Šestibodový "prorůstový" plán Merkelové: Napodobujte Německo!

26. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Po vítězství Francoise Hollandeho ve francouzských prezidentských volbách se německá kancléřka na evropské scéně dostala do defenzívy. Čelit tomu má šestibodový plán, který podle představ Berlína dokáže sladit požadavky na fiskální střídmost s ekonomickým růstem. Jednoduše shrnout jej lze do věty: Chovejte se jako Německo!

Egyptské volby: Mubarakovec a islamista

27. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Podle zatím neoficiálních výsledků prvního kola egyptských prezidentských voleb se v druhém kole ve dnech 16.-17. června patrně utkají bývalý Mubarakův premiér a velitel vojenského letectva Ahmed Šafik a člen Muslimského bratrstva Mohamed Mursí. Oficiální výsledky budou k dispozici nejpozději v úterý.

Nálet NATO usmrtil afghánskou rodinu

27. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Při sobotním náletu koaličních sil NATO vedených Američany zahynulo v provincii Paktía ve východním Afghánistánu osm členů rodiny, z toho šest dětí. Informovaly o tom místní úřady. Při nedávných událostech tohoto typu v Lógaru, Kapise, Badžhísu a Hílmandu zemřelo osmnáct civilistů.

SÝRIE

Jednotky Bašára Asada usmrtily nejméně 90 civilistů, z toho 13 dětí

26. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Sýrie: Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada usmrtily nejméně 90 civilistů, z toho 13 dětí, konstatovali syrští aktivistů. Syrské jednotky útočily tanky, dělostřeleckou palbou a těžkými kulomety na oblast Houla, jejíž součástí je několik měst a vesnic v provincii Homs. Informace o masakru přinesla Syrská observatoř pro lidská práva, která má sídlo v Británii, a místní aktivisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Selhání facebookové generace v Arabském jaru

25. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

V seznamu potenciálně zvolitelných kandidátů probíhajicích egyptských prezidentských voleb chybí opravdový liberál - to znamená kandidát bez poskvrny z autoritářské minulosti a neprosazující v nějaké formě islamistickou agendu, napsal Francis Fukuyama.

CO SI MYSLÍTE DNES?

Co si myslíte o dnešní ČR v porovnání s Československem před rokem 1989?

21. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

On minulé neděle 20. května 2012 odpovědělo na náš dotazník 5857 čtenářů. Děkujeme a prosíme ty, kdo ještě dotazník nevyplnili, aby to třeba taky udělali! Jan Čulík

Vážení čtenáři,

přesně před dvěma lety jsme uspořádali podrobný průzkum veřejného mínění. Požádali jsme čtenáře, aby vyjádřili svůj názor ohledně toho, co si myslí o dnešním režimu v České republcie v porovnání s režimem existujícím před rokem 1989.

Chtěli bychom nyní průzkum provést znovu, abychom určili, zda došlo za poslední dva roky ve vašich názorech k nějakému posunu.

Byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste dotazník vyplnili znovu, ale pozor, je dlouhý a budete na to potřebovat něco kolem hodiny.

Struktura dotazníku zůstává stejná, a tedy i instrukce, které jsme zveřejnili dne 20. května 2010:

Děkujeme.

redakce BL

Dotazník je ZDE

Zaujal nás stručný průzkum veřejného mínění z letošního ledna, který tehdy provedla agentura STEM. Podle ní si prý myslí 87 procent českého obyvatelstva, že "Mezi současnými českými politiky a politiky z komunistické éry není rozdíl". Může to být skutečně pravda?

Rozhodli jsme se zjistit podrobným průzkumem, co si lidé skutečně myslí o dnešním režimu v porovnání s dobou před rokem 1989. Ve spolupráci s jedním britským a jediným českým sociologem jsme připravili podrobný elektronický dotazník a byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste nám ho vyplnili. Chceme se dovědět, jaké jsou vaše skutečné názory a co je jejich motivací. Dotazník vznikl tak, že jsme provedli předběžný průzkum o tom, co si lidé myslí, na základě vzorku asi 40 osob, a na základě jejich odpovědí byly zformulovány naše dnešní otázky.

Výsledky našeho elektronického průzkumu zveřejníme česky i anglicky, na Západě v akademických publikacích.

Velká prosba: Dotazník je opravdu podrobný a k jeho vyplnění budete pravděpodobně potřebovat více než půl hodiny, zřejmě asi tak 45 minut. Nicméně se domníváme, že je velmi důležitý a pevně doufáme, že si k jeho pozornému vyplnění naleznete pro nás trpělivost i čas.

