Britská zahraniční politika je jako prastarý šamanský rituál.

Ignorujte Trumpovy lži. Severní Korea nepředstavuje hrozbu

22. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa v OSN bylo nebezpečné. Nebylo nebezpečné kvůli teatrálnímu a infantilnímu jazyku, nýbrž kvůli tomu, že bylo založeno na lži, píše na stránkách Guardianu Simon Jenkins. Volba je privilegiem moci – a zdrženlivost je její povinností. Trump ani jedno z toho nechápe. Dva objekty jeho jedovatosti – Írán a Severní Korea, se snaží bránit svou suverenitu, a to týmiž zbraněmi jako Spojené státy a jejich spojenci.

Žádná vnější síla tyto země pravděpodobně nezastaví. Nemusí se nám líbit jaderná proliferace, ale jen stěží v tomto ohledu můžeme někoho poučovat. Představa, že Severní Korea kvůli všem svým pózám pro Ameriku představuje existenciální hrozbu, je paranoidní absurdita. Kdyby severokorejský vůdce zešílel a odpálil jadernou raketu na Guam nebo Havaj nebo Oregon, způsobil by nenapravitelné škody a krizi v čínsko-amerických vztazích. Největší nebezpečí by spočívalo v tom, že Spojené státy by zabředly do další pozemní války v Asii.

Když se Donald Trump ujal úřadu, zmiňoval politiku radikálního nevměšování v zahraničí, a to na základě přijatelné doktríny „America First“. Trump se stavěl skepticky k válkám v Iráku a Afghánistánu, měl po krk NATO, choval averzi ke spojenectví se Saúdskou Arábií a dychtil po sblížení s Ruskem. To by byl i ve světle amerického izolacionismu minulosti dramatický krok. Všichni jsme dychtivě očekávali, jak by to mohlo fungovat v reálu.

Nicméně Donald Trump sklouzl k militarismu ještě rychleji než George W. Bush. Zasypal bombami Sýrii a poslal další vojáky do Iráku a Afghánistánu. Chce „vyhrát“ jediným možným způsobem, kterému rozumí - agresivitou. Jeho největší slabostí je neustálé předstírání, že nemá na vybranou.

Británie by neměla mít nic společného s touto lží. Severní Korea pro Velkou Británii ani NATO nepředstavuje žádnou hrozbu. Přesto se Theresa Mayová minulý měsíc vydala do Tokia, aby s japonským premiérem probrala, „co se má s KLDR udělat“. Čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi podle slov jejího asistenta bez okolků vzkázala, že jeho povinností je přitáhnout uzdu Kim Čong-unovi. To je válečnická mluva plná opia. Británie dokonce nedokázala vyloučit vojenský nebo kybernetický zásah proti Pchjongjangu. Londýn, jak Mayová uvedla, plně podpoří Ameriku.

Britská zahraniční politika je jako prastarý šamanský rituál. Žádná jiná evropská země necítí potřebu se takhle chovat. V sázce jsou lidské životy a peníze, a přitom nejde o případný národní zájem. Britská politika je tak ostudná, jako je Trumpova nebezpečná.

Celý článek v angličtině ZDE

  

1
Vytisknout
11537

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2017