Maďarsko: Vražda blond policistky vyvolala vlnu nenávisti vůči Romům

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V Maďarsku někdo znásilnil a zavraždil atraktivní blonďatou policistku. Veřejnost v reakci na to propadla vlně nenávisti vůči "cikánskému vrahovi", tj. "sprostému podezřelému" a celé jeho etnické skupině. Protiromský rasismus zasáhl i střední třídu a teď se dokonce diskutuje o znovuzavedení trestu smrti.

Policie zatkla podezřelého z vraždy pětadvacetileté policejní psycholožky Katy Bandy. Veřejnost ho jednoduše označuje za "cikána" a o jeho vině nepochybuje. Na internetových fórech se objevily výzvy ke "konečnému řešení cikánské otázky". Zatímco televizní reportéři rozpitvávají podrobnosti o rodinných poměrech podezřelého, politici volají po znovuzavedení trestu smrti.

Vlivný pravicový novinář Zsolt Bayer, který je spoluzakladatelem vládnoucí strany Fidesz, se neobtěžoval s čekáním na soud a napsal, že "brutální vrah byl cikán". Podle něj sou "miliony lidí" ponižovány a okrádány "cikánskou komunitou" a soužití s touto menšinou není možné.

Červencová vražda policistky v jihomaďarské Pécsi vedla k nezvyklé stigmatizaci ccelé etnické skupiny. Pravicoví extrémisté rozdmíchávají nenávistné nálady a začátkem srpna v obci Devecser v západním Maďarsku pochodovala tisícovka extrémistů. Pravicoví "mstitelé" terorizují romské ghetto ve městě Cegléd jihovýchodně od Budapešti. Úřady nedělají nic.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
9491

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2012