Bělorusko: Telegramový kanál Nexta aktivně podněcuje k dezercím

21. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Opoziční kanál Nexta ve službě Telegram aktivně podněcuje dezerce z řad běloruských bezpečnostních služeb. Rozsáhlé dezerce by zřejmě vyvolaly otevřenou ruskou intervenci, upozorňuje George Barros.


Nexta publikovala osobní informace o tisícovce příslušníků bezpečnostních služeb, kteří se podle ní podíleli na zadržování protestujících dne 19. září. Publikovala plná jména, data narození, místa působení, oddělení a jména velících důstojníků. Nexta ze seznamů odstraňuje údaje personálu, který rezignoval, což implikuje, že tito lidé ji kontaktovali. Takto zveřejňované informace nebylo možno nezávisle ověřit.

Kreml zahájil svou nynější mediální a bezpečnostní podporu Lukašenka poté, co regionální bezpečnostní složky ve městě Hrodno 18. srpna dezertovaly.

Nexta může podněcovat protestující k násilí nebo Západ k sankcím vůči běloruskému bezpečnostnímu personálu. Hrozí publikováním informací o bezpečnostním personálu "v masivním rozsahu", pokud bude pokračovat zatýkání demonstrantů.

Bezpečnostní personál v Bělorusku usiluje o anonymizaci, což vytváří příznivé podmínky pro potenciální ruskou hybridní intervenci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6022

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2020