Biden kritický k Polsku v otázce práv LGBT menšin, podporuje von der Leyenovou

23. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta Joe Biden na Twitteru podpořil kritiku, kterou předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová adresovala údajné existenci "zón bez LGBT" v Polsku. Vyjádření von der Leyenové je považováno za kritiku zpráv, že některé místní úřady v Polsku zřídily "zóny bez LGBT", píše Chris Mularczyk.


Některé polské místní úřady přijaly rodinnou chartu, jejíž součástí je fráze, kterou se zavazují zbavit se výuky o LGBT ve školách. V tomto kontextu je použita fráze "zóny bez LGBT ideologie".

Minulý týden von der Leyenová ve zprávě o stavu unie v Evropském parlamentu prohlásila, že nedovolí zpochybňování unie založené na rovnosti, v níž "můžete být kým chcete, milovat koho chcete a žít bez strachu z diskriminace. Být sám sebou není ideologie, je to vaše identita, kterou nikdo nemůže popírat".

Dodala, že "zóny bez LGBT jsou zóny bez humanity a v EU pro ně není místo." Uzavřela, že Evropská komise bude podporovat LGBT komunitu a v krátké době předloží strategii posílení práv LGBT osob.

V nedělním tvítu prezidentský kandidát americké Demokratické strany Joe Biden podpořil postoj von der Leyenové obsažený ve zprávě ABC news, kterou sdílel.

Kromě toho norská ministryně zahraničí Ine Erikesenová oznámila, že norské fondy v Polsku nebudou dostupné místním úřadům, které schválily rezoluce proti LGBT. Podle norské ministryně takové rezoluce porušují Evropskou úmluvu o lidských právech. Norské oznámení přichází po zprávě o rozhodnutí Evropské komise znepřístupnit fondy polským místním úřadům, které schválily rezoluce kritizující LGBT.

Norské fondy představují formu příspěvku EU výměnou za přístup na společný trh, podobně jako v případě Islandu a Lichtenštejnska. Podobný fond pro středoevropské země provozují švýcarské úřady.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5422

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020