Británie: Chaotická vláda s bezmocnou premiérkou

8. 11. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


Ve Velké Británii se prohlubuje chaos. Po sérii sexuálních skandálů v Dolní sněmovně, kdy vyšlo najevo, že někteří poslanci a ministři zneužívali své moci k agresivním sexuálním výrokům vůči podřízeným ženám, případně k jejich osahávání, byla v minulých dnech zveřejněna dokumentace z tzv. Paradise Papers, z níž vyplývá, že bohatí občané v Británii a po světě (včetně kapitálových fondů britské královny, prince Charlese a dalších královských potentátů) se vyhýbají placení daní investicemi v daňových rájích.    Kromě televizí a deníku Guardian se však britský pravicový tisk těmito daňovými úniky nezabývá, neboť tiskoví magnáti, majitelé britských bulvárních novin, se právě placení daní investicemi v offshorových oblastech vyhýbají.



Obrovskou nekompetentnost, která ovšem byla známa, projevil "ministr zahraničí", nesolidní komik Boris Johnson, když se při slyšení v parlamentním výboru chybně vyjádřil, že britská občanka Nazanin Zaghari-Ratcliffe, která byla uvězněna v Íránu a odsouzena na pět let do vězení, tam "vyučovala žurnalistiku". Ve skutečnosti byla Zaghari-Ratcliffe při svém zatčení v Íránu na dovolené. Johnsonův chybný výrok v parlamentě vedl íránské revoluční gardy, aby nešťasté Zaghari-Ratcliffové vězeňský trest zvýšily. Johnson odmítl svůj chybný výrok odvolat.

Dalším ohromujícím skandálem bylo zjištění, že konzervativní ministryně pro mezinárodní rozvoj Priti Patel se vydala na svou pěst do Izraele, aniž by konzultovala kohokoliv v britské vládě, ministerstvo zahraničí, premiérku, britského velvyslance v Izraeli, a navrhla tam, aby britská vláda financovala charitativní akce izraelské vlády pro syrské uprchlíky na okupovaném palestinském území. To je ovšem proti britské zahraniční politice, protože Británie neuznává izraelskou okupaci Palestiny. Ministryně Priti Patel přitom o svých soukromých kontaktech s izraelskými činiteli lhala.

Premiéra Theresa Mayová je ovšem tak slabá, že si zřejmě nemůže dovolit odvolat ani Johnsona, ani Patelovou, kteří z její vlády činí kůlničku na dříví a šíří mezinárodně dojem z absolutní britské nekompetentnosti.

Evropská unie varovala britskou vládu, že má méně než měsíc na to, aby učinila potřebné ústupky, které by přiměly evropskou sedmadvacítku, aby souhlasila v prosinci s přechodem vyjednávání mezi Británií a EU o brexitu od podmínek rozvodu k podmínkám budoucí spolupráce. Británie musí podle EU nabídnout daleko víc peněz Evropské unii na uhrazení svých dosavadních závazků. Dokument EU potvrzuje, že bude nemožné, aby Británie do března 2019, kdy má opustit EU, dosáhla uzavření samostatné obchodní dohody s Evropskou unií. Před vyjednáváním jsou obrovské problémy, protože otázky vzájemného obchodu, bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky zůstávají stále nevyjasněny a neřešeny.

Americké banky se sídlem v Londýně upozornily podle listu Financial Times prezidenta Trumpa, že se obávají absolutního chaosu v Británii a že se připravují na přesunutí většiny svých zaměstnanců z Londýna do evropských zemí.

Evropská unie bude požadovat, aby po odchodu z EU neměla Británie "neférové výhody" poskytováním jednostranných dotací pro průmysl anebo likvidací ekologických, sociálních a pracovněprávních norem.

Tato otázka byla drsně zdůrazněna, když sdělil americký ministr obchodu Wilbur Ross Británii, že musí zrušit normy Evropské unie, pokud chce uzavřít obchodní dohodu s USA. Její součástí by měl být i dovoz amerických kuřat, mytých chlórem, což je praxe, kterou Evropská unie zakazuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE

 

 

0
Vytisknout
11500

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2017