UNICEF: Bezprecedentní počet dětí byl v roce 2016 zohaven, usmrcen či donucen bojovat na frontách

13. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Počet dětí zohavených, usmrcených či donucených bojovat v syrském konfliktu za poslední rok dramaticky vzrostl. Už sedmileté dětio jsou nuceny stávat se frontovými bojovníky, strážci ve vězeních, sebevražednými atentátníky a katy.

Hrubé porušování lidských práv syrských dětí dosáhlo nejintenzivnější míry od začátku syrské války v roce 2011, uvádí zpráva organizace UNICEF. 652 dětí v roce 2016 usmrceno - je to o dvacet procent více než v předchozím roce - a 850 dětí donuceno bojovat v konfliktu. To je tronásobek počtu 331 dětí z roku 2015.

UNICEF má k dispozici jen verifikované zprávy o zraněních, úmrtích a nucení do armády, takže skutečné počty budou zřejmě daleko vyšší.

Mechanismy na přežití pro syrské děti a jejich rodiny se také rychle rozkládají. Rodiny jsou nuceny podnikat extremní opatření, aby přežily, ať jsou v Sýrii nebo v uprchlických táborech. Často nutí děti do předčasných sňatků či do práce, ve snaze získat finanční jistotu.

"Neumím ani číst ani psát - umím jen nakreslit oblohu, moře a slunce," řekl čtyřletý Fares, syrský uprchlík žijící v Libanonu, citovaný ve zprávě.

Konflikt má drastické důsledky na duševní zdraví dětí. Více než 70 procent dětí interviewovaných organizací Save the Children trpí syndromem posttraumatického stresu. Pomočují se, nejsou schopny mluvit, jsou agresivní, zneužívají narkotika. Tatáž zpráva uvádí, že 59 procent dospělých zná děti, které byly rekrutovány do bojů.

Téměř 6 milionů dětí nyní závisí na humanitární pomoci - je to dvanáctinásobek ve srovnání s rokem 23012. Nejzranitelnější jsou 2,8 milionu dětí, kteří se vyskytují v nedostupných oblastech. Asi 300 000 dětí žije v obklíčení a jsou víceméně izolovány od humanitární pomoci. Více než 2,3 miliony dětských uprchlíků žijí v Turecku, v Libanonu, v Jordánsku, v Egyptě a v Iráku.

Vzhledem k tomu, že jejich rodiče většinou nemohou pracovat, syrské děti v Sýrii i v zahraničí jsou nuceny pro rodinu vydělávat. Ve více než 75 procentech syrských domácností děti pracují, v polovině domácnosti jsou děti zdrojem jediného příjmu. Pracují jako uklízečí, sběrači odpadků, mechanici, truhláři, holiči a pomocníci v hotelech. Uprchlické děti v Libanonu pracují až 10 hodin denně. Prodávají žvýkačky a květiny, nebo prostě žebrají.

Téměř 2 milionu dětí nemohou chodit do školy. Asi třetina škol je vyřazena z provozu.

Dalšího půl milionu dětí je mimo školu v sousedních zemích. Hrozí jim, že se stanou ztracenou generací.

Syrské děti se nicméně zoufale snaží získávat vzdělání, pokud je to možno. Stovky z nich studují arabštinu, amtematiku a angličtiny v podzemní jeskyni v provincii Idlib.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5416

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2017