Zdroje sovětských a ruských zbraní pro Ukrajinu mimo NATO

8. 7. 2022

čas čtení 4 minuty
Ruská invaze na Ukrajinu se vyvinula v opotřebovací válku, přičemž obě strany v tom, co se stává vleklým konfliktem, utrpěly těžké ztráty. Ukrajinské síly se ocitly na východě a jihu země v dělostřeleckém souboji, což ruským silám umožnilo pomalu postupovat vpřed, když se snaží dobýt zbytek ukrajinského regionu Donbas. K zastavení postupu Ruska a případnému umožnění protiofenzívy k opětovnému dobytí ukrajinského území v nadcházejících měsících bude Kyjev potřebovat trvalou vojenskou pomoc ze Západu, zejména dělostřelectvo a další těžké zbraně, napsali Ryan Brobst, John Hardie a Bradley Bowman.

Zatímco západní systémy, jako je raketové dělostřelectvo HIMARS, přicházejí na bojiště, ukrajinská armáda stále převážně provozuje dělostřelectvo a obrněná vozidla sovětské výroby a zůstává v drtivé většině závislá na pilotovaných letounech sovětské výroby a sovětské protivzdušné obraně (mimo MANPADS). Kyjev varuje, že jeho silám nyní dochází standardní sovětská dělostřelecká munice, kterou ukrajinský průmysl v současnosti není schopen dodat.

Zároveň členské státy NATO údajně téměř vyčerpaly své vlastní postradatelné zásoby sovětské standardní munice používané ukrajinskou armádou. Zatímco Washington a jeho spojenci by měli pokračovat v práci na přechodu Ukrajiny na standardní vybavení NATO, tento přechod bude nějakou dobu trvat vzhledem k logistickým a výcvikovým překážkám a velkému počtu starších systémů, které vyžadují výměnu. Tuto výzvu komplikuje potřeba Ukrajiny vybavit další brigády mobilizovaného personálu. Ukrajinská armáda tak pravděpodobně zůstane v dohledné době alespoň částečně závislá na sovětském standardním vybavení.

Západ proto potřebuje najít nevyužité zdroje materiálu sovětské a ruské výroby, zejména dělostřelectva, munice a obrněných vozidel, i když navyšuje dodávky systémů standardu NATO. Přestože Washington prohledal zásoby spojenců v NATO a Pentagon prozkoumal další potenciální možnosti, vyčerpávající pátrání zaměřené na země mimo NATO odhaluje robustní zásoby nevyužitých zbraní sovětské a ruské výroby (a jejich doprovodných náhradních dílů a munice), které by Washington mohl pomoci Kyjevu rychle získat.

Mnohé z příslušných zemí mohou být ochotny převést zbraně na Ukrajinu, zejména pokud Washington ve spolupráci se spojenci a partnery poskytne dárcovské zemi vhodné pobídky. To by mohlo zahrnovat zpětné plnění dárcovským zemím prostřednictvím budoucího prodeje zbraní, výměny vybavení nebo jiných prostředků; nabídku různých diplomatických, ekonomických nebo vojenských pobídek; nebo lze jednoduše nakoupit zbraně a poslat je na Ukrajinu. Tyto dohody nemusí nutně doprovázet veřejná oznámení. Některé země mohou raději držet svou pomoc mimo pozornost.

Na podporu tohoto úsilí sestavila Nadace pro obranu demokracií (FDD) soubor údajů identifikující více než 6 300 relevantních systémů držených vybranými zeměmi mimo NATO, se zaměřením na ty státy, které s největší pravděpodobností souhlasí s převodem zbraní na Ukrajinu. Dataset čerpá z The Military Balance 2021, open-source databáze světových vojenských schopností publikované Mezinárodním institutem pro strategická studia.

Udržení ukrajinského válečného úsilí bude vyžadovat, aby Washington a jeho spojenci nehleděli na dary členů NATO. Na Ukrajině jsou v sázce hlavní zájmy americké národní bezpečnosti a potřeby Kyjeva jsou zoufalé. V souladu s tím by měl Washington vést komplexní kampaň za urychlené dodání zbraní sovětské a ruské výroby do Kyjeva ze zemí, které nejsou členy NATO.

Abychom těm s rozhodovací pravomocí pomohli identifikovat vlády, které by mohly být ochotny zbraně převést, datový soubor obsahuje pouze státy, které od únorové invaze provedly jednu nebo více z následujících věcí:

Hlasovaly pro stažení Ruska z Ukrajiny na Valném shromáždění OSN;
Hlasovaly pro pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva; nebo
Zúčastnily se alespoň jednoho setkání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny organizované USA.

Z dvaceti tří z nich šest zemí splnilo všechna tři kritéria:

Finsko, Jižní Korea, Gruzie, Kolumbie, Ekvádor, Moldavsko.

I když některé země zahrnuté v tomto souboru dat nemusejí být ochotny převést svůj materiál ze strachu z hněvu Moskvy nebo kvůli jiným bezpečnostním obavám, mnohé mohou být přesvědčeny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6502

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022