REDAKČNÍ KOMENTÁŘ

Co si dnes přečtete v Britských listech

29. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Takzvaný vakcinační apartheid, kdy kvůli existenci patentových práv farmaceutických firem k vakcínám proti covidu, připravil o život tři miliony lidí, jak uvádí britská lidskoprávní organizace Global Justice Now. Daniel Veselý se ve svém textu zamýšlí nad cynickou iracionalitou globálního kapitalismu v jeho pozdní fázi, která kvůli ziskům hrstky ohrožuje zdraví celé planety.

Ti, kdo podstoupili očkování, tak učinili nejen kvůli svému zdraví, ale i kvůli zdraví svých spoluobčanů, potažmo celé společnosti, která by se bez vakcinace potácela od lockdownu k lockdownu. Je reálné, aby se ti, kdo rezignovali na fakta, dali bez restrikcí přimět k vakcinaci? A měla by být vakcinace povinná? Více si přečtete v komentáři Jany Feiglové. Miloš Dokulil se ve svém textu rovněž zabývá otázkou efektivní vakcinace.

Blíží se říjnové parlamentní volby, kdy se patrně bude rozhodovat o politickém osudu Andreje Babiše. Jenže třicet let po pádu minulého režimu spousta voličů odevzdává hlas stranám, které je ihned po volbách hodí přes palubu. Nad českými volebními rituály se ve svém textu zamýšlí David Marenčák.

Podle nové studie se mnoho klíčových ukazatelů globální klimatické krize zhoršuje a s oteplováním planety se blíží k bodům zvratu nebo je překračuje. Jakými způsoby se dá tento neblahý trend zvrátit?

Britská ekonomika se pomalu zotavuje z pandemie a objevují se obavy z inflace. Jak se tato skutečnost promítne do cen potravin a jakou roli v tomto hraje ropa, obchodní dohody a klimatická krize?

Bidenova vláda má na kontě prvního uvězněného whistleblowera. Jeho zločin? Zveřejnil utajované informace o kontroverzní kampani dronů.

Členka Rady České televize Hana Lipovská je v konfliktu zájmů, neboť kandiduje v blížících volbách za politickou stranu Volný blok v Pardubickém kraji, a zároveň odmítá rezignovat na pozici členky Rady ČT.

 

-1
Vytisknout
4502

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2021