Trump chce zcela zrušit agenturu pro ochranu spotřebitelů, tvrdí muž, který ji má řídit

15. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Donald Trump čelí rostoucímu tlaku na to, aby úplně zrušil agenturu na ochranu spotřebitelů, tvrdí muž, který by ji měl řídit. Poskytovatelé neférových půjček a vymahači dluhů by tak dostali bianco šek na obírání amerických zákazníků.


Bývalý texaský kongresman Randy Neugebauer, který je považován za favorita na místo ředitele agentury CFPB, tvrdí že Trump čelí tlaku zevnitř Republikánské strany na úplné zrušení agentury.

Jeho první lednová debata s Trumpem se týkala mj. deregulace finančních trhů a vykuchání agentury. Ta by měla chránit veřejnost před neférovými praktikami a zneužíváním poskytovatelů hypoték, neférových půjček a vymahačů dluhů. Vyšetřuje také případy podezření z diskriminace na základě věku nebo rasy.

Zatímco někteří Republikáni chtějí agenturu zrušit úplně, Neugebauer ji chce zbavit velké části agendy. Podle něj by zákazníci měli mít svobodu volby, bez ohledu na to, zda nabízené podmínky jsou dobré či špatné. Podporuje také prezidentův návrh na přezkoumání finančních regulací zavedených v roce 2010 zákonem Dodd-Frank. Ten měl omezit nejriskantnější operace bank, ale podle Neugebauera šlo o "přehnanou reakci" na finanční krizi.

Agentura vznikla právě na základě zmíněného zákona a je považována za jeden z hlavních domácích úspěchů Baracka Obamy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5995

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2017