Ultrapravice v holandských volbách nevyhrála

15. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Z průzkumů provedených u východů z volebních místností vyplývá, že vítězem parlamentních voleb v Holansku je zřejmě středopravicová strana premiéra Rutteho VVD. Získá 31 křesel ve 150 členném parlamentu.

Ultrapravicová strana Geerta Wilderse PVV, křesťanští demokraté a liberální strana každá získají 19 křesel. Největší prohru zaznamenala Strana práce PvdA, která zřejmě přijde až o 29 křesel, a největší vítězství Strana zelené levice, která zřejmě získá 12 křesel.

Pravicový blok ve sněmovně zůstává stabilní a má 69 křesel. Levicový blok zřejmě přijde o 18 křesel:

Holandsko: Vládnoucí strana ztratila, k vytvoření koalice je třeba minimálně 4 stran

15. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Holandská politická scéna se po volbách více fragmentarizuje. Přestože podle průzkumu u volebních místností znovu zvítězila středopravicová strana premiéra Marka Ruttea, zároveň ztratila oproti posledním volbám zhruba 10 křesel. K vytvoření vládní koalice v parlamentu o 150 členech bude třeba 4 stran. Populista Geert Wilders a jeho Strana svobody sice skončí v opozici, ale získá více křesel. Nejvíce ztratili holandští labouristé, naopak levicoví zelení zažili relativně velký volební úspěch a významný nárůst hlasů.

Sean Spicer obhajuje Trumpovu "reformu" zdravotnictví, avšak o zdravotní pojištění přijde 24 milionů lidí

15. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bílý dům je nucen obhajovat svou "reformu" zdravotnictví poté, co byla zveřejněna zatracující analýza, varující, že desítky milionů lidí přijdou o zdravotní pojištění. Analýza prohloubila konflikty v Republikánské straně.

Studie nadstranického Kongresového úřadu pro rozpočet zveřejněná v pondělí předpovídá, že počet amerických občanů bez zdravotního pojištění vzroste po zrušení Obamova zdravotního zabezpečení do roku 2026 na 24 milionů osob.

Sean Spicer to na tiskové konferenci zpochybnil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

HATE SPEECH:

Britský poslanec: Ředitelé firem Twitter, Google a Facebook jsou "komerční prostitutky" a měli by se stydět

15. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Zatímco například český odborový předák se dál bezostyšně diskredituje publikováním na nenávist vyvolávajících a rasismus šířících Parlamentních listech, poslanci britské Dolní sněmovny vyvinuli ostrý tlak na internetové společnosti Twitter, Facebook a Google ve věci nenávistných výroků, jaké publikují PL.

Během zasedání vnitropolitického výboru Dolní sněmovny došlo k velmi ostré výměně názorů mezi poslanci a internetovými firmami. Jeden labouristický poslanec ředitele firem Twitter, Facebook a Google charakterizoval jako "komerční prostitutky" a ptal se jich, jestli vůbec nemají stud.

Rozhovor Britských listů 100:

Jak odložení a nespolehliví komunisté v Literárkách podvraceli režim

10. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík pokračuje v rozhovorech se svědkem dvacátého století, s publicistou, politickým komentátorem a filmovým kritkem Antonínem J. Liehmem (92) tentokrát o tom, co se dělo v Československu od konce padesátých do šedesátých let. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

V Londýně se objevila dopravní značka "Pozor na židy!"

15. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Umělec Franck Allais, fotograf na volné noze, autor značky, uvedl, že značka je součástí uměleckého projektu, jehož součástí jsou i další značky a jehož účelem je zdůraznit odlišnou totožnost lidí. Řekl, že je otřesen, že jeho projekt byl interpretován jako antisemitský útok, a omluvil se za nezamýšlenou urážku.

Kdosi připevnil na kandelábr lucerny v londýnské čtvrti Stamford Hill dopravní značku se siluetou ortodoxního žida s tradičním kloboukem Fedora. V této čtvrti žije jedna z největších chasidských komunit v Evropě.

