Pokles emisí vyvolaný pandemií dosud není v atmosféře měřitelný

23. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Na základě současných údajů naměřených v energetickém, průmyslovém a dopravním sektoru lze predikovat, že omezení zavedená kvůli koronavirové pandemii povedou letos k redukci globálních emisí oxidu uhličitého až o 8 %. Podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) kumulativní pokles tohoto rozsahu by byl nutný každoročně, pokud by k roku 2030 měly být dosaženy cíle Pařížské klimatické dohody.


Nedávná měření výzkumníků Karlsruhe Institute of Technology (KIT) odhalila, že koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře se navzdory poklesu emisí až dosud nezměnila.

Pandemie změnila pracovní i soukromý život. Lidé stále častěji pracují z domova, účastní se videokonferencí a tráví dovolenou ve vlastní zemi. Menší objem dopravy také redukuje emise skleníkových plynů.

Výzkumníci z Karlsruhe využili data ze sítě Total Carbon Column Observing Network (TCCON). Měří koncentrace v různých vrstvách atmosféry nad městem Garmisch-Partenkirchen a jinými místy na Zemi.

Dlouhodobé setrvávání oxidu uhličitého v atmosféře a vysoké koncentrace akumulované od počátku industrializace brání v detekci letos dosažených změn.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6348

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020