Znásilňování, etnické čistky a loupení: Zpráva OSN odhaluje zločiny tureckých spojenců v Sýrii

23. 9. 2020

čas čtení 3 minuty
Zneužívání se týká žen a dětí a primárním cílem jsou menšiny jako Jezídové, Kurdové a křesťané, upozorňuje Seth J. Frantzman.


Tureckem podporovaní extrémisté se dopustili spousty zločinů v severní Sýrii, poté co Ankara v posledních třech letech okupovala Afrin, Džarábulus, Idlíb a Tal Abjád. Obvinění z posledních let jsou nyní součástí zprávy Rady OSN pro lidská práva za poslední dva roky. Zpráva indikuje, že došlo k porušení mezinárodního humanitárního práva.

Porušování práv bylo zaměřeno proti ženám a dětem a primárním cílem jsou menšiny jako Jezídové, Kurdové a křesťané. Mnozí z nich byli postiženi etnickými čistkami na Tureckem okupovaných územích v Sýrii. Zpráva listu Al-Monitor od Amberin Zamanové hovoří o chlapci, který byl unesen příslušníky Tureckem podporované Syrské národní armády v roce 2019. "Zatímco byl zadržován, byli přítomni příslušníci Syrské národní armády a turecky hovořící představitelé oblečení ve vojenských uniformách."

Zpráva také detailně popisuje, jak Tureckem podporovaní syrští extrémisté "nutili zadržené muže, aby byli svědky znásilnění dítěte". K tomu došlo v Afrinu, který muselo po invazi opustil více než 150 000 Kurdů. (V roce 2016 podle Al-Monitoru žilo v Afrinu zhruba 316 000 osob, včetně válečných uprchlíků z ostatních částí Sýrie - pozn. KD.) Ankara sem přivedla osadníky z jiných částí Sýrie a nahradila Kurdy skupinami, které považuje za loajální. Tyto skupiny ilegálně kradou místním olivy, berou jim domy, útočí na náboženské budovy minorit, unášejí ženy a drží je v tajných věznicích.

Turecko v roce 2018 provedlo invazi do Afrinu a tvrdilo, že bojuje s "terorismem", ale neexistují důkazy o terorismu týkajícího se Turecka vedeného z této oblasti. (Turecko tvrdí - a není v tom zdaleka samo - že Američany podporovaná syrská YPG a nadnárodní PKK se sídlem v iráckém Kandilu, mezinárodně označená za teroristickou organizaci, vykazují široký a přesvědčivý ideologický a kádrový průnik, takže YPG je de facto lokalizovanou pobočkou PKK, třebaže to popírá. PKK od roku 2015 opět provádí teroristické útoky na tureckém území. Z tzv. Rožavy na severu Sýrie kontrolovaného YPG navíc dochází k dělostřelecké palbě na turecké území - pozn. KD.)

Když se objevily zprávy o zločinech protureckých syrských povstalců, Ankara se snažila tvrdit, že je umravňuje. Jedna z nejextrémnějších a nejmilitantnějších skupin, Ahrár aš-Šarkíja (složená většinou z osob arabského původu vyhnaných kurdskou YPG z governorátu Dajr az-Zaur - KD) údajně zaznamenala odsouzení svého člena "vojenským tribunálem" kvůli roli při zavraždění syrského aktivisty Hevrina Chalafa. Na něj proturečtí extrémisté uspořádali štvanici a v říjnu 2019 jej zabili.

Ačkoliv Tureckem podporované syrské skupiny spojené se Syrskou národní armádou tvrdí, že jsou Ankarou nedostatečně placeny, důkazy ukazují, že jejich únosy, znásilňování a útoky se obecně týkají chudších menšinových komunit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5269

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020