Dotazník má dvě části: První z nich se týká vašich názorů na dnešní dobu a na dobu před rokem 1989. Druhá část se skládá z - obecných - sociodemografických dotazů na vaše postavení ve společnosti: ta by nám měla poskytnout informace, kdo na dotazník odpověděl. Veškeré odpovědi jsou ANONYMNÍ. Neshromažďujeme žádné osobní údaje respondentů. Prosíme vás, abyste vyplnili dotazník CELÝ. Kdo nevyplní kompletně i druhou, sociodemograficky identifikující část, namáhal se zbytečně, neboť jeho názory nebude možno do výsledku zahrnout.

Předem vám mnohokrát děkujeme za vaši pomoc, za vaši trpělivost při vyplňování dotazníku a za váš čas.

Těšíme se na vaše odpovědi.
Jan Čulík, šéfredaktor

Když na hnojárně místo dojení krav kibicují do řízení jaderné elektrárny - díl 5.

25. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut

Česká zemědělská univerzita je ctihodnou veřejnou vysokou školou. Pouze trpí tím, čím téměř všechny vysoké školy, nejen ty veřejné. Nutnost publikovat za jakoukoliv cenu v recenzovaných a impaktovaných médiích odráží vědeckou potenci. Kdo to umí, ten to dělá. Ten kdo to neumí dělat, ten to učí. A ten kdo to neumí ani učit, ten to řídí..., praví starý univerzitní vtip. V tomto případě platí navíc, že ten kdo to neumí dělat, učit ani řídit, musí to umět dostatečně autoritativně předstírat a najít si na vše ostatní lidi. Tomu se říká znalostní management... Předstírat se dá nejlépe, zaměstnáme-li podřízené prací, kterou máme dělat sami. Dokonalý univerzitní manažer je, na kterého žádná (ani vědecká) práce nezbyde. Pak má čas shánět peníze na výzkum a chodit s rektorem na jeleny.

Podobně jako profesor Vrána má spoluautora většiny svých publikací - záhadného neuro-fuzzy doktoranda Alyho Shady z Egypta, kterého si dlouhá léta platí z fakultních peněz (a o kterém si na azylové a cizinecké policii myslí, že je "essential teacher", ačkoliv Egypťan nic neučí), a zbývá mu tak čas na ty jeleny, jachting, výlety do tropů a dojné konference EUNIS, děkan PEF ČZU prof. Hron má na (spolu)psaní článků hned dva lidi: dnes už profesorku, ještě nedávno docentku "učící se organizace" Ivanu Tichou a docenta přes "management hodnoty, inovací a kvality" Tomáše Macáka.. Nejkurióznější "vědecký" článek, který zemědělský odborník Macák s pomocí učitele angličtiny Selbyho vyprodukoval, pojednává o koncepci bezpečnosti jaderné elektrárny. Jaderná bezpečnost jednoduše a rychle, na tři stránky - v otázkách a odpovědích.

Už chápu, proč bouchl Černobyl. Operátoři chtěli ověřit, zda management inovací lze aplikovat i v jejich provozu. Davaj, poprobujem étu těóriju...

Zpráva amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv kritizuje ČR

25. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve zprávě amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv v jednotlivých zemích světa za rok 2011 se v úvodu oddílu o ČR píše toto: "Česká republika je pluralitní parlamentní demokracie. (...) Během roku byla vážným problémem diskriminace společnosti proti romskému obyvatelstvu v České republice a pozorovatelé z oblasti lidských práv kritizovali vládní úsilí směřující k nápravě situace jako nedostatečné. Problémem zůstávala korupce ve vládních orgánech, navzdory úsilí proti ní bojovat, i pašování osob, zejména pašování pracovních sil a vykořisťování. K jiným problémům v oblasti liských práv patřily přeplněnost věznic, pomalost justičního systému , násilí vůči ženám, sexuální i jiné zneužívání dětí, antisemitismus a diskriminace odborů a přistěhovaleckých dělníků. Vláda podnikala kroky směrem k stíhání a potrestání státních činitelů, kteří porušovali zákon, v bezpečnostních službách i jinde ve státní správě, ale kapsy protizákonnosti přetrvávají."

Zpráva jednotlivé problémy probírá podrobněji, vrátíme se ní.

Zdroj: "2011 Human Rights Reports: Czech Republic", Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor, Washington, DC, 24. května 2012, ZDE

Když je "humor" smutný

26. 5. 2012 / Petr Švec

čas čtení 5 minut

Jan Stern přišel s velkým odhalením. Jeho knihy jsou prý jeden velký vtip. Všechno to byla pouhá performance, jež měla za cíl udělat si legraci z českých pseudointelektuálů. Pro ty, co pochybují nad tím, co tímhle vyjádřením Jan Stern sleduje, bych si dovolil nastínit trochu jiný pohled. A smát se tomu asi nikdo moc nebude, napsal Petr Švec.

