Sturgeonová zjevně svým požadavkem na druhé referendum o skotské nezávislosti znervóznila Theresu Mayovou

14. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Londýnská premiérka Theresa Mayová reagovala kriticky na požadavek Nicoly Sturgeonová na druhé referendum o skotské nezávislosti. Obvinila Sturgeonovou z "omezeného vidění" a odmítla její časový rozvrh pro konání referenda.

Plán Sturgeonové uspořádat nové referendum o skotské nezávislosti v období mezi podzimem 2018 a jarem 2019 je podle Mayové "nejhorší možné načasování", v jehož důsledku se londýnská konzervativní vláda octla v konfliktu s edinburskou vládou.

Podle deníku Times se Theresa Mayová údajně připravuje odmítnout požadavek Nicoly Sturgeonové na uspořádání referenda o skotské nezávislosti před odchodem Británie z EU. "Premiérka uvedla, že by to znamenalo, že se referendum bude konat v době, kdy ona bude vyjednávat o brexitu a že toto načasování je naprosto nepřijatelné," řekl zdroj deníku Times. "Bylo by neodpovědné s tím souhlasit, a tak to neschválíme." Mayová prý také zastává názor, že přípravy pro skotské referendum o nezávislosti by ochromilo vyjednávací postoj Británie vůči Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Původně se očekávalo, že 14. března Theresa Mayová aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU, avšak úřad Mayové v Downing Street posléze oznámil, že aktivace článku 50 se odkládá až na konec měsíce března. Vyvolalo to spekulace, že Mayovou Sturgeonová znervóznila a zneklidnila.

Tři nejnovější průzkumy veřejného mínění ve Skotsku ukazují, že podpora pro nezávislost Skotska je nyní téměř 50 vůči 50 procentům. Sturgeonová uvedla, že nemá jinou volbu než skotskému lidu, který hlasoval pro setrvání v EU, nabídnout možnost koncem londýnského vyjednávání o "tvrdém brexitu" žít v nezávislém Skotsku.

"Britská vláda se nehnula ani o centimetr směrem ke kompromisu a dohodě. Naše pokusy o kompromis se setkaly se zdí neústupnosti," řekla Sturgeonová a konstatovala, že předstírání, že v Británii existuje partnerství rovných národů, je nyní mrtvé.

Londýnská Dolní sněmovna v úterý večer odmítla nedávné hlasování Horní sněmovny, která požadovala, aby poslanci Dolní sněmovny zajistili evropským občanům právo pobytu v EU a aby měl parlament "smysluplnou" možnost hlasovat o konečné dohodě, kterou Mayová uzavře s EU o odchodu Británie z evropské oragnizace. Po tomto problematickém hlasování se nevolená Horní sněmovna Dolní sněmovně podvolila.

Skutečnost, že poslanci Dolní sněmovny vlastně hlasovali pro omezení svých vlastních pravomocí, je neskutečná a připomíná jednání komunistických parlamentů ve východní Evropě za komunistické éry. Je to zvlášť pikantní proto, že hlasování o brexitu mělo údajně posílit moc Dolní sněmovny. Ve skutečnosti posílilo jen kabalu několika málo euroskeptických maniaků v londýnské vládě, kteří dělají všechno pro to, aby pravomoc parlamentu omezili ku prospěchu svých úzce ideologických zájmů, jimiž hrubě poškodí hospodářskou i bezpečnostní situaci Británie i její mezinárodní pověst, dodává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
5688

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2017