Dovolí Španělsko nezávislému Skotsku vstup do Evropské unie?

15. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


V pondělí odpoledne, pár hodin poté co skotská premiérka Nicola Sturgeon zveřejnila, že se kvůli brexitu pokusí uspořádat další referendum o nezávislosti, španělská vláda na návrh spustila ledovou sprchu, když naznačila, že místo Skotska v EU by nebylo automatické, píše Fiona Govan.


Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis trvá na tom, že se Skotsko bude muset "zařadit do fronty", aby se stalo členem EU, pokud se po referendu oddělí od Británie.

Důvody postoje Madridu jsou dost zřejmé a neměly by nikoho překvapovat. Španělská vláda, která čelí výzvě ze strany katalánských separatistů, chce umlčet všechny hlasy, které by mohly povzbudit aspirace jejích severovýchodních regionů.

"Španělsko podporuje integritu Spojeného království a nepodporuje odtržení nebo dělení v žádném z členských států. Dáváme přednost tomu, aby věci zůstaly jak jsou," řekl Dastis na tiskové konferenci během návštěvy Peru.

Vysvětlil, že pokud se Skotsko oddělí od Británie, nezáleží na tom, zda k tomu dojde před odchodem či po odchodu Británie z EU. Nově nezávislý stát by neměl očekávat žádné zvláštní zacházení, protože byl členem unie jen jako součást Británie a bude muset o členství znova žádat.

Skotsko "by se muselo zařadit do fronty, splnit požadavky pro vstup, vést jednání a výsledkem by bylo, že by jednání probíhala," dodal ministr.

Za takových okolností je vstup nových členů upraven článkem 49, který vyžaduje jednohlasné rozhodnutí všech členských států, což je pravidlo, které dává každé zemi právo veta.

Navzdory ministrově vyjádření vláda Mariana Rajoye nikdy konkrétně neřekla, zda by skotský vstup do EU vetovala.

Ačkoliv Španělsko separatisty zřetelně odrazuje, bylo by pod silným tlakem, kdyby mělo odmítnout žádost nově uznaného státu, za předpokladu, že se oddělil zákonným způsobem.

Na rozdíl od španělské ústavy, která vylučuje odtržení jakéhokoliv území, by skotská nezávislost byla zcela legální a v souladu s ústavou. Westminsterský parlament by ji musel uznat. To znamená, že by Španělsko nemohlo oponovat na základě legality.

Mělo by tedy problém zdůvodnit vetování skotského členství v EU.

Takže snad, pokud na to dojde, Španělsko skotský sen o Evropské unii nezničí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6943

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2017