Brno: v sobotu se koná "Streetfest"

26. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

Protestním průvodem a koncertem několika hudebních projektů, StreetFestem, vyvrcholí dnes 26.5. na Moravském náměstí devátý ročník festivalu alternativní kultury a aktivismu ProtestFest, který probíhal celý týden v Brně. V jehož rámci proběhly několikeré promítání dokumentů, diskuze, happening, koncert a workshopy. Heslo letošního ProtestFestu "Nedlužíme Vám nic!" je odpovědí na často zmiňované téma zadluženosti, stejně se však chceme také vymezit proti snahám zúžit projevy občanské společnosti na pouze volební akt. Zastřešujícím tématem je ekonomická krize v celé své šíři. Od využívání krize k legitimizaci reforem, které dále prohlubují sociální nerovnosti, přes opomíjení zodpovědnosti těch, kteří současnou krizi způsobili, až k ochotě nás všech akceptovat tento stav jako jediný možný.

V zemi politiky jednoho dítěte zavádějí "politiku dvou much"

25. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

V Číně k oficiální politice jednoho dítěte v rodině přibyla politika dvou much na veřejných záchodcích. Podle nařízení pekingských úřadů určeného správcům veřejných toalet není povoleno, aby se v zařízení zdržovaly více jak dvě mouchy. Tato kampaň se samozřejmě na internetu stala okamžitě terčem výsměchu.

České ženy si zaslouží lepší porodní péči

26. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Porodního domu U čápa

Ve dnech 23. a 24. května se v Praze uskutečnilo mezinárodní setkání porodních asistentek ze zemí Východní Evropy pořádané nevládní organizací Porodní dům U čápa, o.p.s. Za finanční podpory Fondu otevřené společnosti Praha, pod záštitou Ministerstva zdravotnictví a Výboru Senátu pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice se v Praze sešlo padesát porodních asistentek, právníků a dalších zástupců organizací prosazujících dostupnost péče porodních asistentek pro těhotné a rodící ženy ze států Východní Evropy. Účastníci prezentovali své zkušenosti s praxí v Polsku, Maďarsku, na Slovensku, v Bulharsku, Moldavsku, Estonsku, Lotyšsku, Rumunsku a Chorvatsku.

M. Kunštek v Britských listech neříká pravdu a zbytečně uráží

25. 5. 2012

čas čtení 4 minuty

Britské listy nabídly ve čtvrtek 24.5. svým čtenářům hodně agresivní zamyšlení Martina Kunšteka, jednoho z blízkých spolupracovníků poslanců zvolených za ČSSD, sepsané na základě úvah bývalého předsedy Legislativní rady vlády ČR a expředsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody o správnosti či nesprávnosti trestního stíhání vedeného proti poslanci Davidu Rathovi. Nechme teď stranou tuto otázku jako takovou, protože pokud existují různé názory na výklad právních předpisů, může rozhodnout jedině soud o tom, co považuje za nejsprávnější, a to se v tomto případě stalo. Poslanecká sněmovna se v minulosti vždy například rozhodnutí Ústavního soudu podřídila, i když sama svým hlasováním jako celek třeba před tím vyjádřila zcela opačný postoj, píše Alena Páralová, bývalá poslankyně ODS, dnes ředitelka kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové .

Předsedkyně Sněmovny Němcová a její kancelář by si měly přečíst celou Ústavu a zákon o Jednacím řádu Sněmovny

25. 5. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 11 minut

Ředitelka kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny a bývalá letitá poslankyně Alena Páralová ve svém článku "M. Kunštek v Britských listech neříká pravdu a zbytečně uráží" dospěla k závěru, že je třeba rozhodně odmítnout jako zcela scestnou představu pana Kunšteka o tom, že předsedkyně Poslanecké sněmovny měla neprodleně svolat mimořádnou schůzi celé Sněmovny. Paní ředitelka ve svém článku tvrdí, že "především jde o to, že sama předsedkyně nemůže podle zákona o Jednacím řádu žádnou mimořádnou schůzi svolat".

Může.

Čtvrt miliardy ze státního rozpočtu - porážka vědeckého dobytka - díl 4.

22. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 46 minut

"Jestliže v případě prof. Vrany jde o senilitu a bolševické móresy spolu s neznalostí vysokoškolského zákona, ve vedení univerzity jde především o prachy a o moc", napsal mi jeden z pedagogů ČZU. A má pravdu. Dojení milionů je oblíbenou kratochvílí mnoha pracovišť ČZU. My se ale budeme věnovat jen jednomu. Prozatím. Další budou následovat.

