Francie: Prezidentský kandidát Fillon čelí dalšímu skandálu kvůli neznámému dárci

13. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Prezidentský kandidát středopravicových Republikánů Francois Fillon získal od roku 2012 oděvy v hodnotě takřka 48 500 eur od Arnyse, pařížského krejčího bohatých a slavných. Kdo šaty platil není známo.


Fillon poté, co jeho kandidaturu vážně poškodil skandál s falešným zaměstnáním jeho ženy, v neděli dostal další ránu kvůli záhadnému dárci, který údajně platí za jeho obleky. Týdeník Journal du Dimanche informoval, že politik od roku 2012 získal od značky Arnys oděvy v hodnotě takřka 48 500 eur.

Z této sumy bylo 35 500 zaplaceno v hotovosti a obecně peníze nosila mladá žena. K nákupu docházelo v prodejně Left Bank.

Za dva obleky dodané počátkem února však došlo k platbě šekem, který podepsal "velkorysý přítel", jenž chtěl zůstat v anonymitě.

Fillonův mluvčí Luc Chatel na zprávu reagoval hněvivě a odsoudil ji jako součást "kanálnické" kampaně proti kandidátovi.

Fillonova kampaň se začala propadat v lednu, když satirický a investigativní týdeník Le Canard Enchaine informoval, že politik zařídil pro svou ženu falešné zaměstnání v parlamentu s příjmem statisíců eur.

V průzkumech preferencí Fillon utrpěl, ačkoliv původně byl favoritem dubnové prezidentské volby. Nyní je na třetí pozici za centristou Emmanuelem Macronem a předsedkyní krajně pravicové Národní fronty Marine Le Pen.

Minulý týden Canard Enchaine přinesl zprávu, že Fillon od miliardářského přítele získal nepřiznanou a neúročenou půjčku v hodnotě 50 000 eur.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5526

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2017