Bělorusko: Kreml rozmístil jednotku o velikosti brigády nedaleko polské hranice

23. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Kreml výrazně rozšířil vojenskou přítomnost v Bělorusku v rámci druhé fáze cvičení "Slovanské bratrství", upozorňuje George Barros.


Kreml nasadil praporní taktické uskupení 106. gardové vzdušně výsadkové divize se základnou v Tule nedaleko běloruského Brestu v rámci druhé fáze manévrů, která začala 21. září. V oblasti se teď nacházejí dva různé ruské výsadkové pluky z různých divizí.

Manévrů v Bělorusku se dále účastní vysoce postavený generál s rozsáhlými bojovými zkušenostmi ze Sýrie. Generálplukovník Andrej Serďukov, velitel ruských vzdušně-výsadkových vojsk (VDV), se účastní cvičení od 21. září. Serďukov velel ruské operaci v Sýrii na vrcholu asadistické ofenzívy v Idlíbu (duben-září 2019). Serďukovův příjezd indikuje, že Putin aktivně prioritizuje vojenské operace v Bělorusku, protože ruské výsadkové jednotky se také účastní manévrů Kavkaz 2020, které by v principu měly mít přednost.

Kreml patrně bude zlehčovat změny v plánování běloruského cvičení. To mělo původně skončit 15. září a ruské jednotky se měly vrátit domů. Avšak Krmel velmi pravděpodobně pošle další síly pod záminkou dalších cvičení.

Kreml může připravovat k nasazení v Bělorusku další jednotky Západního vojenského okruhu. Jednotky o velikosti brigády vševojskové armády, pravděpodobně 6. vševojskové armády z Leningradské oblasti, začaly velitelské cvičení 21. září. Budou nacvičovat obranu proti chemickým, biologickým, radiologickým a jaderným hrozbám. Nejsou důkazy o tom, že by toto cvičení bylo plánováno.

Ruský mechanizovaný prapor zřejmě 21. září prováděl neohlášené cvičení v Západním vojenském okruhu. Prapor Kantěmirovské tankové divize 1. tankové armády nacvičoval mechanizovaný boj v Mulinu u Nižného Novgorodu. Toto cvičení nebylo předem oznámeno. Další prapor Kantěmirovské divize prováděl manévry v Moskevské oblasti ve výcvikovém prostoru Golovenki 19. září. 6. samostatná tanková brigáda má štáb umístěn nedaleko výcvikového prostoru Mulino, zatímco organické tankové jednotky Kantěmirovské divize mají základnu poblíž Naro-Fominska.

Kreml dále prosazuje formalizaci svazového státu. Státní tajemník svazového státu Grigorij Rapota, který je ruským občanem, tvrdí, že Minsk a Moskva 20. září "dosáhly shody" ohledně potřeby podrobněji rozplánovat itinerář přechodu ke svazovému uspořádání. Lukašenkova schopnost odolávat tlakům z Moskvy je zřejmě degradována.

Kreml zřejmě bude dál tlačit na běloruskou ústavní reformu, aby formalizoval svazový stát. Jeho mluvčí Peskov 20. září zopakoval, že Moskva podporuje běloruskou ústavní reformu, aniž poskytl konkrétní detaily.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5643

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2020