Místní organizace Shomrim o značce informovala policii. Podle Barryho Barda z této organizace vyvolala tato značka v místní komunitě znepokojení: "Obyvatelé Stamford Hillu jsou bohužel zvyklí na antisemitské zločiny z nenávisti, ať už jsou to slovní nebop fyzické útoky. Avšak toto je zjevně profesionální pokus vyvolal obavy a znepokojení u místních lidí."

Místní poslanci incident odsoudili.

V roce 2016 stoupl počet antisemitských incidentů v Británii o třetinu. Terčem antisemitských útoků na internetu jsou i někteří židovští poslanci britského parlamentu. Letos v únoru byl odsouzen do vězení jeden muž, který pronásledoval poslankyni Lucianu Bergerovou antisemitskými verbálními útoky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Nicola Sturgeonová je lhář a zrádce. Usekněte jí hlavu!"

15. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Anglický tisk propadl hysterii ohledně možné nezávislosti Skotska

Konzervativní deník Daily Telegraph vydal dnes článek s titulkem:

"Nicola Sturgeonová je lhář a zrádce. Usekněte jí hlavu!"

(Poté, když to přece jen vyvolalo i v Anglii rozruch, deník titulek změnil.)

Část jednoho Trumpova daňového přiznání zveřejněna

15. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Někteří komentátoři spekulují, že Trump mohl tento fragment svého daňového přiznání zveřejnit sám. Bylo by to naprosto charakteristické pro jeho strategii, kdy se pokouší odvádět pozornosti médií od svých problémů - z nichž je nyní největší ten, že bez důkazů obvinil Baracka Obamu z "odposlouchávání" Trump Tower v době předvolební prezidentské kampaně a problém s pokusy zrušit Obamovo zdravotní pojištění pro Američany. Byla by to ale riskantní strategie, která znovu přivádí pozornost k otázce, proč Trump jako první prezident za posledních 40 let odmítá zveřejnit svá daňová přiznání. Trump v předvolební debatě lhal, že žádné daně neplatí: "Protože jsem chytrej."

Je také známo, že Trump lže, když tvrdí, že vlastní více než 10 miliard dolarů. Z prohlášení podaného r. 2012 instituci Securities and Exchange Commission vyplývá, že Trumpův majetek je menší než polovina této částky. Vlastní majetek v hodnotě něco přes 4,2 miliardy dolarů a likvidního kapitálu má jen asi 250 milionů dolarů.

250 milionů dolarů je sice velká částka, ale zdaleka to nestačí na financování moderní prezidentské kampaně. Trump už své kampani půjčil něco mezi 43 až 50 miliony dolarů a je otázkou, kolik peněz si může dovolit, aniž by nemusel začít prodávat svá aktiva či brát si půjčky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vítejte na české politické scéně. Bez smyslu pro absurdní drama rychle ztratíte orientaci

15. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Poté co se o víkendu vynořila informace, že premiér Sobotka hodlá ministrem průmyslu a obchodu místo Jana Mládka jmenovat ještě zdiskreditovanějšího Milana Urbana, novináři byli upozorněni, že nic "není jisté" a mají si počkat do pondělí ZDE. V pondělí se dozvěděli, že Sobotka míří na dovolenou a jméno Mládkova nástupce neřekne ZDE. Zato se jim hned následující den dostalo zprávy, že Čech Pravda se v Německu skvěle živí dezinformacemi ZDE. Nový rolový model pro potomstvo je na světě.

Prokličkujeme bez úhony rozkládajícím se světem i v budoucnosti? Anebo se navrací svět Brdečkové Bohémy?

14. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

Tohle napsal Jan Ámos Komenský o lidském hemžení na světě:

