Poloblázen Fico

13. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Sociálními demokraty údajně obdivovaný projev slovenského premiéra Fica na právě skončeném sjezdu ČSSD jsem rozhodně obdivuhodným neshledal. Rázný, to ano. Evangelium křesťanské Evropy zahozeno, Fico přišel s novým učením: a pravím vám, kdo po vás hodí jedním kamenem, vy po něm hoďte dvěma. S tímhle by jistě souhlasil Adolf Hitler nebo jiní vyznavači eskalace násilí a násilí jako řešení politických problémů.

Fico chce házet kameny ovšem jenom po „polobláznech a extremistech“, nikoli po tzv. tradičních stranách. Jinými slovy: tradiční strany se musí stát co nejvíce podobnými extremistům, aby je mohly porazit. Jak skvěle tato taktika funguje, to ukázal Fico sám: po posledních parlamentních volbách na Slovensku je jeho postkomunistická verze sociální demokracie oslabena, zatímco neonacisté dosáhli historického úspěchu.

Hlavně je třeba podle Fica odhodit politickou korektnost a vysvětlit západním sociálním demokratům, že se při návštěvách Slovenska nemají ptát stále dokola na homosexuály a uprchlíky. Sociální demokracie má být pro „naše lidi“, má zajistit růst jejich životní úrovně, řešit jejich problémy. A samozřejmě, v zemích, kde mají politickou korektnost, gay marriage nebo kde po desítky let přijímali uprchlíky, jsou na tom velmi špatně s životní úrovní. Vezměme si třeba skandinávské země. Bez politické korektnosti, gay marriage a uprchlíků se žije zjevně dobře např. v Rusku. Ti západní sociální demokraté asi chtějí, aby se na Slovensku žilo nikoli jako v Rusku, ale jako na Západě.

Jednou z hlavních charakteristik levicové politiky po staletí je pokrok, boj proti předsudkům, představa modernizace společnosti, osvěty, vědeckého poznání. Solidarity a vzájemnosti, která je vlastně dědictvím Kristova evangelia. Postkomunistická levice taková není, a proto zaniká. V komunistickém světě se totiž bolševici jako specifická forma levice stali vládnoucí mafií a do vínku postkomunistické levici dali mafiánskou mentalitu. Proto taková náklonnost těchto „levicových stran“ k Rusku a Číně bez uzardění nad brutálním kapitalismem, který tam panuje. Nevadí ani reakcionářská putinská ideologie. Nevadí nic. Vadí politická korektnost a homosexuálové a uprchlíci.

Vadí západní průhlednost a pokrokovost. Proto je tu to pokušení po vzoru Ruska dát do protikladu homosexuály a lid, ačkoli na Západě vidíme opak. Proto jsou tu křesťanské kořeny Evropy a křesťanská civilizace jen jako kameny, házené na uprchlíky. A skutečné zájmy lidu? Třeba transparentní hospodaření s veřejnými penězi. Fico měl hřímat na sjezdu ČSSD o tom, že tato strana potopila ve sněmovní koalici s ODS a KSČM registr smluv. Tohle je to, co tradiční strany může zničit, nikoli politická korektnost nebo gay marriage nebo uprchlíci. Na Slovensku ostatně registr smluv už dlouho funguje, cituji:

„Do registru, který stál Slováky v přepočtu jeden milion korun, vkládají uzavřené smlouvy, faktury a objednávky povinně centrální úřady, firmy se státní účastí nebo také vysoké školy. Za dva roky fungování registru už takto zveřejnily přes 350 tisíc smluv. Zveřejnit uzavřené smlouvy musí povinné subjekty podle zákona zcela automaticky, aniž by je k tomu u jednotlivých smluv kdokoliv vyzýval.

A přineslo to ovoce. „Už po prvním roce fungování registru úspora ve veřejných financích dosáhla v průměru 30 procent nákladů. Byly i oblasti - například resort dopravy - kde byla úspora až 50 procent,“ uvedla bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová na semináři v české sněmovně.

Úspory se tak počítají v desítkách miliard korun. „Jen Úřad vlády za první rok fungování registru ušetřil 3,5 milionu eur. Díky zveřejnění smlouvy jsme zastavili také předražený nákup květin na ministerstvu školství za 9 milionů eur,“ zmínila Radičová. Kvůli povinné registraci na volně přístupné webové stránce se přišlo také na chybu ve smlouvě Ústředí práce s firmou, která pro něj měla zajišťovat zadávání veřejných zakázek. Kvůli chybě měla firma nárok na odměnu za hodinu práce v astronomické výši 11 300 eur.“

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1105579-smlouvy-na-internetu-slovensko-usetrilo-miliardy-ze-statni-kasy

Přijel, promluvil, vyhrál. Největší aplaus na sjezdu ČSSD získal Slovák

https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/prijel-promluvil-vyhral-nejvetsi-aplaus-na-sjezdu-cssd-ziskal-slovak-28827

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
10073

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2017