OSN: Svět čelí nejhorší humanitární krizi od roku 1945

11. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

20 milionů lidí čelí smrti hladem bez pomoci v Jemenu, v Jižním Súdánu, v Somálsku a v Nigérii

Bez kolektivního a koordinovaného globálního úsilí "lidi prostě zemřou hladem a mnoho dalších bude trpět a zemře na nemoci," varoval Stephen O'Brien, náměstek generálního tajemníko OSN pro humanitární záležitosti.

"Potřebujeme do července 4,4 miliard dolarů."

Pokud nebude k dispozici podstatné množství peněz, děti budou ochromeny vážnou podvýživou, nebudou moci chodit do školy, hospodářský pokrok v těchto zemích bude zlikvidován a "životy, budoucnost a naděje budou ztraceny".

OSN a organizace zabývající se potravinovou pomocí definují hladomor jako situaci, kdy trpí akutní podvýživou více než 30 procent dětí mladších pěti let a úmrtnost vzroste na dvě nebo více úmrtí na 10 000 obyvatel za den.

Největší humanitární krize je v Jemenu, kde potřebují pomoc dvě třetiny tamějšího obyvatelstva - 18,8 milionů lidí - a více než 7 milionů lidí hladoví. "To je o tři miliony více než v lednu," řekl O'Brien.

V Jemenu spoluy na dálku válčí Saúdská Arábie a Írán. "Všechny strany konfliktu svévolně odpírají humanitární přístup a politizují pomoc," varoval O'Brien.

V jižním Súdánu vládne uměle vyvolaný hladomor v důsledku tři roky trvající občanské války. 7,5 milionu lidí tam potřebuje pomoc. "Více než milion dětí trpí akutní podvýživou, včetně 270 000 dětí, kterým hrozí bezprostřední smrt hladem," řekl O'Brien.

V Somálsku potřebuje humanitární pomoc a ochranu více než 6,2 milionů lidí.

V severovýchodní Nigérii usmrtilo sedm let trvající povstání islamistické extremistické organizace Boko Haram více než 20 000 lidí a vyhnalo 2,6 milionů lidí z domovů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6685

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2017