"Naposledy spatřil sem Smrt mezi všudy se procházející, ana kosou ostrou, lukem a střelami zaopatřena byvši, všechněch hlasem, aby se smrtedlnými býti pamatovali, napomínala. Ale jejího volání žádný neposlouchal, každý svého bláznovství a neřádu předce hleděl. Takž ona střely dobývajíc, po nich na všecky strany házela; kterýmiž jak koho v houfu, mladého, starého, chudého, bohatého, učeného, neučeného bez rozdílu trefila, tak se káceli. Kdo trefen byl, křičel, řičel, řval; jiní okolo chodící když ránu uhlédali, prchali trochu, a hned zase nedbali nic. Někteří přijdouc podívali se na raněného chroptícího, a když nohy stáhna dýchati přestal, svolajíc se, zpívali sobě okolo něho, jedli, pili, výskali; někteří při tom trošku se přišklebujíce. Potom se ho chytili, vlékli a vyhodili jej přes ohradu do tmavé té jámy, kteráž okolo světa jest. A vrátivše se odtud, hýřili opět, Smrti žádný nevyhýbal, pilně toliko, aby na ni nehleděl (ačkoli se o ně otírala), šetře."

Pozoruhodnou, závažnou, hlubokou, i když deprimující variací na tuto scénu je televizní minisérie Terezy Brdečkové Bohéma o postojích a jednáních českých filmových celebrit v době nacistického a stalinského útlaku.

Poloblázen Fico

13. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Sociálními demokraty údajně obdivovaný projev slovenského premiéra Fica na právě skončeném sjezdu ČSSD jsem rozhodně obdivuhodným neshledal. Rázný, to ano. Evangelium křesťanské Evropy zahozeno, Fico přišel s novým učením: a pravím vám, kdo po vás hodí jedním kamenem, vy po něm hoďte dvěma. S tímhle by jistě souhlasil Adolf Hitler nebo jiní vyznavači eskalace násilí a násilí jako řešení politických problémů.

Fico chce házet kameny ovšem jenom po „polobláznech a extremistech“, nikoli po tzv. tradičních stranách. Jinými slovy: tradiční strany se musí stát co nejvíce podobnými extremistům, aby je mohly porazit. Jak skvěle tato taktika funguje, to ukázal Fico sám: po posledních parlamentních volbách na Slovensku je jeho postkomunistická verze sociální demokracie oslabena, zatímco neonacisté dosáhli historického úspěchu.

Hlad v Africkém rohu není způsoben změnou klimatu

15. 3. 2017

čas čtení 4 minuty


Hladovějící děti, rozkládající se mrtvoly a spálená krajina. Sedmnácti milionům lidí hrozí hlad. V části východní Afriky jde o dobře známý obrázek - a je to krize způsobená člověkem, píše Ludger Schadomsky.

Britská policie vyšetřuje volební podvody Konzervativní strany

15. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Konzervativní poslanec Craig McKinley byl vyslýchán po dobu šesti hodin britskou policií v souvislosti s podezřením, že jeho strana porušila při všeobecných volbách v květnu 2015 britský volební zákon.

Britský volební zákon přísně limituje množství financí, které má právo každá strana účastnící se voleb vydat na svou kampaň v každém volebním okrsku. Tyto výdaje se musejí přesně do halíře vykazovat centrální britské volební komisi. Neučinit to je trestným činem.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Čína, Evropa, Rusko a nová geopolitická dělící linie:

Antiosvícenství a velmoci

15. 3. 2017

čas čtení 7 minut


Jakkoliv velké bývaly rozdíly mezi evropskými a americkými politiky v posledních dekádách, nebylo pochyb o tom, že obě strany jednají na základě sdílených osvícenských hodnot, třebaže volně definovaných, píše Andrew Small.

Dovolí Španělsko nezávislému Skotsku vstup do Evropské unie?

15. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


V pondělí odpoledne, pár hodin poté co skotská premiérka Nicola Sturgeon zveřejnila, že se kvůli brexitu pokusí uspořádat další referendum o nezávislosti, španělská vláda na návrh spustila ledovou sprchu, když naznačila, že místo Skotska v EU by nebylo automatické, píše Fiona Govan.

Elmar Brook: Vstup Skotska do EU by byl rychlý

15. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Elmar Brook, předseda výboru Evropského parlamentu pro zahraniční záležitosti: Skotsko by samozřejmě muselo zažádat o vstup do EU, ale bylo by to jednoduché vyjednávání, protože v této chvíli jsou skotské zákony stoprocentně v souladu s aquis communitaire Evropské unie. Není mnoho o čem jednat. Protože Skotsko splňuje všechny právní požadavky a aplikuje evropské zákony.

