Barnier: Británie má čtrnáct dní, na to aby definovala, jak se zamýšlí postavit k brexitu

10. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier určil Británii lhůtu 14 dnů, do nichž musí Londýn definovat, které své finanční povinnosti je ochoten splnit.

Od říjnové vrcholné schůzky EU, která konstatovala, že nebylo dosaženo podstatného pokroku,  vyjednávání o brexitu nepokročilo. Británie stále neobjasnila, které finanční povinnosti, k nimž se zavázala, splní. Nedošlo k dohodě o právech občanů EU žijících v Británii a vůbec není dořešen zapeklitý problém nyní otevřené hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která bude muset být zjevně uzavřena, což může vést k obnovení severoirského terorismu.




Euroskeptici, kteří v Británii bohužel určují v médiích narativ o brexitu, stále vystupují z hlediska zcela iracionální výlučnosti, jako že Británie má nějakou volbu a bude určovat, co mají ostatní členské země EU v případě brexitu dělat a na co mají přistoupit.

Ohledně neřešitelné otázky severoirské hranice navhrla EU, aby celé Irsko zůstalo v evropském trhu. Britští euroskeptici to odmítají. Chtějí, aby se vlk nažral a koza zůstala celá: Británie nebude dodržovat ekologické ani sociální předpisy EU, ale chce mít zároveň zcela volný přístup na evropský trh. Je zcela zjevné, že EU to nemůže připustit, protože nemůže dovolit britskou konkurenci, která by po zrušení základních sociálních, zaměstnaneckých a ekologických předpisů evropskou ekonomiku ničila dumpingovými cenami. Britský vyjednavač David Davis tvrdí, že "Británie nedovolí, aby na jejím území vznikla nová hranice".

Řešením by bylo, kdyby Británie zůstala v evropském trhu, avšak britští euroskeptikové to odmítají. Na věcné otázky eurokratů reagují britští politikové neuvěřitelným žvaněním.

V pátek rozčeřil vlny diskursu o brexitu v Británii Lord Kerr, autor článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU, který Brity upozornil, že brexit je možno zrušit.




Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
6561

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2017