě země. Vyvolali tím obavy ze sektářského násilí.

Vláda se snaží vyjít s řadou ozbrojených milic, z nichž se mnohé účastnily bojů proti režimu Muammara Kaddáfího a poté odmítly složit zbraně a vstoupit do pravidelné armády.

Ministr vnitra Favzí Abdal A'al nejprve nabídl svou rezignaci, když byl kritizován, že nezabránil útoku v Tripolisu. K tomu došlo za bílého dne v centru města a bezpečnostní síly pasivně přihlížely. Nyní se ministr "rozmyslel" a hodlá setrvat v úřadě. Zároveň vysvětlil, že po zuby ozbrojení útočníci by mohli mít nad vládními silami palebnou převahu a on nehodlá riskovat bitvu, která by byla předem ztracena.

Podle ministra je zastavení útoků na náboženských orgánech a ochrana žvotů má přednost před ochranou svatostánku. Navíc je údajně možné, že do útoku byli zapojeni i členové vládních ozbrojených složek; těm ale podle ministra údajně hrozí trest.

Toto prohlášení může rozhořčit příznivce mystické súfijské tradice v Libyi, kteří tvrdí, že čelí rostoucímu napadání. Během vlády Muammara Kaddáfího byli radikální salafisté, kteří považují súfije za modláře a odpadlíky od víry, potlačováni.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6080

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2012