Experti jsou noví páriové

15. 3. 2017

čas čtení 4 minuty


Po krátkou zářivou chvíli se zdálo, jakoby Oprah Winfrey byla ochotna vzdát se postavení vrchní americké uklidňovatelky a usilovat o post vrchní velitelky. David Rubinstein z Bloombergu se nedávno Winfrey zeptal, zda by mohla kandidovat do nejvyššího úřadu v zemi - vzhledem k tomu že je teď jasné, že "nepotřebujete zkušenost s vládnutím, abyste byli prezidentem Spojených států," napsala Elizabeth Renzetti.

Sinn Féin požaduje referendum o Severním Irsku "co nejdříve"

14. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Nová předsedkyně severoirské nacionalistické strany Sinn Féin v úterý zdůraznila, že požaduje referendum o odchodu Severního Irska z Velké Británie a o jeho přičlenění k Irské republice "co nejdříve".

Michelle O´Neillová se vyjádřila jen několik hodin poté, co skotská premiérka Nicola Sturgeonová ohlásila svůj úmysl uskutečnit nové referendum o nezávislosti Skotska a o jeho setrvání v Evropské unii. O'Neillová zdůraznila, že brexit by byl pro Severní Irsko "katastrofou". Dvaapadesát procent Severoirčanů hlasovalo v loňském referendu pro setrvání v Evropské unii.

"Brexit bude katastrofou pro ekonomiku i katastrofou pro lid Irska. Referendum o irském sjednocení se musí konat co nejdříve," konstatovala O'Neillová.

O'Neillová převzala funkci předsedy politické strany Sinn Féin poté, co ze zdravotních důvodů z funkce odstoupil dosavadní její šéf Martin McGuinness. Loni v listopadu varoval McGuinness, že brexit by byl proti přání irského lidu a charakterizoval ho jako "zásadní politický a hospodářský předěl".

"Místo Irska, severního i jižního, je v Evropě, a to v čele změn v Evropě," řekl McGuinness.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je 3. světová válka za humny, anebo jde jen o plané hrozby?

14. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

List The Independent zveřejnil zajímavou, třebaže temnými vizemi prodchnutou analýzu, jejíž autor varuje před možností vypuknutí globálního válečného konfliktu a lokalizuje tři fronty, kde by k němu mohlo dojít: Ukrajina, Blízký východ a oblast Jihočínského moře. Nemusíme samozřejmě sdílet autorovy obavy, byť jeho rozbor vychází ze široké škály důvěryhodných zdrojů, nicméně také vědci publikující v akademickém časopise Bulletin of the Atomic Scientists míní, že hrozba celosvětového konfliktu není v éře „Trumpova jaderného kufříku“ výplodem chorobné fantazie konspiračních teoretiků.

Sturgeonová zjevně svým požadavkem na druhé referendum o skotské nezávislosti znervóznila Theresu Mayovou

14. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Londýnská premiérka Theresa Mayová reagovala kriticky na požadavek Nicoly Sturgeonová na druhé referendum o skotské nezávislosti. Obvinila Sturgeonovou z "omezeného vidění" a odmítla její časový rozvrh pro konání referenda.

Plán Sturgeonové uspořádat nové referendum o skotské nezávislosti v období mezi podzimem 2018 a jarem 2019 je podle Mayové "nejhorší možné načasování", v jehož důsledku se londýnská konzervativní vláda octla v konfliktu s edinburskou vládou.

