Turecký premiér hrozí Holandsku sankcemi

12. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Turecký premiér pohrozil Holansku sankcemi za to, že deportovalo ze země tureckou ministryni, která se pokusila navštívit turecký konzulát v Rotterdamu.

Binali Yıldırım tvrdí, že holandské úřady porušily diplomatickou imunitu Fatmy Betül Sayan Kayi, když jí zabránily vstoupit na konzulát v rámci předvolební kampaně k tureckému referendu o posílení Erdoganových pravomocí.

Holandsko se postavilo proti návštěvě, protože je v konfliktu s holandskými všeobecnými volbami, které se konají příští týden.

Holandský premiér Mark Rutte uvedl, že Kayina návštěva byla "neodpovědná" a že odmítla požadavky z Haagu, aby do Holandska nejezdila. Od minulého týdne se ministr zahraničí Bert Koenders a já trvale snažíme situace deeskalovat, řekl Rutte.

V neděli označil Rutte postoj turecké vlády za bizarní a nepřijatelný a požadoval rozhovory k vyřešení konfliktu. Dodal, že Turecko překročilo hranice diplomatického chování. "Toto se ještě nikdy nestalo," řekl, "že upozorníte, že někdo není vítaný, a on přijede přesto".

Kaya obvinila v sobotu v Rotterdamu policii z porušování "lidských práv, demokracie a mezinárodního práva" tím, že jí zabránila vstoupit na konzulát. Po jedné hodině ráno byla odvedena k automobilu, přičemž hlučně protestovala, a eskortována za hranice do Německa, odkud odletěla do Turecka soukromým letadlem.

Asi hodinu poté policie rozprášila dav několika tisíc demonstrantů pomocí vodních děl a policistů na koních. Dvanáct lidí bylo zatčeno a několik výloh obchodů bylo rozbito, avšak k většímu násilí nedošlo.

Demonstraci živě vysílalo několik tureckých televizních stanic.

Yıldırım uvedl, že Turecko bude reagovat na deportaci Kayové "silnými protiopatřeními". Rezidence holandského velvyslance, chargé d'affairs a generálního konzula v Ankaře byly v sobotu večer obklíčeny policií jako "bezpečnostní opatření".

Konflikt v sobotu rychle eskaloval poté, co holandská vláda zrušila svolení pro tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoğlu přistát v letadle v Holandsku. Odmítla povolit mu, aby vystoupil na demonstraci na podporu tureckého prezidenta Erdogana.

Holandský ministr zahraničí uvedl, že rozhovory mezi oběma vládami se rozložily, jakmile Çavuşoğlu řekl v televizi, že Turecko bude na zákaz jeho cesty reagovat sankcemi.

Erdogan označil Holandsko za "pozůstatky nacismu" a za fašisty. Následovalo to po podobném konfliktu s Německem, kdy bylo zakázáno Çavuşoğlumu, aby promluvil na shromáždění v Hamburku, což přimělo Erdogana, že dnešní Německo srovnal s nacistickou érou.

Primátor Rotterdamu Ahmed Aboutaleb řekl na tiskové konferenci před druhou hodinou ranní, že Kayová byla označena za "nežádoucího cizince" a bylo jí nařízeno, aby ze země odcestovala.

Aboutaleb uvedl, že turecký generální konzul ho lživě ujistil, že Kayová se nebude snažit přijít na konzulát. "Otevřeně lhal. Apeloval na lidi, aby přišli ke konzulátu, kde ministryně pronese projev," řekl Aboutaleb.

V reakci na Erdoganovy výroky řekl primátor: "Měli by vědět, že jsem primátorem města, které bylo bombardováno nacisty."

Ultrapravicový politik Geert Wilders, jemuž před středečními všeobecnými volbami klesají volební preference, se konfliktu pokusil zneužít ve svůj prospěch. Wilders bojuje za "deislamizaci" Holandska a napsal na Twitteru: "Holandsko teď vidí, že tito lidé jsou Turci, ne Holanďani. Mají holandské pasy, ale nepatří sem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8481

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2017