Kontroverzní studie z roku 1972, že svět zkolabuje r. 2040, se přesně plní

26. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Gaya Herrington, holandská výzkumnice udržitelného rozvoje a poradkyně Římského klubu, vypracovala analýzu, která zkotrolovala srovnáním dnešních dat předpovědi z kontroverzní studie ze sedmdesátých let, která předpověděla, že jestliže bude svět pokračovat tak jako normálně, dojde ke kolapsu světové civilizace v roce 2040.

Jde o studii amerického MIT z roku 1972, nazvanou The Limits to Growth, Hranice růstu.

Herringtonová, 39, zjistila, že současná data jsou v souladu s předpověďmi z r. 1972, že hospodářský růst skončí koncem tohoto desetiletí a o deset let později zcela zkolabuje.

 

Je to vysoce aktuální, protože se vlády chystají po zvládnutí koronavirové pandemie vrátit k normální ekonomické praxi, jaká existovala dosud.

Analytička píše jasně: "Uprostřed globálního zpomalení a rizika, že v budoucnosti bude docházet k potlačenému růstu v důsledku klimatických změn, sociálních nepokojů a geopolitické nestability čelí málo odpovědných politických vůdců možnosti, že v budoucnosti bude růst limitován. A jen hlupák se snaží realizovat to, co je nemožné."

Herringtonová zjistila, že předpovědi studie z roku 1972 byly v podstatě přesné. Nicméně konstatuje, že ke katastrofálnímu vývoji nemusí dojít, je čas na změnu i ještě teď.

"Nedostatek zdrojů se neukázal být tak velkým problémem, jak si lidé mysleli v sedmdesátých letech, a růst obyvatelstva také nevyvolal tak velké problémy, jak se předpokládalo. V dnešní době je nejvážnějším problémem znečištění životního prostředí a jak přesně je to takové, jak na to poukazují klimatologové," konstatuje Herringtonová.

Technologický pokrok znamenal prostě jen to, že dnes efektivněji a z větší hloubky získáváme fosilní paliva a spotřeba a emise jen vzrostly.

Nutné je přejít k udržitelnému rozvoji. "Existuje udržitelný způsob jak vytvářet hodnoty a prosperitu, který také má obrovský ekonomický potenciál." Je ironické, že právě pandemie ukázala světu, co je možné.

"Jsme naprosto schopni udělat obrovské změny, jak jsme toho byli svědky v pandemii, ale musíme jednat teď, máme-li se vyhnout daleko větším škodám."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9206

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2021