Podle deníku Times se Theresa Mayová údajně připravuje odmítnout požadavek Nicoly Sturgeonové na uspořádání referenda o skotské nezávislosti před odchodem Británie z EU. "Premiérka uvedla, že by to znamenalo, že se referendum bude konat v době, kdy ona bude vyjednávat o brexitu a že toto načasování je naprosto nepřijatelné," řekl zdroj deníku Times. "Bylo by neodpovědné s tím souhlasit, a tak to neschválíme." Mayová prý také zastává názor, že přípravy pro skotské referendum o nezávislosti by ochromilo vyjednávací postoj Británie vůči Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezitím v Absurdistánu 20:

O polské zahraniční politice, motivované nenávistí

14. 3. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

K dvacátému pokračování našeho seriálu připravila polská vláda něco speciálního: spektakulární harakiri polské zahraniční politiky. Už to ani není komické. Nechme tentokrát stranou jiná témata a pokusme se porozumět, o čem byl celý ten cirkus kolem znovuzvolení Donalda Tuska? Krátce řečeno, je to o obětování polské zahraniční politiky a postavení Polska v Evropské unii na oltář osobní nenávisti, kterou si pěstuje Jarosław Kaczyński. Vůbec není důležité, že strana Právo a spravedlnost se naprosto zesměšnila, a co je horší, že zesměšnila i Polsko.

Začněme fakty: Lisabonská smlouva to říká jasně: Předseda Rady Evropy je volen na volební období 2,5 roku, které pak může být obnoveno. Navzdory tomu, že to polská vláda nyní líčí jako "nedemokratické", jménem Polska toto nevyjednal nikdo jiný než někdejší premiér Jarosław Kaczyński a dohodu podepsal tehdejší prezident Lech Kaczyński. I Tuskovu kandidaturu před dvěma lety podporoval Jarosław Kaczyński. Takže proč nyní změnil svůj postoj?

Sociální demokracie mezi Babišem, komunisty a Bohumínským usnesením

13. 3. 2017 / Václav Chyský

čas čtení 15 minut

                                                                                                                                                                  

Sjezd potvrzuje platnost závěrů hradeckého  sjezdu ČSSD  o nepřípustnosti spolupráce sociální   demokracie  s extrémistickými  politickými stranami. Vylučuje  spolupráci se SPR-RSČ, SČK, KSČM, MNS, LB a SDL.

Bohumínské usnesení

 Přejde vás smích.  My se do Moskvy chodíme učit, víte co? My se od ruských bolševiků chodíme učit  jak vám zakroutit krk.  A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistři.

Klement Gottwald: První parlamentní projev 21. prosince 1929 

Jde o velmi dezorientační formu výuky dějin (Československo mezi roky 1948 až 1989)

Marta Semelová, poslankyně KSČM

 

Historie se sice neopakuje, ale jsou dějinné konstelace, které nás nabádají, abychom zbystřili pozornost a neupadli do dřívějších fatálních zádrhelů.  Mám na mysli náznaky premiéra Sobotky a  Miloše Zemana o vyčpělosti Bohumínské smlouvy a tudíž o možné povolební koaliční spolupráci s komunisty. Premiér mi připomíná zoufalého štvance, kterého volební poradci nutí odhodit glotové rukávy solidního úředníka a nahradit je–i verbálně–siláckými gesty. Noční můra ho zmítá mezi Babišem a komunisty a neví jak najít cestu ven.  Je neuvěřitelné, jak se i mezi vzdělanými lidmi ztrácí historická pamět o vztahu sociálních demokratů a komunistů. Podívejme se do minulosti, jaké následky mělo pro socíální demokracii a tím i pro česko(slovenskou) společnost sbližování s komunisty. Pokusím se klíčové střety obou stran v krátkosti  připomenout.

UNICEF: Bezprecedentní počet dětí byl v roce 2016 zohaven, usmrcen či donucen bojovat na frontách

13. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Počet dětí zohavených, usmrcených či donucených bojovat v syrském konfliktu za poslední rok dramaticky vzrostl. Už sedmileté dětio jsou nuceny stávat se frontovými bojovníky, strážci ve vězeních, sebevražednými atentátníky a katy.

Hrubé porušování lidských práv syrských dětí dosáhlo nejintenzivnější míry od začátku syrské války v roce 2011, uvádí zpráva organizace UNICEF. 652 dětí v roce 2016 usmrceno - je to o dvacet procent více než v předchozím roce - a 850 dětí donuceno bojovat v konfliktu. To je tronásobek počtu 331 dětí z roku 2015.