V minulém díle seriálu jste si přečetli, jak krávy bolí dojení, když se tahá za vemena moc silně a moc často – aneb jak se dá zneužívat věda a školství. Dnes si něco povíme o porážce tohoto vědeckého dobytka – aneb když se rozporcuje velká věda na malé kousky. Po desítkách či stovce miliónů za kus. Věnovat se budeme několika případům. Všechny jsou dostupné z veřejného informačního systému Věda a výzkum Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy na vyhledávání ve veřejně přístupných údajích Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, provozovaného podle § 30 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, ve znění zákona č. 110/2009 Sb. Pokud byste si při čtení mysleli, že nevěříte vlastním očím, není to má vina.

Může Facebook zničit americkou ekonomiku?

25. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Existují čtyři hlavní důvody, proč řadoví investoři potlačují myšlenku na možnost, že Facebook zkrachuje. Za prvé, investoři nenávidí nutnost připustit si, že jednali iracionálně a na základě špatných informací, takže se drží fikce, že jsou racionální. Za druhé, optimismus je nejhorší noční můrou investora, ale Američané se dosud chovají optimisticky, bez ohledu na počet pravděpodobnosti. Za třetí, Wall Street miluje investory, kteří jsou iracionální, neinformovaní a optimističtí; lze jimi snadno manipulovat. Za čtvrté, američtí investoři jsou ze své povahy důvěřivci, kteří si přejí spolehnout se, že jim Wall Street říká pravdu, i když tomu ve většině případů je přesně naopak.

RECENZE PR ČLÁNKU, TVÁŘÍCÍHO SE JAKO ROZHOVOR

Deflorace Freuda řádící mezi psychoanalytiky

25. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Přiznám se, že "Přiznání" Jana Sterna o tom, kterak mystifikoval postmoderní kulturální blábolily svými knihami o psychoanalytické interpretaci současné popkulturní reality, zveřejněný v Britských listech jako rozhovor pod názvem "Byl to jeden velký vtip. Ale neomlouvám se", nevěřím. Už proto ne, že mystifikace byla tak pečlivě a s rituální ornamentikou propracována (stejně jako rozhovor), až obé poukazuje na svůj obsedantně-kompulzivní charakter. Autor, který k podvědomým tužbám neživit se rukama ani nohama, ale jinými orgány, určitě inklinoval už v dětství, během této dozajista nelehké dlouhodobé práce prožil svůj odborný coming-out a stal se sám psychoanalytikem, i když to stále ještě popírá. Vytěsňovací mechanismus Sternovy mysli je ale lidsky i medicínsky pochopitelný.

27696

Katarína Žigová: Vidět ještě tak Indii nebo Thajsko

25. 5. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 5 minut

Tak jako u většiny Romů v Česku pochází rodina Kataríny Žigové ze Slovenska. Její rodiče se ale už narodili v Českých Budějovicích. Těžko někdo z nich zapadne do představy o Romech, kteří jen čekají na výplatu sociálních dávek. "Otec pracuje v elektrovýrobě a matka na poloviční úvazek v obchodě," vysvětluje Katarína. Její dva bratři - osmadvacetiletý Štěpán a pětadvacetiletý Rudolf - už mají vlastní rodiny. "Štěpán bydlí ve vlastním bytě v Českých Budějovicích, Rudolf momentálně pracuje i s rodinou v Německu. Protože zrovna teď nemám moc peněz nazbyt, abychom se vídali osobně, komunikujem hlavně díky Skype," objasňuje sourozenecké vztahy Katarína. Má ještě osmnáctiletou sestru Lucii. Tu bychom potkali nejčastěji v učňovském středisku v Praze, kde se učí cukrářkou.

Presumpce viny a média

25. 5. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 7 minut

V našem kulturním, pro mnohé civilizačním, okruhu platí zásada presumpce neviny, vyjadřovaná nejobecněji sloganem: Kdo není pravomocně odsouzen, je považován za nevinného. Nemám tak široké znalosti, abych věděl, v kterých právních řádech v kterých zemích a od kdy se začal prosazovat u veřejně činných osob, nebo alespoň u zvolených politiků, princip doslova opačný. Presumpce viny.

Norsko chce být "baterií Evropy"

25. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Protože větrná a solární energie jsou nestálé, energetičtí manažeři hledají způsob, jak vykrýt období, kdy panuje tma a bezvětří. Jedna norská firma má v úmyslu proměnit vodní elektrárny na severu v přečerpávací "baterii" Evropy.

Britská recese je hlubší, než se očekávalo

25. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek zveřejněné oficiální údaje ukázaly, že pokles aktivity v britské ekonomice je hlubší, než se očekávalo. Office for National Statistics (ONS) informovalo, že HDP v prvním čtvrtletí poklesl o 0,3%. To ukazuje, že Británie je špatně připravena vyrovnat se s širšími evropskými ekonomickými obtížemi.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

22095

EXKLUZIVNĚ Cyril Svoboda: Rath je ve vazbě v rozporu s Ústavou

24. 5. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 6 minut

"Zákonné a ústavní postupy musí být dodržovány, abychom se jednoho dne nedočkali toho, že trestní stíhání bude zahájeno odsuzujícím rozsudkem a teprve poté bude policie vyšetřovat a shánět důkazy na podložení rozsudku..."

