Mezinárodní agentura pro atomovou energii varuje před íránskými jadernými aktivitami. Jaderný šéf OSN se obává nepřiznaného obohacování uranu

11. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Šéf jaderného dozoru OSN uvedl, že jeho agentura je "extrémně znepokojena" nepřiznaným obohacováním uranu v Íránu, přičemž jednání o obnovení jaderné dohody z roku 2015 jsou stále "zmrazena".

V posledních několika měsících byla Mezinárodní agentura pro atomovou energii "schopna identifikovat stopy obohaceného uranu v místech, která nebyla Íránem nikdy prohlášena za místa, kde probíhala jakákoli činnost," řekl v úterý Evropskému parlamentu generální ředitel Rafael Mariano Grossi.

"Jsme tím extrémně znepokojeni," řekl. "Situace nevypadá moc dobře. Írán prozatím neposkytoval informace, které bychom od něj potřebovali."

Jednání o oživení dohody, která omezila íránskou jadernou aktivitu výměnou za uvolnění sankcí, byla od března pozastavena, nejprve kvůli ruským požadavkům souvisejícím s válkou na Ukrajině, poté kvůli sporům o označení íránských Islámských revolučních gard za terorismus z Trumpovy éry.

Grossiho komentáře přicházejí v době, kdy Enrique Mora, diplomat Evropské unie, který je prostředníkem mezi Íránem a USA v jaderných rozhovorech, má navštívit Teherán ve snaze prolomit patovou situaci.

Odrážejí rostoucí pesimismus mezi diplomaty ohledně šancí na záchranu multilaterální dohody. Trumpova administrativa odstoupila od dohody v roce 2018, což vyvolalo bezpečnostní krizi v Perském zálivu a následné rozhodnutí Íránu urychlit svou jadernou aktivitu.

Obnovení dohody by mělo zvrátit a omezit tuto jadernou aktivitu a zrušit sankce za vývoz íránské ropy v době, kdy rostoucí inflace, částečně podporovaná sankcemi na ruský vývoz energie, představuje pro lídry na celém světě velkou výzvu.

Grossi řekl, že americký ministr zahraničí Antony Blinken a zvláštní vyslanec země pro Írán Robert Malley v nedávných rozhovorech s ním potvrdili, že Bílý dům stále chce dosáhnout dohody s Teheránem.

Američtí představitelé však také varovali, že tempo íránských jaderných aktivit by mohlo způsobit, že ustanovení dohody z roku 2015 budou zastaralá, pokud se rozhovory protáhnou.

"Stále také doufáme, že v rozumném časovém rámci bude dosaženo nějaké dohody, i když musíme uznat, že příležitost může být kdykoli uzavřena," řekl Grossi.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7620

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2022