Že se již zkoušejí vakcíny proti zrovna aktuálně pandemickému viru Covid-19?

21. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty


Mezi čelné instituce zabývající se kýženou injekční látkou proti teď tak nebezpečně řádícímu Covidu-19 patří odborníci z Oxfordu (zrovna napojení mj. na firmu AstraZeneca). Již vyvinuté léčivo se už zkouší na 80 místech v USA (Donald Trump se velmi snažil, aby byla vakcína k dispozici k jeho volebnímu prospěchu už před listopadovými prezidentskými volbami, instituce provádějící zkoušky vakcín však oznámily, že jeho nátlaku nepodlehnou); dále jsou testovací střediska ve Velké Británii nebo v Brazílii. (V Británii se přihlásilo již 10 000 dobrovolníků k absolvování nezbytných testů. V USA je přihlášených již třikrát tolik.)

  Obdobně začaly v širším rozsahu testy dalších osmi předpokládaných injekčních látek, které by svým chemickým složením a biologickými vlastnostmi měly spolehlivě chránit před shora uvedenou pandemickou nákazou a byly brzy uplatnitelné. (Takto se o tom zmiňuje „New Scientist“ v prvém svém zářijovém čísle.)
Ta oxfordská vakcína má označení AZD1222. Protože v průměru „na hlavu“ je zrovna v USA nebo v Brazílii nemocnost na „Covid-19“ větší než v Británii, mohli by se možná dočkat na americkém kontinentě výsledků dřív než v Evropě. (Při tom testování testované osoby přímo nevědí, zda injekčně dostaly lék nebo jen šidítko [nazvané latinsky „placebo“].

Navíc v těch zrovna probíhajících testech nemají ani odborníci kontaktovaní na injektované osoby vědět, jaká látka byla v tom či onom případě uplatněna; aby bylo dosaženo maximální spolehlivosti ve výsledcích těch testů. A aby bylo možné uvést ty injekce do praxe bez průvodních obav co nejdříve.)

Jen „na okraj“ teď navíc poznamenejme, že věda rozlišuje 7 základních typů virů, které mohou navíc parazitovat na člověku; koronaviry jsou jednou z těch sedmi kategorií. (Děje se tak rovněž v rámci čtyř taxonomicky rozlišených rodů koronavirů; aktuálně z druhu SARS. Jiným typem viru – mimo koronaviry – je např. HIV, anebo spalničky.)

0
Vytisknout
5646

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2020