Poslanci se sázejí, jak to s Rathem dopadne. Počet těch, co do banku vsadili sedmičku (skutečného vína nikoliv krabici bankovek) na to, že Rath bude osvobozen z důvodů procesních chyb, je aktuálně poměru 8:3 vůči těm, kteří věří tomu, že Rath bude odsouzen. Trestní řízení proti poslanci Davidu Rathovi je provázeno tolika právními chybami, že by to téměř vydalo na cimrmanovskou učebnici trestního řádu s názvem Jak nepostupovat v trestním řízení. Do debaty nejnověji přispěl i ředitel Diplomatické akademie JUDr. Cyril Svoboda, bývalý ministr - předseda Legislativní rady vlády, která má na starosti mimo jiné sledování, toho zda jsou návrhy zákonů v souladu s Ústavou a zda neodporují jiným již platným zákonům.

Soud s Rathem je menší zlo

24. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Po jednání Mandátového a imunitního výboru (MIV) s Dadivem Rathem jsem slyšel v Radiožurnálu vyjádření několika členů tohoto výboru k celé věci. Byli to pan Jiří Dolejš (KSČM), Radek John (VV) a Stanislav Křeček (ČSSD).

Neoliberální politika a špatné ekonomické výsledky programů masové privatizace v post-komunistických státech v 90. letech 20. století

24. 5. 2012

čas čtení 5 minut

V posledním čísle jednoho z nejprestižnějších sociologických časopisů vyšel text o důsledcích tzv. masové privatizace na politický a ekonomický vývoj v postkomunistických zemích od P. Hamma z Harvard University, L. P. Kinga a D. Stucklera z University of Cambridge, píše Kateřina Vojtíšková.

"Jasné a spolehlivé" jednání Rady ČT o "jasných a spolehlivých" Událostech

24. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut

Závěr středečního zasedání Rady ČT byl provázen dozvuky pubertální "utajovací mánie" generálního ředitele České televize Dvořáka. Ačkoliv Rada už (po čtyřech měsících zpoždění) zveřejnila dokument "Rozpočet" tak, jak podle zákona má, novopečený ředitel si nestačil ještě všimnout, že je rozdíl mezi institucí veřejné služby a soukromou firmou. Sice přímo nelže, ale veřejně se snaží říkat pouze část pravdy.

Jaký je rozdíl mezi Rebekou Brooksovou a Davidem Rathem?

24. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Británie má velmi podobný skandál, jaký má Česká republika kolem Davida Ratha. Britský skandál se týká Rebeky Brooksové, donedávna generální ředitelky Murdochova tiskového impéria News International. Brooksová je zřejmě odpovědná za nezákonné odposlouchávání mobilních telefonů stovek soukromých osob, včetně celebrit, které prováděli "novináři" Murdochova tisku.

Minulý týden byla Brooksová s komplici oficiálně obžalována z pokusů bránit průběhu spravedlnosti tím, že odstranila s pomahači důkazy týkající se hackerství novinářů a korupčních praktik v redakcích.

Jaký je rozdíl mezi případem Rath a případem Brooksová? V Británii po oznámení o trestním stíhání Brooksové nenásledoval mediální lynč. Britská média mají totiž zákonem zakázáno psát o podrobnostech případu, který teprve přijde před soud.

Jak vidíme ze skandálu Rath, je to tak jedině správné. V Česku došlo k mediálním orgiím, protože je tam špatná legislativa. Těžko se už může s Rathem konat spravedlivý soud. Je to špatná zpráva, protože takhle nebude boj proti korupci nikdy účinný.

15. 05. 2012 Bývalá ředitelka Murdochova mediálního koncernu bude stíhána za "pokus zabránit průběhu spravedlnosti" ZDE

KRIZE V EUROZÓNĚ

Rozkol mezi Hollandem a Merkelovou ohledně toho, jak dál

24. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Mezi Německem a Francií vznikl poprvé za 30 měsíců velký konflikt ohledně toho, jak obnovit důvěru v jednotnou evropskou měnu.

Na mimořádném summitu EU požadoval nový francouzský prezident François Hollande, aby byly vytvořeny euroobligace - aby se dluh jednotlivých zemí EU mezi ně fakticky rozdělil. Angela Merkelová toto řešení odmítá. Současný zákon EU to nedovoluje.

Holland řekl na večeři 27 šéfů států Evropské unie, že si přeje, aby vznikly euroobligace, i když přiznal, že to nějakou dobu potrvá.

