"Rapidní úbytek" v řadách diplomatického sboru předznamenává pokles mezinárodního vlivu USA

10. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Ministr zahraničí Rex Tillerson kvůli rozpočtovým škrtům omezil kariérní postup diplomatů a zmrazil přijímání nových zaměstnanců. Údaje ukazují, že počet diplomatů klesá.


Řady vysoce postavených amerických diplomatů se ztenčují "závratnou" rychlostí, varuje šéfka diplomatických odborů. Od ledna počet "dvouhvězdičkových" poradců klesl o 42 % a "tříhvězdičkoví" zaznamenali úbytek o 14 %, říká Barbara Stephensonová, šéfka odborové ústředny American Foreign Service Association (AFSA) a bývalá velvyslankyně v Panamě.

V nejvyšších kruzích počet kariérních velvyslanců klesl z pěti na dva, poté co tři odešli do výslužby.

"Tato čísla jsou sotva slučitelná s údajnou agendou posílení americké zahraniční služby," napsala Stephensonová ve středu v otevřeném dopise odborářům.

"Kdyby takové dekapitaci vedení čelila americká armáda, očekávala bych veřejné znepokojení."

Ministr zahraničí Rex Tillerson uplatňuje návrhy Bílého domu na snížení rozpočtu ministerstva zhruba o třetinu. Od února omezil povyšování až do provedení reorganizace. V srpnu zrušil většinu zvláštních vyslanců, včetně těch pro klimatickou změnu a práva handicapovaných, v rámci plánu na zřízení resortu s 75 000 zaměstnanci.

AFSA, která zastupuje více než 32 000 současných a bývalých zaměstnanců ministerstva, tvrdí, že personální propad je zčásti způsoben rozhodnutím omezit povyšování zaměstnanců o více než polovinu.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6588

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2017