Zásadní otázka: Zkušenosti s jadernou energií

11. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Dnes je výročí jaderné havárie ve Fukušimě, k níž došlo 11. března 2011. Jaroslav Bajer při této příležitosti upozorňuje na publikaci Zásadní otázka: Zkušenosti s jadernou energií, kterou vydala organizace WECF e.V., Women in Europe for a Common Future. Její česká verze je ZDE. Samozřejmě, v Německu a v Rakousku je vůči jaderné energii úplně jiný postoj než v České republice:

Zveme vás...

na cestu mnoha fázemi transformace uranu.

Rádi bychom věděli, co se skrývá za jadernou energií a jaké má následky u nás i na celém světě.

Co to znamená pro nás a naše životní prostředí, když Česká republika i další evropské země získávají svou energii z jaderné energie? Vydali jsme se na cestu po stopách uranu, protože uran je surovina, kterou jaderné elektrárny potřebují pro výrobu elektřiny. Co vlastně stojí za pojmy těžba uranu, obohacování uranu, jaderná energie, NPN (největší předpokládaná nehoda), přepracování jaderného paliva a uložení? A čeho mů- žeme skutečně dosáhnout obnovitelnou energií?

Setkali jsme se s ženami a muži, kteří nám vyprávěli o svých zkušenostech. Zkušenosti o utrpení, kterému byli vystaveni nesčetní lidé v mnoha zemích. Hledali jsme informace a skládali dohromady fakta. Naše poznání posíláme dál, protože jaderná energie je smrtelná. Ničí život a jeho prostor. Ne- vratně ničí zdraví, lidský genetický fond, a tím i celou naši budoucnost.

V naší knížce budou vyprávět silné osobnosti, které se ani šikanou, jakou je propouštění a vyhrožování smrtí, nedaly odradit od toho, aby říkaly pravdu. Za to jsme jim velmi vděčni. Jsou lepší řešení a cesty než jaderná energie. To nás naše cesta naučila. O to více jsme zavázáni slovy našeho partnera Alain de Halleux: „Musíme se postavit a říct, že to není ta správná cesta.“

0
Vytisknout
7470

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2017