Důsledky plošného testování - učitelská kompetence finančně hodnocena podle počtu lajků na Facebooku (postřeh z USA)

24. 5. 2012 / Jana Bradley

čas čtení 3 minuty

Americký vzdělávací systém, o kterém často píšu, se potýká se značnými problémy. Reforma školství provedená před deseti lety, která nařídila plošné testování žáků státních škol (testuje se převážně úroveň čtení a matematické dovednosti, nikoliv faktické vědomosti), změnila systém vzdělání v USA. Vznikla poptávka po doučovacích centrech, po centrech s výukou testových fíglů a strategií.

Kotrbovy články a česká věda

24. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Velice děkuji Štěpánu Kotrbovi za sérii jeho článků o situaci na České zemědělské univerzitě a nesmírně bych si přál, aby v tomto úsilí pokračoval dále, a to i na jiných vysokých školách. Situace, kterou ve svých článcích popisuje, mi připomíná doby, kdy jsem žil ve vědecké komunitě izolované od světa a kdy se za dobré vědecké publikace i v chemii považovaly v rámci té komunity články v místních časopisech a sbornících. Problém rozlišování zrna od plev ve vědě je palčivý na celém světě. Do vědy se dávají obrovské peníze a hlavně se od ní čeká, že nám pomůže v civilizačním rozvoji, že díky ní máme naději na lepší budoucnost. Selže-li naše kreativita a invence ve vědě, nemáme šanci si poradit s globálními problémy. Stále se proto musíme ptát a řešit otázku, co je vlastně dobrá věda a co není. Dal bych jako příklad kritéria, která vyžaduje European Research Council (ERC) po mladých vědcích (lidé několik let po obdržení titulu PhD), aby mohli získat tu nejprestižnější podporu pro svůj výzkum od Evropské unie (tzv. "ERC starting grants").

Chtěli jsme krev ...

24. 5. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 4 minuty

... tak si ji s ostudou vylížeme. Blamáž s útokem v Břeclavi není první ani poslední případ, kdy lhář vyhověl společenské objednávce a nakonec z bubliny zbyla hanba spravedlivě rozhořčených občanů. Příklady táhnou.

Jak čelit rasismu v České republice

24. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Případ břeclavského chlapce, který lžemi o údajném svém brutálním napadení Romy vyvolal v Česku všeobecnou protiromskou hysterii, kterou silně živila média, rozebírá velmi rozumným způsobem v IDnes Patrik Banga. Ptá se, zcela pragmaticky, jak dál a co proti těmto hysterickým kampaním dělat.

Povšimněme si, že v případě lží břeclavského chlapce hrál roli jeden docela významný charakteristický rys české kultury. Chlapec si podle zpráv brutální útok Romů vymyslel, protože se bál matky. Dokončuju revizi anglické verze své knihy o hodnotovém systému českého hraného filmu, která vyjde v Británii na podzim. Jedním z charakteristických rysů, na nějž český hraný film poukazuje skoro pořád, je zbytečně autoritativní a násilné chování rodičů vůči svým potomkům. Hodnoty, které šíří hraný film, jsou jistě do značné míry jen fiktivní konstrukce, nicméně i tyto fiktivní konstrukce mají určitý základ v realitě - jinak by lidi na ty filmy nechodíli.

Zajímavé je, že se tu sloučily dva relativně patologické rysy české společnosti - autoritativní chování rodičů vůči dětem a všeobecný rasismus - ten posloužil chlapci jako východ z nouze. Nemluvě o všeobecném lhaní, které se zdá být také rysem, o němž často svědčí český hraný film.

P.S. Kdosi poukázal, "ale ta matka je Ukrajinka". No, žije v českém prostředí, je známo, že imigranti přebírají zvyklosti nové kultury; ale zřejmě to, co platí o českém prostředí, platí i na Ukrajině...

EXKLUZIVNĚ Informace z utajeného jednání mandátového výboru

23. 5. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 16 minut

Považuji za nutné korigovat některé nepřesnosti publikované v tisku a mimo jiné i v BL (Josef Brož -- Konkláve poslanců ve vile Spiritka). Mandátový a imunitní výbor ještě nejednal o návrhu na vydání poslance Ratha ke trestnímu stíhání. Zabýval se pouze otázkou, zda potvrdit souhlas k zadržení poslance Ratha vydaný předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou.

Zdá se Vám to týden poté absurdní? Řadě poslanců to také tak přišlo. Včetně těch z vládního tábora. Ve vile Spiritka, kterou, jak Josef Brož správně uvedl, spravuje Správa služeb Ministerstva vnitra, a kterou občas využívá k výjezdním zasedáním bezpečnostní výbor (dříve též Výbor pro obranu a bezpečnost), protože tento objekt je vybaven sklepní místností zajištěnou proti odposlechům, se odehrálo několik věcí.

