Francouzská prezidentská kampaň: Obrat k antisemitismu

13. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Den poté co byla jeho strana obviněna, že představila rivala v antisemitském světle, konzervativní kandidát Francois Fillon konečně vyzval k potrestání těch, kdo nesou odpovědnost.


Fillonovi Republikáni jsou obviněni z toho, že v pátek zaútočili na nezávislého centristického prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona z antisemitských pozic. Ve stejný den levicový protikandidát narýsoval pochybné spojení mezi Macronovou kampaní a nacistickými plynovými komorami.

Oba útoky stanovily nový rekord nevkusu v již tak konfliktní prezidentské kampani.

Republikáni v pátek odeslali na Twitter karikaturu, která si zjevně velmi vypůjčuje z antisemitské ikonografie 30. let a zobrazuje Macrona obklopeného spojenci. Bývalý ministr hospodářství byl namalován s dlouhým zahnutým nosem a v cylindru, jak si srpem ořezává doutník.

Karikatura vyvolala na sociálních sítích nevoli, což vedlo k jejímu nahrazení fotografií, na níž Macron vypadá podivně.

Alain Jakubowicz, předseda Mezinárodní ligy proti rasismu a antisemitismu (LICRA) vyjádřil v pátek své ohromení v rozhlasové stanici France Info. "Je to absolutně hrozivé. Nevím, jestli chci křičet, plakat nebo se vzdát," prohlásil.

Fillon reagoval na Twitteru více jak 24 po incidentu a oznámil, že nebude "tolerovat" šíření karikatur, které používají rysy "antisemitské propagandy" a označil karikaturu za "nepřijatelnou".

Generální tajemník Republikánů se omluvil již v pátek večer, ale tvrdil, že karikatura mohla být "dezinterpretována".

Ve stejný den došlo k podobné události také na levici. Vincent Peillon, který působí v kampaňovém týmu socialisty Benoita Hamona, byl požádán o vysvětlení předchozí poznámky. Ta tvrdila, že Macron je "experimentálním potvrzením poznámek Le Pen" ohledně "UMPS", což je hanobící zkratka používaná ultrapravicí pro obě hlavní strany (pravicová dříve používala zkratu UMP, socialisté PS).

V rámci "vysvětlení" Peillon věc ještě zhoršil, když narýsoval spojení mezi Macronovou volební kampaní a nacistickými plynovými komorami. Reakce Macronova týmu to označila za "bod, z nějž není návratu" a vyzvala Hammona k odvolání jeho spolupracovníka.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

0
Vytisknout
6844

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2017