Konopí poškozuje mozek mladistvým

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Mladiství, kteří pravidelně kouří konopí, jsou ohroženi trvalým poškozením své inteligence, schopnosti se soustředit a paměti. Vyplývá to z výzkumu trvajícího téměř čtyřicet let.

Dlouhodobá studie, která sledovala skupinu 1000 osob od narození do věku 38 let přinesla podle vědců první přesvědčivé důkazy, že konopí má jiné a škodlivější dopady na mladý mozek než na mozek dospělého člověka.

Asi pět procent osob ve zkoumané skupině kouřilo v období dospívání konopí. Ve věku mezi 13 a 38 lety, kdy se všichni členové skupiny podrobili celé řadě psychologickýh testů, pokleslo IQ pravidelných kuřáků konopí v dospívání v průměru o osm bodů. To, že dotyčné osoby přestaly konopí kouřit v dospělosti, poškození už neovlivnilo. U těch osob, které začaly kouřit konopí až v 18, vědci poškození mozku nezaznamenali.

Osmibodový pokles IQ je podstatný. Vyšší IQ vede k vyššímu vzdělání a k vyšším příjmům, k lepšímu zdraví a k delšímu životu.

Kouření konopí je tedy nebezpečné pro osoby mladší 18 let.

Rozsáhlý výzkum provedli novozélandští, britští a američtí vědci. Jeho výsledky byly zveřejněny na internetu v Proceedings of the National Academy of Sciences.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13537

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2012