Poškodil jsem státní majetek

23. 5. 2012 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

ODS = KSČ, napsal jsem na zeď.

Bylo to 17.11. 2011 večer, když jsem poblíž Úřadu vlády ona slova vytvořil sprejem...a nechal se já hlupák chytit. V normálních podmínkách bych požádal o advokáta a mohl se pustit do férového zápasu. To jsem sice udělal, ale namísto pozvánky k obhájci obsahoval poslední doporučený dopis pozvánku přímo k soudnímu jednání. A už na tento týden čtvrtek 24. května do budovy Městského soudu v Praze, číslo kanceláře 47 v 1. patře v 10:15 hod.

Sporná je cena opravy omítky. Úředníci Úřadu vlády tvrdí, že jsem poškodil celkem dva metry čtvereční a za každý m2 po mne požadují 5250,- Kč.

Studie CBO: Spojené státy "spadnou z fiskálního útesu"

23. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nová studie zpracovaná analytickým útvarem Kongresu Congressional Budget Office (CBO) tvrdí, že pokud skončí platnost daňových úlev z Bushovy éry a dojde na předpokládané "automatické" škrty ve federálním rozpočtu, pravděpodobně to uvrhne americkou ekonomiku do recese.

Může být po veřejném lynči Davida Ratha jeho soudní proces spravedlivý?

23. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera po jednání Mandátového a imunitního výboru (MIV) s Dadivem Rathem jsem slyšel v Radiožurnálu vyjádření několika členů tohoto výboru k celé věci. Byl to pan Jiří Dolejš (KSČM), Radek John (VV) a Stanislav Křeček (ČSSD).

Šokovalo mne vyjádření pana Johna, které se pak opakovalo stále dokola ve zpravodajských relacích.

John vynesl ven informaci o tom, jak prý z odposlechů plyne, že si Rath nestoudně liboval nad miliony ukradenými z veřejných peněz.

Jsem hluboce přesvědčen, že rolí MIV není vynášet takové věci ven a komentovat vyšetřování či přímo dělat nějaké právní či morální závěry ohledně celého případu.

John stále funguje spíše jako bulvární novinář a ne jako člen výboru Sněmovny, jemuž se dostávají do rukou citlivé informace.

SLOVO DO PRANICE:

Student Agency: Ano, budeme jezdit i do Okříšek

23. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, pane Čulíku,

četl jsem Váš článek a chtěl bych Vám odpovědět na dotaz, který si pokládáte v titulku.

Ano, pan Jančura i RegioJet je HNED připraven jezdit do Okříšek či Pelhřimova, stejně jako do Rožnova pod Radhoštěm či na jakékoli jiné místní trati v České republice, píše Aleš Ondrůj, šéf komunikací firem Student Agency a Regio Net.

Dva pánové z ČSSD a dva pánové z dopravy

23. 5. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Třebaže by nadpis článku mohl budit dojem, že se jedná o čtyři různé osoby, pánové jsou celkem tři. Michal Hala, David Rath (oba z ČSSD) a Vít Bárta (z Věcí veřejných). Všechny tři pojí společný jmenovatel, kterým jsou jejich účast ve vysoké politice a podezření z korupce.

Byl to jeden velký vtip. Ale neomlouvám se

23. 5. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Vyšla vám sedmá kniha postmoderních filozofických esejů. Ale vy jste mě už při domlouvání rozhovoru prozradil, že o ní mluvit nebudete, že chcete vyslovit něco jiného, zásadního.

Ano, myslím, že je načase celou tu hru ukončit, už proto, že již není tak zábavnou, jako ve svých počátcích. Nutno předeslat, že jsem se vždy a hlavně cítil být především humoristou, řekněme pokračovatelem Haškovým. Někdy kolem roku 2005 jsem začal spřádat velkorysý, ba megalomanský humoristický plán na kolosální parodii. Věděl jsem však, že její úspěch odvisí od toho, že ona musí být mým prvním humoristickým kouskem, nikoli druhým či třetím. Plán byl jednoduchý: vysmát se intelektuálskému žvástu, postmodernímu mudrování, v němž "anything goes", asi tak jako se Hašek vysmál lyrickým výlevům v Májových výkřicích.

Řeč vázaná

23. 5. 2012 / Petr Wagner

čas čtení < 1 minuta

Rath si rochní /poslanec parlamentu John/, přivedou ho v klepetech /poslanec parlamentu Vidím/, Rath sedí ve vazbě /redaktor studia 6 /, přeji mu zdatné homosexuální spoluvězně /poslanec ODS/.

Zajímavá veřejná agora a veřejnoprávní média. Elity nastavují laťku a veřejnoprávní media jí etablují.