Skotská premiérka oznámila, že plánuje nové referendum o nezávislosti Skotska

13. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Skotská nacionální strana: "Jsme přesvědčeni, že skotský parlament musí mít právo uspořádat další referendum, pokud budou existovat jasné a trvalé důkazy, že se nezávislost stala pro většinu skotských občanů alternativou, které dávají přednost - nebo pokud dojde k podstatným a hmotným změnám v okolnostech, které existovaly před v roce 2014, jako že by Skotsko bylo vyčleněno z Evropské unie proti své vůli".

Nicola Sturgeon: "Ať se rozhodneme jít jakoukoliv cestou, měli bychom o tom rozhodovat my sami a neměl by rozhodovat za nás nikdo jiný. Takže dovolte mi nastínit plán, který chci realizovat. Zaprvé, budu dál hájit v procesu vyjednávání brexitu zájmy Skotska. Zadruhé, podniknu nyní kroky, nutné k tomu, aby Skotsko mělo na konci tohoto procesu volbu. Volbu, zda následovat tvrdý brexit Velké Británie, anebo zda se stát nezávislou zemí, schopno zajistit si rovné partnerství s členskými zeměmi Evropské unie a náš vlastní vztah k Evropě.

O postojích středoevropských zemí k brexitu v rozhlase BBC

13. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

O postojích středoevropských zemí k brexitu hovořili v diskusi na britské rozhlasové stanici BBC Radio 5 Live v neděli večer Agata Gostyńska-Jakubowska, ze střediska Centre for European Reform, Stefanie Bolzen, reportérka německých listů Die Welt a Die Welt am Sonntag a Jan Čulík. Diskuse se vysílala od cca 19.35 do 20 hodin, k poslechu je ZDE, případně na stránkách BBC ZDE od minuty 6.53.

Trump a brexit poškodily Maďarsko, varuje liberální prezidentský kandidát

13. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

László Majtényi poukazuje na to, že globální události posílily autoritářské politiky, jako je Viktor Orbán, a oslabily občanskou společnost

Zvolení Donalda Trumpa a nadcházející brexit oslabily demokracii a občanskou společnost v Maďarsku v době, kdy aktivisté bojují proti zvedající se vlně autoritářství, varoval liberální kandidát v nadcházejících maďarských prezidentských volbách.

Británie posílá Syřany zpět do zemí, kde jsou biti a mučeni

13. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Uprchlíci svědčí, že jsou drženi v klecích a mučeni v evropských zemích včetně Madarska a Rumunska

Británie využívá předpisů EU k posílání žadatelů o azyl ze Sýrie a dalších zemí zpět do východoevropských zemí, kde jsou biti, vězněni a týráni.

Svědci hovoří o tom, že se cestou přes Evropu stávali obětí vážného násilí. Muži hovoří o tom, že byli v Maďarsku vězněni v klecích, ve vazebních střediscích v Rumunsku byli mučeni vodou a připoutáváni k postelím. V Bulharsku byli biti.

Británie žádá podle Dublinského předpisu o deportaci 3500 uprchlíků do prvních zemí v Evropě, do nichž vkročili, včetně Bulharska, Rumunska, Itálie a Maďarska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bez utopie. Zpátky ve světě odstrašování agrese

13. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Noah Rothman ZDE upozorňuje na návrat politiky vojenského odstrašování nejméně ve dvou právě probíhajících eskalacích: Jedna zahrnuje nasazení amerických vojáků v Sýrii, druhá systém protiraketové obrany THAAD přítomný v Jižní Koreji. Když Barack Obama v roce 2009 vyhlásil pravidla velmocenské politiky za "zastaralá", upozorňuje Rothman, hovořil pouze o svém zbožném přání. Protože tato pravidla se v základních obrysech od Peloponéské války nezměnila.

Rex Tillerson může být nejslabším ministrem zahraničí v dějinách USA

13. 3. 2017

čas čtení 4 minuty


Zatímco je většina americké politické třídy zaujata debatou o vazbách mezi Ruskem a Bílým domem, na ministerstvu zahraničí probíhá klidnější, ale možná mnohem důsažnější drama. Týká se povážlivého oslabování ministra zahraniční Rexe Tillersona a možná celého resortu který řídí. Ačkoliv normálně šlo o nejdůležitější post v kabinetu, ministr zahraničí měl zatím v Trumpově administrativě jen malý vliv. A pokud vůbec existuje nějaká jeho role, míří k dalšímu úpadku, napsal Robert Jervis.

