Průběžné zpravodajství

Koronavirus: USA zaznamenaly 198 754 mrtvých

21. 9. 2020

čas čtení 4 minuty
Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 21.9  stoupl počet denních nákaz v ČR o 985  případů na 49 290. (O víkendu jsou počty menší.) Zemřelo 502 osob, 503 osob je v nemocnici.

Guardian zaznamenává rezignaci ministra Vojtěcha:


- Adam Vojtěch se opakovaně střetával s Babišem ohledně navrhovaných protikoronavirových opatření. Babiš minulý měsíc vetoval návrh znovu zavést povinné nošení roušek v obchodech a v nákupních střediscích, pak to přece jen zavedeno bylo, píše v Guardianu Robert Tait z Prahy. ČR a Slovensko byly prvními zeměmi na světě, které zavedly nošení roušek, a na jaře byly právem mezinárodně chváleny za zvládnutí pandemie. Jenže po naprostém uvolnění karanténních opatření od konce července v ČR začal počet infekcí rychle růst. Babiš vysílal během nárůstu infekcí protikladné signály, čímž způsobil, že několik sousedních zemí zavedlo proti ČR karanténní opatření. Minulý týden prohlásil, že se lidé musejí přestat koronaviru bát, jen o několik dní později zase, že lidé musejí koronavirus brát vážně. Vzkázal také Světové zdravotnické organizaci, aby "mlčela", poté, co vyjádřila znepokojení nad situací v ČR. Roman Prymula požadoval o víkendu obnovení mimořádného stavu a varoval, že bez toho v ČR může dojít až k 8000 nákazám denně. Ministr vnitra Hamáček však sdělil novinářům, že mimořádný stav vyhlášen v blízké budoucnosti nebude. ZDE

- Británie zaznamenala v pondělí dalších 4368 nákaz. Přechází z kategorie 3 do kategorie 4, kdy se  "pandemie šíří exponenciálně". 23 procent britského obyvatelstva bude od nynějška podrobeno místním karanténám. Hlavní britští vládní zdravotníci konstatovali: "Po období nízkého množství nákaz i úmrtí nyní počet případů narůstá rychle a pravděpodobně exponenciálně. Máme-li se vyhnout podstatnému množství nadbytečných úmrtí a výjimečnému tlaku na britské zdravotnictví behem podzimu a zimy, všichni budou muset dodržovat sociální distancování, nosit správně roušky a pravidelně si mýt ruce. Víme, že to bude pro mnoho lidí znepokojující informace, prosíme, dodržujte pravidla, starejte se o sebe navzájem a společně tohle překonáme."

- Hlavní britský zdravotník profesor Chris Whitty v pondělí varoval, že se počet infekcí v Británii každým týdnem zdvojnásobuje a bude-li to pokračovat, v polovině října bude mít Británie 50 000 nových nákaz každý den a o měsíc později, v polovině listopadu, bude v Británii umírat 200 lidí denně.

- Británie se octla "v kritickém okamžiku" ohledně koronaviru, budou v pondělí veřejnost varovat dva hlavní vládní vědci, Chris Whitty a Sir Patrick Vallance. Budou naléhat na občany, aby se chovali co nejopatrněji. Nákaza v Británii roste nyní ve všech věkových skupinách a počet nakažených se zdvojnásobuje každý týden. Whitty a Vallance budou poukazovat na Francii a Španělsko, které zaznamenaly ostrý nárůst infekcí a kde - po určité době - nyní proto stoupá i počet hospitalizací a úmrtí.  ZDE 

- Brazílie zaznamenala za posledních 24 hodin dalších 16 389 nákaz a 363 úmrtí.

- Americká Centra pro zvládání nemocí (CDC) oznámila dalších 42 561 nákaz, celkový počet nákaz v USA je 6 748 935. Počet úmrtí v USA stoupl o 655 na 198 754. Očekává se, že počet mrtvých dosáhne v USA čísla 200 000 během několika málo dní. Před časem se Trump vyjádřil, že "kdyby počet mrtvých nestoupl nad 100 000, byl by to dobrý výsledek."

- Libanon v neděli zaznamenal dalších 1006 nákaz a 11 úmrtí. Pro tuto zemi v krizi je to rekord.

 

- Tisíce demonstrantů v Jeruzalémě požadovaly, aby premiér Netanyahu odstoupil, navzdory uzamčení země, které v Izraeli platí od pátku.

- Francouzské ministerstvo zdravotnictví v neděli zaznamenalo 10 569 nových nákaz, je to pokles od předchozího dne, kdy bylo registrováno 13 498 nákaz. Za posledních 24 hodin zemřelo ve Francii dalších 12 osob, což zvyšuje počet úmrtí na 31 585.

- Spojené státy provedly v sobotu milion testů - avšak experti upozorňují, že má-li země pandemii zvládnout, musí provádět šest a deset milionů testů denně.

- Velká Británie potvrdila dalších 3899 nákaz. Celkem bylo v Británii dosud registrováno 394 257 nákaz. Počet mrtvých v neděli stoupl o 18 na 41 477.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6458

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2020