Ale pak se nedivme tomu, co se děje jednomu každému z nás na silnicích, úřadech, obchodech atd...

Pár poznámek k summitu NATO v Chicagu

23. 5. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Víkendových demonstrací proti summitu zemí NATO v Chicagu se podle různých odhadů mohly zúčastnit tisíce až desítky tisíc lidí. Váleční veteráni z válek v Iráku a Afghánistánu na protest proti válečné agendě Aliance zahazovali metály, podobně jako během protestů proti válce v Indočíně na přelomu 60. a 70. let. Chicagská policie zatkla téměř sto lidí, přicházejí zprávy o policejních provokacích a brutalitě, které byly namířeny i proti nezávislým médiím. Před vypuknutím demonstrací bylo zatčeno několik osob, které police obvinila z přípravy teroristických útoků. Protesty proti NATO v Chicago jsou údajně největšími v dějinách Aliance...Vítejte v "zemi svobodných"!

Situace z manželského života

23. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Články pana Kunšteka mi trochu připomínají situaci z manželského života. Muž, v jehož kapsách našla manželka dopisy od milenky, křičí, píše profesor Jiří Holý z FFUK.. Prohledávat cizí kapsy je špinavost! To se přece nedělá. Zajisté má pravdu. Pravdu má i pan Kunštek. Mandátní a imunitní výbor nevydal poslance Ratha ke trestnímu stíhání. Vypovídá to něco o tom, že je pan Rath nevinný? Patrně stejně málo, jako prohledávání kapes o manželově nevěře. Nicméně intence manželova křiku je jasná: odvracení pozornosti od podstaty věci.

Podstatné podle mě není prohledávání kapes, ale nevěra. Nevím, jestli je taková intence článků pana Kunšteka. Srovnání parlamentu s tábory smrti bylo hodně emotivní. Třeba jde panu Kunštekovi opravdu jen o dodržování práva, padni komu padni. Vyšetřování Rathova případu, jemuž zdá se už nelze zabránit, možná odhalí další souvislosti, jeho spojence a komplice. Zastavení celé kauzy by jistě těmto spojencům vyhovovalo. Možná se ukáže, že pan Rath je nevinný a že žádné spojence a komplice nemá. V tom případě se panu Kunštekovi dopředu omlouvám.

"Chlapec zmrzačený Romy" si útok vymyslel, zranění si způsobil sám

23. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Patnáctiletý chlapec z Břeclavi, který vypověděl, že byl napaden a těžce zraněn Romy, neprošel testem na detektoru lži. Šéf vyšetřovacího týmu Luděk Blahák řekl médiím, že chlapec si zranění způsobil sám při předvádění gymnastických cviků před vrstevníky na zábradlí v osmém patře. Verzi s přepadením si měl vymyslet kvůli strachu z matky.

Podrobnosti ZDE

IDnes chválí Jančuru, ale bude RegioNet jezdit také do Okříšek a do Pelhřimova?

23. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

IDnes se rozplývá nad podnikatelskými plány Radima Jančury a cituje Wall Street Journal, který tvrdí, že Jančura prý změní železnice po celé Evropě. Je to samozřejmě pitomost. Když píše WSJ o "omšelých vlacích" Českých drah, je to neférové: Vlaky ČD na trati Praha-Ostrava, kde jezdí také Jančura, zrovna moc omšelé nejsou I tyto vlaky mají zásuvky pro počítače, WSJ prostě udělala domácí úkol nepořádně, anebo jsou ty pravicové noviny prostě zaujaté

Je fakt, že v některých ohledech nejsou České dráhy zrovna moc efektivní. Jenže představa, že lidi jako Jančura zachrání české železnice, je mylná. Naopak povede Jančurova iniciativa zřejmě dlouhodobě k likvidaci české železniční sítě. Proč?

Soukromí dopravci samozřejmě provozují dopravu pouze na lukrativních tratích, jenže státní železnice musejí jezdit všude. Je neférové, pokud budou moci soukromí dopravci konkurovat státní železnici jen na lukrativních tratích a nebudou při tom muset provozovat i spoje na tratích prodělečných, kde je musejí provozovat České dráhy. Povede to k tomu, že nakonec zůstane v ČR jen oněch pár lukrativních tratí.

A že Jančura "oživí" evropské železnice? Je to nesmysl, v západní Evropě jezdí vlaky daleko rychleji než v ČR. Je to dáno daleko modernější formou železniční infrastruktury. I České dráhy nyní jezdí na rekonstruovaných tratích, například Praha - Ostrava, relativně rychle, až přes 150 km/h, což ovšem je ve srovnání se západní Evropou - čí Čínou - pořád ještě hodně pomalé. Jančura to těžko zachrání. WSJ a IDnes píší pitomosti.

76061