Uchovávání sefardské tradice: Akt odporu vůči Trumpovi

13. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Jednoroční Vidal nezná význam ukolébavky, kterou ho otec uspává. Ví že mu pomáhá usnout, ale ne že píseň v jazyce ladino je součástí snahy naučit ho tomu, co sloužilo jako lingua franca sefardských Židů v Osmanském impériu po více jak 500 let.

Turecký premiér hrozí Holandsku sankcemi

12. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Turecký premiér pohrozil Holansku sankcemi za to, že deportovalo ze země tureckou ministryni, která se pokusila navštívit turecký konzulát v Rotterdamu.

Binali Yıldırım tvrdí, že holandské úřady porušily diplomatickou imunitu Fatmy Betül Sayan Kayi, když jí zabránily vstoupit na konzulát v rámci předvolební kampaně k tureckému referendu o posílení Erdoganových pravomocí.

Holandsko se postavilo proti návštěvě, protože je v konfliktu s holandskými všeobecnými volbami, které se konají příští týden.

Přečetli jsme:

Jde o víc, než o ubitého plameňáka, jde o charakter

13. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Ti čtyři jedinci se rovnoměrně dělí o jednu velkou porci hnusu vyvolaného jejich jednáním. Všichni jsou potrefeni stejnou megalomanií, že si mohou beztrestně dělat, co chtějí. Kluci jsou nezletilí a nic se jim nemůže stát, Zeman je prezident, tak si může dělat, co chce. Mohou tedy kašlat na všechny předpisy, pravidla, společenské požadavky, rozhodnutí soudu a hlavně na slušnost. Mladí kluci mají ještě šanci na záchranu svých duší, staré voly je však těžké učit tahat.

Co je na tom smutné, ba nejsmutnější, je skutečnost, že tyto postoje jsou vlastní více než polovině tohoto společenství, že jsou dominující „národní charakteristikou“. Co obdivují voliči (nejen čeští, ale jak historie a současnost ukazují, jsou takoví na celém světě) na prolhaných, sprostých a nepoctivých hulvátech? Souhrnně to jsou psychopatické rysy uplatňované při zneužívání dosažené moci. Když se na ně zaměříme, můžeme si objasnit, jak se jim říká a co ve skutečnosti představují.

Celý článek: ZDE

PŘEČETLI JSME:

Séan Hanley, Londýnská univerzita: Britové považují muslimy za důvěrně známou část sociální struktury země

12. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

"Většina lidí, kteří jsou v každodenním kontaktu s muslimy, tvrdí, že jsou přátelští a nijak nevyčnívají. Byť vyvstávají otázky ohledně integrace, muslimové nejsou ve Spojeném království pokládáni za „skrytou hrozbu“, jak je naopak vnímá střední Evropa, nýbrž za důvěrně známou součást sociální struktury země.

Je málo pochopitelné, proč se veřejnost, média a politici ve střední Evropě soustřeďují na „hrozbu“, která je ve skutečnosti tak malá. Přímo bije do očí, že se ve střední Evropě prakticky žádní běženci usadit nechtějí. Jde pouze o region, který jim slouží jako tranzit do Německa a severní Evropy. A těch pár běženců, kteří byli přijati, zase hodně rychle odešlo. Střední Evropa je příliš chudá, neznámá a postrádající různorodost, aby mohla být pro migranty atraktivní.

Problémy střední Evropy jsou jinde. Nespolehlivé a zkorumpované instituce, stále nízká životní úroveň ve srovnání se Západem, vzdělávací systémy potřebují reformu. Region také trápí emigrace, čímž přichází o vzdělané a talentované lidi. Pokud by byly středoevropské země bohaté a ekonomicky dynamické jako Německo či Švédsko, pak by  pro ně otázka, zda a jak se stát multikulturní společností otevřenou migrantům, byla daleko podstatnější."

Zdroj: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20393